Tovább erősítik az áldozatvédelmi rendszert, már hetvenezer érintetten segítettek

2021. szeptember 27. 15:00

Az elmúlt években több mint hetvenezer bajba jutott személyen tudtak segíteni az Áldozatsegítő Központok és a telefonos szolgálaton keresztül. A kormány most további módosításokat terjesztett be, hogy minél több, támogatásra szoruló embert tudjanak elérni. A segítség az egyszerű ügyintézéstől kezdve a pszichológiai segítségnyújtáson át az anyagi támogatásig terjed.

2021. szeptember 27. 15:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Újabb törvénymódosítással bővítené a bűncselekmények áldozatainak jogvédelmi lehetőségeit a kormány. A módosítás értelmében kibővítik azon bűncselekmények körét, amelyek esetében a nyomozóhatóság a nyomozása során ismertté vált sértettet vagy feljelentőt azonnal tájékoztatja az áldozatsegítési szolgálatokról, a lehetséges támogatásokról és adatainak az áldozatsegítő szolgálat részére történő továbbításáról.

A változtatás értelmében a tájékoztatást már nem csak a személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén kötelesek megadni az áldozat részére.

A kört ugyanis kibővítik, így már szexuális visszaélés, kerítés, gyermekprostitúció kihasználása, zaklatás, kifosztás, valamint kisebb értékre elkövetett lopás minősített esetei kapcsán is tájékoztatják az érintettek, hogyan és hová fordulhatnak segítségért.

A módosítás indoklása szerint ezekben az esetekben a bűncselekmények jellege vagy gyakorisága miatt kiemelt jelentőséggel bír az áldozatok közvetlen elérése és a megfelelő tájékoztatás.

Annak érdekében, hogy minél több áldozattal tudják felvenni a kapcsolatot, a javaslat átalakítja a nyomozóhatóság által az áldozatsegítő szolgálat felé történő jelzés feltételrendszerét is. Így a sértettnek már nem az adatai továbbításához kell hozzájárulnia, hanem az adattovábbítás tulajdonképpeni megtiltásáról, ellenzéséről kell nyilatkoznia. Ily módon a rendszer jogilag továbbra is biztosítja azt, hogy a sértett adatai – ha azt kifejezetten nem akarja – ne kerüljenek át az áldozatsegítő szolgálathoz.

Pénzügyi segély is járhat az áldozatoknak

Ahogy Varga Judit igazságügyi miniszter egy múlt heti konferencián felidézte, a kormány 2017-be döntött az áldozatsegítés új modelljének megvalósításán, amelynek keretében áldozatsegítő központok kialakítását kezdték meg.

Az első központ 2017. június 21-én Budapesten, a Wesselényi utca 69-ben nyílt meg, majd ezt követte a miskolci, a szombathelyi, a pécsi, a szegedi, a kecskeméti, majd a veszprémi központokat átadása. Legutóbb, szeptember elején, Szolnokon létesült ilyen intézmény. Ahogy Varga Judit elmondta, a központok húsz kormányhivatallal együttműködve látják el feladataikat, és 2025-ig kiépül a minden megyére kiterjedő hálózat.

Az Igazságügyi Minisztérium lapunknak megküldött tájékoztatása szerint az áldozatsegítő szolgálat, az Áldozatsegítő Központok  2017-es megnyitása óta, valamint az Áldozatsegítő Vonal hívásait is figyelembe véve,

több mint hetvenezer bajba jutott személynek tudott már segítséget nyújtani.

A központok által nyújtott segítség a széleskörű tájékoztatástól, a praktikus, ügyviteli segítségtől az érzelmi, pszichológusi segítségnyújtáson át, az elszenvedett sérelmekkel kapcsolatos jogi kérdésekben való segítségnyújtásig terjed. Ezeket összességében a jogszabály szerint „érdekérvényesítés elősegítése szolgáltatásnak” nevezik, melyek úgynevezett alacsony küszöbű szolgáltatások lévén, nem kötöttek rendőrségi feljelentéshez, büntetőeljárás megindításához.

