A Karácsony nyelvvizsgaügyében zajló vizsgálat szerint súlyos jogszabálysértések történtek

2021. szeptember 14. 12:40

A főpolgármester tanársegédi kinevezése az intézményi szabályzatnak nem felelt meg, adjunktusi kinevezése pedig a törvényi előírásnak sem.

2021. szeptember 14. 12:40
null

Véget ért a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) 32 oktatóját érintő vizsgálat, az Oktatási Hivatal (OH) az eljárás során egy személy vonatkozásában súlyos jogszabálysértéseket állapított meg, és az ellenőrzésekről készített feljegyzést a törvényi határidőig elküldte a BCE rektorának – írja a Magyar Nemzet az OH sajtóirodájára hivatkozva.

Mint arról mi is írtunk, Karácsony Gergely nem oktathatott volna a Corvinuson tanársegédként, a főpolgármesternek ugyanis nem volt nyelvvizsgája vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele, és nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt.  A szabályzat szerint az adjunktusi kinevezési feltételek között rögzíteni kellett volna, hogy Karácsony három éven belül létesítsen doktorjelölti jogviszonyt, ellenkező esetben felmentik állásából. Ez azonban a határidőig nem történt meg. Később, 2014. augusztus 31-én Karácsony maga kezdeményezte a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését. Ezt dokumentumok is bizonyítják.

Pozíció, nyelvvizsga nélkül

A Magyar Nemzet szerint az OH vizsgálata azt állapította meg:

Karácsony tanársegédi kinevezése az intézményi szabályzatnak nem felelt meg, adjunktusi kinevezése pedig a törvényi előírásnak sem.

Az elmúlt hónapokban derült ki, hogy Karácsony sem angol nyelvvizsgával, sem PhD-fokozattal nem rendelkezik, holott korábbi életrajzaiban előfordult, hogy erre hivatkozott. Karácsony Gergely az ATV-nek egy interjúban azt mondta, azért nem sikerült megírnia a doktori disszertációját, mert a PhD-képzés megkezdését követően hamarosan aktív politikus lett, a kettőt pedig egyszerre már nem bírta

Karácsony egyébként akkor oktatott – az OH vizsgálata szerint jogszerűtlenül – tanársegédként, illetve adjunktusként a Corvinuson, amikor azt a baloldali elkötelezettségéről ismert Mészáros Tamás rektor vezette.

Gyurcsány-kormányig nyúló szálak

Mészáros 2002 és 2006 között olyan bizalmi pozíciót tölthetett be, mint az ÁPV Rt. igazgatósági elnöke. E tisztségében szoros kapcsolatban állt a balliberális kormányok, így a Gyurcsány-kabinet döntéshozóival. Karácsony pedig azokban az években már bizalmi emberként dolgozott az MSZP–SZDSZ-kormánynak is. Cége, a Social Report Bt. összességében 25 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól. 

Karácsony ezzel kapcsolatban mindeddig csak annyit reagált: sajnálja, hogy egyetemet, oktatókat, tanárokat vegzálnak a szerinte nagy lejárató akciójukkal. „Legyen hát világos: büszke vagyok arra a közel 10 évre, amit oktatóként töltöttem a Corvinuson, büszke vagyok a tanítványaimra, büszke vagyok a közösen végzett tudományos munkára, és ezt holmi Fidesz-lakájok soha nem fogják tudni elvenni tőlem.”

Nyitókép: MTI / Soós Lajos

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelbi
2021. szeptember 15. 19:22
1. Jogszerütlen volt az alkalmazása. Ab ovo: 2. Nem tarthatott jogszerűen előadásolat. Ab ovo: 3. Senkinem nem érvényesíthette jogszerűen a félévét, azaz nem írhatta alá jogszerűen az indexét. Ab ovo: 4 Akiket vizsgáztatott, érvényes, jogszerú vizsgát nem tehettek. Ab ovo: 5. Ha mégis: Valyon hány emberne van érvénytelen diplomája? K.G. tudta, hogy ő nem jogszerű egyetemi alkalmazott, s ha ez igaz, már pediglen igaz, több száz, vagy tán 1000 embernek ma nincs érvényes diplomája. Büntető jogilag minek is minősül ez?
Gyikó István
2021. szeptember 15. 08:17
Akkor a nagy klásszikussal:naés?.....
masikhozzaszolo
2021. szeptember 14. 19:25
Hadd dicsekedjek, tudom, szerénytelenség. A fiam mikor a doktori védése után, amit megtapsoltak, ment vissza a tanszéki szobájába. Mire odaért, a tanártársai már kicserélték a tanársegéd táblát adjunktusra, és a névtábla is már dr. kezdetű volt. Most éppen a néhány hete fellőtt magyar műhold szoftverét fejlesztette a C3S-nél. Naponta csetel a Radcube-vel, akár otthon, ha fölöttünk jár.
bunko_jobbos
2021. szeptember 14. 18:38
1. Akinek vaj van a fején, ne menjen a napra. 2. Schmitt Pálnak ilyenkor már le kellett mondania. Csaxólok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!