Szlávik: A delta variáns az eddigieknél nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra

2021. szeptember 01. 09:21

Ha az esetszámok nagyon megemelkednek elképzelhető, hogy újra kell maszkot hordani.

2021. szeptember 01. 09:21
null

A koronavírus delta variánsa jobban terjed és nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra, mint az eddigi mutánsok – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa szerdán az M1 aktuális csatornán. Szlávik János hangsúlyozta: a statisztikák alapján

inkább járványügyileg, mint klinikailag, de fontos a fiatalok oltása.

Hozzátette: míg a korábbi variánsok csak a tünetek megjelenése előtt egy nappal fertőznek, addig a delta variáns már az azt megelőző két napban is. Elmondta: úgy látja, „sikk lett”, és egyre nagyobb igény van az oltásra a fiatalok körében. A szülőknek a főorvos azt javasolja, ha gyermekük akarja az oltást, akkor is adassák be neki, ha ők maguk nincsenek beoltva.    

Újra jöhet a maszk?

Tudatta: tíz nagyvárosban emelkedett a szennyvíz koronavírus-koncentrációja, vagyis legalább tíz nagyvárosban az elkövetkező hetekben emelkedni fognak az esetszámok. Egyelőre lassan, de jelenleg is emelkednek a számok, ugyanez történt az előző hullámban, és ezt követően berobbant a járvány – tette hozzá. Ha az esetszámok nagyon megemelkednek elképzelhető, hogy újra kell maszkot hordani – mondta a főorvos, hozzátéve, bízik abban, hogy lezárások, bezárások nem lesznek.

Kitért arra is, hogy Izraelből érkezett hírek szerint a három oltással beoltottak között csökkentek az esetszámok, de ez egyelőre nincs bizonyítva. Magyarországon fel lehet venni a harmadik oltást, ami egyértelműen javasolt az időseknek, az immunhiányosoknak, a daganatos betegeknek, a szervátültetetteknek vagy az olyanoknak, akik immunrendszerüket elnyomó gyógyszert szednek – fűzte hozzá Szlávik János.

(MTI)

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2021. szeptember 01. 17:12
ugyanaz volt a félelemkeltőduma a britt variánsal is... a valóságban a delta halálozási rátája kisebb és továbbra is a fiatalok könnyebben kezelik, mert egészségesek... unalmas ez a sok hisztéria...
Himalája
2021. szeptember 01. 12:27
Én csak attól tartok, hogy a sok adag oltás a függőség kialakulásához fog vezetni, mint az alkoholistáknál. Pld. Törökországban 21 nap után a negyedik adagot fogják beadni. Forrás: https://www.hurriyetdailynews.com/turkey-to-start-vaccinating-teenagers-aged-15-and-up-167117
flesh ripper
2021. szeptember 01. 11:13
Mindenki oltassa be magát! Pl. tanulóknak, tanároknak, mindenféle oktatónak, egyetemi hallgatóknak, köztisztviselőknek, egeszségügyi dolgozóknak, minden egyenruhásnak...stb. KÖTELEZŐVÉ KELL TENNI!
Einar
2021. szeptember 01. 11:08
Majd ha azt látja az ember, hogy ahol beoltották a társadalm javát nincs covid-katasztrófa, majd akkor el lehet gondolkodni a megmondóvirológusok okosságain. Addig a hitelességen nagyot ront, hogy ott dühöng a járvány ahol a legtöbbet oltakoznak. No meg az is, hogy össze-vissza beszélnek. Kezdetben a fiatalok sem terjesztők, sem veszélyeztetett csoportok nem voltak. Ma már azok. Tegnap még a WHO nem ajánlotta a harmadik oltást, ma már igen. Kezdetben a maszk nem volt jó ötlet, tegnap igen, ma már nem... de igen... stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!