Nem büntet a Médiatanács a Barátok közt leszbikus csókjelenete miatt

2021. szeptember 11. 07:42

A testület azért nem indít eljárást az RTL Klub ellen a Barátok közt című műsorban történtek miatt, mivel az nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját.

2021. szeptember 11. 07:42
null

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa nem indít eljárást az RTL Klub szolgáltatója ellen a Barátok közt című műsor júliusi adásában látható leszbikus csókjelenet miatt, mivel az nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját – szerepel a testület által kiadott közleményben.

A dokumentumban szerepel az is, hogy törvénymódosítás miatt aktualizálták a televíziós és rádiós tartalmak korhatár-besorolásában irányadó ajánlását. Ez többek között rögzíti, hogy milyen szempontok alapján kell a 18 éven aluliaknak nem ajánlott, V. kategóriába sorolni azon műsorszámokat, amelyeknek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése.

Megbüntették a Rádió1-et a „Balázsék” miatt

Állampolgári bejelentés után a Médiatanács 2,75 millió forintra bírságolta túl enyhe korhatár-besorolás miatt a Rádió1 szolgáltatóját, további 75 ezer forintra pedig annak vezető tisztségviselőjét egy májusi „Balázsék” címmel futó, reggeli adás miatt. A 12 éven aluliaknak nem ajánlottként közzétett műsorban az egyik műsorvezető tárgyiasítva beszélt női testrészekről, így a műsorrész a védendő 12–16 éves korosztály tagjaiban bizonytalanságot, feszültséget, szorongást és zavart kelthetett – tartalmazza a közlemény.

Két bejelentés is érkezett a

nemzeti konzultáció kitöltésére felhívó társadalmi célú reklám kapcsán,

a Médiatanács azonban megállapította, hogy a közlemények tartalmából következően jogsértés nem merült fel.

Az RTL+, az RTLII, a Cool TV, a Film+ szolgáltatóját összesen ötezer euróra bírságolta a luxemburgi médiahatóság 24 film helytelen korhatár-besorolása miatt. A társhatóság a Médiatanács által továbbított bejelentések alapján indított eljárást a Magyarországra sugárzó szolgáltatókkal szemben. Többek között a Penge, a John Wick és a Végképp eltörölni című alkotásokat sugározták nem megfelelő korhatári kategóriában és időben a televíziós csatornákon.

Támogatják a szolgáltatókat

Harmincegy műsor szolgáltatója kap összesen 90,6 millió forintos támogatást a Médiatanács Támogatási Programján keresztül a helyi és körzeti rádióknak szóló, rendszeresen jelentkező hírműsorok, közérdekű szolgáltató és tematikus magazinműsorok készítésére irányuló pályázat idei második fordulójában.

A testület az egyedüli pályázóként pályázati ajánlatot benyújtó

LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t nyilvánította nyertessé a Budapest 103,9 MHz körzeti frekvencián,

míg a Budapest – Astoria (belváros) telephelyre szóló kisközösségi rádiós pályázat győztese a frekvenciát eddig is használó, szintén egyedül jelentkező Media Universalis Alapítvány lett. A Pápa 95,7 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű használatára a Pápai Platán Nonprofit Kft. nyerte el a lehetőséget – tájékoztat a Médiatanács.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2021. szeptember 11. 14:03
degeneralt mediatanacs
NTLLK
2021. szeptember 11. 12:33
Nekem speciel tetszik... De a feleségemnek sajnos nem. De ő a fiú-fiú puszikat sem preferálja. Hát ennyivel vagyok én megértőbb! :-D
nempolitizálok
2021. szeptember 11. 12:21
És miért nem??? Akkor mi értelme a törvénynek?
Nehidd El
2021. szeptember 11. 12:19
"Az RTL+, az RTLII, a Cool TV, a Film+ szolgáltatóját összesen ötezer euróra bírságolta a luxemburgi médiahatóság 24 film helytelen korhatár-besorolása miatt." Ez valami vicc ez a filmenként 200 euró? Ha a törvénysértéssel ezerrel több nézőt értek el, már bőven megérte nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!