Pizza, müzliszelet, torta – Dorosz Dávid költségtérítési ügye ellenére is készülhet a választásra

2021. október 05. 14:12

Közpénzből fizetett bevásárlások ellenére is Dorosz Dávid nyert Dunakeszin, főnöke, Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt viszont nem hozta a Pest megyei választókerületet. Dobrev Klára párttársa, Vadai Ágnes az előválasztás hajrájában elevenítette fel a párbeszédes politikus városházi költéseit, mire Dorosz úgy reagált: minden a legnagyobb rendben.

2021. október 05. 14:12
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Budapest egykori klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettese, a Párbeszéd elnökségi tagja, Dorosz Dávid nyerte az ellenzéki előválasztást Pest megye ötös számú választókerületében. A politikus a voksok 62,73 százalékát szerezte meg, maga mögé utasította a DK (Tonzor Péter), valamint az Új Világ Néppárt (Fekete László) jelöltjét.

Dorosz kampányol <p> Forrás: Facebook
Dorosz kampányol

Forrás: Facebook

Bár mint látható, Dorosz Dávid dunakeszi győzelméhez nem férhet kétség, főnöke, a párt társelnöke, Karácsony Gergely csupán második helyezett lett a kormányfőjelöltek versengésében. A városvezető 3183 voksot kapott (Dorosz szavazatainak kevesebb mint a felét), Dobrev Klára (DK) 3489-et.

(Hasonló esetek a Momentum Mozgalom esetében is előfordultak: egyéni képviselőjelöltjeik bizonyos körzetekben több voksot szereztek, mint a miniszterelnök-jelöltjük, Fekete-Győr András pártelnök.)

DK-s üzenet a Párbeszédnek

Visszatérve a párbeszédes politikus jelöltségére, az előválasztás első fordulója alatt nem várt helyről jött üzenet Karácsony Gergelyék felé. „Az szerinted oké, hogy pártod dunakeszi jelöltje, Dorosz Dávid korábban a te főpolgármester-helyettesedként a költségtérítésére kapott pénz egy részét […] Orbit-rágóra, pizzára, müzliszeletre, tortára és egyéb finomságokra költötte? Szerinted erre való a közpénzből való költségtérítés?

Szerinted Dorosz Dávid milliós fizetése mellett ezek szükséges költések voltak?” – rótta fel közösségi oldalán Vadai Ágnes.

A Gyurcsány-párt alelnöke, parlamenti képviselője ezzel azokra a dokumentumokra utalt, amelyek még a nyár közepén kerültek fel az Átlátszó felületére.

A portál többek között arra volt kíváncsi, mire futotta a párbeszédes politikus főpolgármester-helyettesi reprezentációs keretéből; a Főpolgármesteri Hivatal válaszából pedig kiderült: Dorosz a havi 45 ezer forintos keret nagy részét tejre, diétás kólára, illetve müzliszeletekre költötte, de előfordult pizza- és tortarendelés is, és a különböző, gyümölcsök, sütemények sem maradtak le a vásárlási listáról, a rágógumiról nem is beszélve.

A politikus erre reagálva közösségi oldalán azt írta: „A fő kérdés nem az, hogy egy főpolgármester-helyettes a törvényesen neki járó keretből, szabályos körülmények között mit rendel a hivatalban dolgozó kollégáknak és tárgyalásokra érkező vendégeknek. A fő kérdés az, hogy lehet-e relativizálni az előválasztási képviselőjelöltekhez kapcsolódó ügyeket (utalt a székesfehérvári DK-s jelölt, Ráczné Földi Judit offshore-gyanús ügyleteire – a szerk). És erre a válasz egy szimpla nem.”

Egy év után búcsú a Városházától

Dorosz egyébként régi és megbízható szövetségese Karácsonynak. Együtt politizáltak az LMP-ben, később onnan léptek át többedmagukkal a Párbeszédbe. Az egykori városvezető-helyettes dirigálta a 2019-es önkormányzati kampányt, ’19 novemberében nevezték ki Budapest klímavédelméért és fejlesztéséért felelős főpolgármester-helyettesnek. Ugyan a politikus

nagy lendülettel indult az új munkának, egy év múltán lemondásra kényszerült.

A Direkt36 korábbi cikke szerint ebben közrejátszhatott, hogy Dorosz a kinevezését követően jelezte: szeretne magának egy irodát a BKK Rumbach Sebestyén utcai épületének irodájába, ezt viszont főnöke akadályozta meg. Karácsony ezen felül minden helyettesnek írt egy levelet, arra kérve őket, tartsák be a jogszabályokat.

A párbeszédes politikus távozásában úgyszintén szerepet játszhatott, hogy munkamorálja többeknek nem tetszett a hivatalon belül. A Direkt36 kitért rá, bár Doroszra bízták a BKK-t, a Széchenyi lánchíd felújításának levezénylését, a főpolgármester-helyettes sem a közlekedési cégen belül ellentéteket nem kezelte, és még a Lánchíd-projektet is kiengedte a keze közül.

Szereti fotóztatni magát, még egy munkamegbeszélésen is előfordult, hogy pózolgatott, és mondta a többieknek, ne foglalkozzanak vele, csak csinálják.

Majd szólt a fotósnak, hogy folytassa a fotózást – mondta a portál egyik forrása. „Az a típusú ember, aki bejön egy megbeszélésre, végig mobilozik, és közben felnyekken néha, hogy ööö, jó lesz” – tette hozzá.

Megjegyeznénk, a Lánchíd felújításának közbeszerzése az MSZP-s Tüttő Kata menedzsmentje alatt sem került jobb helyzetbe abból a szempontból, hogy Karácsony regnálása alatt az A-Híd Zrt. 5 milliárd forinttal drágábban végzi el a munkálatokat, mint amennyiért elődje, Tarlós István idején tette volna. A cég nettó 18,8 milliárd, bruttó 26,75 milliárd forintos ajánlatával futott be a közbeszerzési eljáráson, holott korábban a még csak 21,8 milliárdos ajánlatával is győztesként kerülhetett volna ki.

A Mandiner kérdéseket küldött a politikusnak, arról érdeklődve: az előválasztás eredményének tükrében, azt követően mit gondol Vadai Ágnes Facebook-bejegyzéséről, hogyan vélekedik az ellenzéki pártok teljesítményéről? Amint válaszokat kapunk, frissítjük a cikket.

 kérdéseket küldött a politikusnak, arról érdeklődve: az előválasztás eredményének tükrében, azt követően mit gondol Vadai Ágnes Facebook-bejegyzéséről, hogyan vélekedik az ellenzéki pártok teljesítményéről? Amint válaszokat kapunk, frissítjük a cikket.

Címlapkép forrása: Facebook 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. október 07. 07:06
GNÓM ZSIDÓ....EZ A DOROSZ. "CéGÜK REKlÁMJA" !
amca
2021. október 05. 21:08
Jogsinélküli nagytalpú Kari Getzy elmodta. Évekig semmi,milliós fizetés a semmiért,majd a munkát !!!!!! választotta.
Syr Wullam
2021. október 05. 19:01
Ezzel a cifferblattal szerette magát fotóztatni? Azta ...
kozmosz
2021. október 05. 19:00
Két idióta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!