Csúcsot döntött a foglalkoztatottak száma, most már újra a munkaerőhiány a jellemző

2021. szeptember 20. 19:09

Több mint 4,7 millióan dolgoznak újra Magyarországon, struktúra és szemléletváltással lehetne tovább növelni a foglalkoztatottak számát.

2021. szeptember 20. 19:09
null

Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő nyilatkozott a friss munkaerőpiaci fejleményekről a Figyelőnek. A lapnak elmondta, hogy a most következő időszakban a legfontosabb a tartalékok azonosítása és visszavezetése a munka világába. Elmondása szerint most a foglalkoztatás rugalmasságának növelésén kell lennie a hangsúlynak, hogy olyanok is vissza tudjanak térni a munka világába, akik számára eddig a részmunkaidő nem volt megoldás.

Foglalkoztatási visszapattanás

A szakértő beszámolt arról, hogy a júliusi foglalkoztatottsági adat, a 4,7 millió fő minden idők legjobb magyar adata. Elmondása szerint, a magyar gazdaság visszapattanása volt a harmadik leggyorsabb Lengyelország és Málta után.

Hol lehetnek még tartalékok?

Az elméleti munkaerőpiaci tartalék 2010-ben 740 ezer fő körül volt, ma már csak 351 ezer ugyan ez a szám. A tartalék tehát majd’ 400 ezerrel csökkent, miközben a foglalkoztatottak száma ugyan ezen időszak alatt ennek duplájával nőtt. Ez azt mutatja a szakértő szerint, hogy az elmúlt időszakban a kormány olyan szabályzóváltozásokat hajtott végre, amelyek azokat is visszavezették a munkaerőpiacra akik addig sem az állástalanok közé se a potenciális munkaerő-tartalékba sem tartoztak bele. A szakértő emellett kiemelte annak is a fontosságát, hogy a 15-24 évesek munkaerőpiaci inaktivitását csökkentsük, amiben jelentős szerepet fog majd játszani valószínűleg a jövő évi SZJA-mentesség.

Nyitókép: pixabay
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VESZ ÉSZ
2021. szeptember 21. 15:01
Van itt munka bőven,de milyen munka?Operátor a multinál 1200 forint bruttó, óránként,három műszak,robotolás a megszakadásig.Ezt kínálja a tébolyult Orbán és a hülye bandája a legtöbb melósnak.
oskar
2021. szeptember 21. 07:31
Az EU-ban szabad a tőke és munkerő vándorlása. Akárcsak a természertben is áramlást különbség hoz létre. Jelen esetben a bérkülönbség. Ez minden Kelet-Európai államoknál fennáll. Alighanem a kommunista rendszerek hagyatéka.
Da Vinci
2021. szeptember 20. 20:02
4.7 millió dolgozik 1,8 millió gyermek és fiatal vesz részt a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás különböző szintű képzéseiben 3 millió nyugdíjas Jó lesz ez!! Hajrá Fidesz!
Lombi
2021. szeptember 20. 20:02
Hallod jakab? Sok sok melós. A porondmestered idejében ez nem így volt ám. De ha lehet ne jelentgesd fel őket csak azért, mert nem értékelik az előadásaidat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!