Mint megtudtuk, klasszikus értelemben vett utánkövetés nincs a rendszerben, azonban az érdekérvényesítés elősegítését a központok munkatársai mindaddig biztosítják, míg az áldozat bűncselekmény miatt megváltozott élethelyzete megnyugtatóan rendeződik.

Ez jelentheti az anyagi krízishelyzet feloldását például azzal, hogy a központ azonnali pénzügyi segély igénylésében segíti az áldozatot – közreműködve a kormányhivatal hatósági eljárásában –, vagy azt, hogy a pszichológus munkája nyomán az áldozat bűncselekmény okozta belső feszültsége csökken, traumájának feldolgozásához megkapta a megfelelő segítséget. De előfordulhat az is, hogy a központ segítsége abban áll, hogy a biztonságos szálláshellyel nem rendelkező emberkereskedelem áldozatát egyfajta közvetítőként és együttműködő szervezetként hozzásegíti a védett szálláshelyre jutáshoz.

A nyitóképen: Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a szolnoki Áldozatsegítő Központ megnyitóján 2021. szeptember 6-án. (MTI/Mészáros János)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2021. szeptember 27. 19:28
Tiborcz és Ráhel külföldre menekült a lopott pénzzel. Varga Judit pedig szemet huny és hagyja, mert ez a személyes érdeke. Ezzel az áldozatvédelemmel kompenzál.
celoke
2021. szeptember 27. 18:09
Újabb beszédes példa, hogy amennyire jó kormány, annyira fos az ellenzék hazánkban. Amikor még a hatalomban ette a fene, a kurva Gyurcsány még az önvédelmi gázsprayket is betiltatta. Áldozat"védelem" baloldali módra. Nemzeti kormány: szigorú büntetés, három csapás, önvédelmi küzdősportok tanításának támogatása magyar iskolás gyerekeknek. És szélesebb lett az állampolgárnál tartható önvédelmi eszközök száma. De nesze neked liberális áldozatvédelem: az EU miatt nem lehetett visszaállítani hazánkban sem a paprikaspray legális polgári használatát és Brüsszel most akarja betiltani a gumilövedékes pisztolyt és a gázpisztolyt. A brüsszeli sorosista diktátorok, vízfejű liberális bürokraták és hazai áruló szolgáik bűnrészesek a nemi erőszakokban, rablásokban, gyilkosságokban. De bármennyire jó is egy kormányzati akció, a legjobb áldozatvédelem egy jó önvédelmi küzdősport. Én a Krav Magát tanulom és művelem, és néhány megvert cigány már tudna mesélni az eredményességéről. És jó, ha van az embernél legális önvédelmi eszköz, amit nem vesznek el az igazoltató rendőrök. Én bot gyanánt egy tisztelt fórumtárs javaslatára biztonsági őröknek kifejlesztett alulámpát vettem, ami nem közbiztonságra veszélyes eszköz, hanem csak egy lámpa, de kemény, mint a bot, késes támadót is szétverek vele.
OberEnnsinnen
2021. szeptember 27. 17:56
Budaházyval mi lesz? Ő már tíz egynéhány éve: áldozat. Nem volt még elég, "magyar bíróságok"?
Szerencsi Veronika
2021. szeptember 27. 17:38
Ha egyszer ebben a büdös életben, hoznának egy elrettentő törvényt, a nők, anyák, gyermekek védelmében akkor nem a a védvonalakat kellene erősíteni, hanem a gazembereket úgy bevarrni, hogy kimászni soha ne tudjanak. Közbűntényeseknek kedvezni azzal, hogy megvédik az áldozataikat? mekkora ökörség. Már az első erőszaknál pépesre kellene verni! De hagyni, hogy a markukba röhögjenek????????? ne fizessenek gyermektartást évekig? Már a 2. elmaradásánál - kitaposni belőle. Beszélhet a Varga miniszter - nem oldmeg semmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!