Pécsett a kormányra panaszkodnak, de bőségesen osztogatják a jutalmakat

2021. augusztus 02. 16:59

A baloldali vezetés 80 ingatlan elkótyavetyélésére készül, ez felkeltheti az MSZP volt pénztárnokának, Puch Lászlónak is az érdeklődését, hiszen ezeken a helyeken fejlesztéseket lehet végrehajtani.

2021. augusztus 02. 16:59
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Aligha túlzás: a pécsi önkormányzat két marokkal szórja a város pénzét, miközben Péterffy Attila polgármester és Ruzsa Csaba gazdasági területért felelős alpolgármester folyamatosan azt hangoztatják, hogy a Fidesz csődbe vitte a várost, és óriási adósságot halmoztak fel.

A költségvetési és gazdasági bizottság legutóbbi ülésén arról döntöttek, hogy mintegy 15 millió forintnyi prémiumot zúdítanak Szabó Szilárdra, a Pécsi Vagyonhasznosító vezérigazgatójára, akinek az alapbére egyébként kvázi eleve magában foglalja a prémiumot, hiszen a városi rekordfizetésnek számító havi 1,8 millió forintot keres.

Összerúgta a port az alpolgármesterrel

De nem ő az egyetlen, aki jól járt a nagylelkű városatyákkal, akik mintegy 2,4 millió forintnyi prémiumot szavaztak meg Brandstätter Gábornak a 2020-as teljesítménye alapján, holott abban az évben csak az utolsó három hónapban állt a cége élén. Azért is tűnik abszurdnak ez a bőkezűség, mert a Tettye Forrásház vezetője zömében olyan projekteket vett át, amelyeket már az előző vezérigazgató, Sándor Zsolt készített elő. Ráadásul a városvezetés annyira mégsem lehetett megelégedve a munkájával, mert a pénz megszavazásának napján kirúgták Brandstättert, bár tény, hogy a munkaszerződést hivatalosan „közös megegyezéssel” szüntették meg. Úgy tudjuk, a valódi ok az volt, hogy a menesztett igazgató összerúgta a port a gazdasági alpolgármesterrel.

Jó nyara van Meixner Barnának is, aki

csaknem három millió forintos prémiumot kapott,

ő szintén három havi munkával érdemelte ki ezt a jutalmat. A BIOKOM ügyvezetőjét Péterffy Attila polgármester nevezte ki, és korábban az MSZP által delegált felügyelőbizottsági tag volt városi cégeknél. Meixner munkájára egyébként sok a panasz a lakosság részéről: az utak, a közterületek, de még a temetők elhanyagoltsága is folyamatosan napirenden van Pécsett, holott éppen a közterület-fenntartás volt az a szakterület, ahol az iparát a bányabezárásokkal elvesztő és ma már jelentős részben a turizmusra építő baranyai nagyvárosban eddig minden nehézség ellenére sem voltak látványos problémák.

A kormánypárti szakértő nem lett tagja a bírálóknak

Az sem az átláthatóságot, a demokratikus működést bizonyítja, ahogy a bizottság a Déli Ipari Parkról döntött. A kormányzati támogatásból megvalósuló, 3,6 milliárd forintot meghaladó iparcsarnok építési beruházás kapcsán a nyertes pályázót kiválasztó testületbe ugyanis négy olyan személy került, akiknek a polgármester a munkáltatója, az ötödik pedig a beruházáshoz kapcsolódó terveket készítő cég tervezője. A Fidesz azt javasolta, hogy a korábbi megyei főépítész, Oszoli Dénes – korábban kereszténydemokrata városházi képviselő is volt – szintén kerüljön be a bírálóbizottságába, biztosítva ezzel a beszerzés tisztaságát, és azt, hogy a jobboldali városházi ellenzék is rálásson a beszerzési folyamatra, de ezt a költségvetési és gazdasági bizottság nem támogatta.

Érdekesség, hogy első körben átment a javaslat, mivel a módosítást indítványozó Barkóczi Csaba fideszes képviselő, Schmuck Roland elnök és Csaba István szocialista képviselő támogatták azt, míg a jobbikos Fürj Csaba és a DK-s Auth István tartózkodtak. A szavazást követően azonban Csaba István új szavazást kért, ahol megváltoztatta szavazatát, így a kormánypárti szakértő nem lett tagja a bírálóknak. Erre pedig nagy szükség lett volna, miután a nyílt eljárással, ám rendkívül szigorú (már-már személyre szabottnak tűnő) kritériumok mentén kiírt beszerzési folyamatba

üzleti titok miatt az önkormányzati képviselőknek nincs iratbetekintési joguk,

csak a beszerzés eredményeit ismerhetik meg.

Az pedig már csupán hab a tortán, hogy a bizottság döntése alapján a Városháza úgy kötött szerződést a budapesti Globomax Zrt.-vel a szavazórendszer beszerzéséről nettó csaknem 15 millió forint értékben, hogy csak ettől az egyetlen cégtől kértek be árajánlatot.

Dobra akarják verni a Bóbita Bábszínház régi székházát

Legalább ekkora problémának tartják a jobboldali képviselők, hogy a Pécsi Vagyonhasznosító nyolcvan nagy értékű ingatlan elkótyavetyélésére készül, többek között dobra akarják verni a Bóbita Bábszínház régi székházát, a Munkácsy Mihály utcai volt terráriumot, de az Angster Orgonagyár műemlékvédelem alatt álló korábbi épületét is. Néhány hónapja a pécsiek körében népszerű pihenőhelynek számító Mandulás Kemping területére is lakóparkot terveztek Péterffyék, ettől azonban a helyi Fidesz és a civilek tiltakozása miatt elálltak. A meghirdetésre váró ingatlanok többnyire olyan helyeken vannak, ahol turisztikai fejlesztéseket lehet végrehajtani, illetve lakóparkokat kialakítani.

Ezeken a gazdasági területeken viszont Puch László komoly szerepet játszik.

Az MSZP korábbi pénztárnoka mostanában eltűnt a nyilvánosság elől,

viszont a gazdasági ereje révén állítólag komoly befolyása van a szocialista párt működésére és ezen keresztül a pécsi városvezetésre. Így nem lenne meglepetés, ha az ingatlanok új tulajdonosa Puch, illetve valamelyik érdekeltsége lenne, vagy olyan vállalkozók, cégek, amelyek valamilyen szinten kötődnek hozzá. A városvezetés egyébként az eladás indokául az önkormányzat adósságára hivatkozik.

nyitókép: A Gázi Kászim pasa dzsámija, hivatalosan Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom, a magyarországi török-iszlám építészet legmonumentálisabb alkotása, a Széchenyi tér és a Hunyadi János út találkozásánál (MTVA/Bizományosi/Faludi Imre)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3957
2021. augusztus 03. 10:06
önkormányzatoknál az ilyet gátlástalanul, számolatlanul lehet művelni? Nincs törvényi gát? Ha nincs, akkor ki az a hülye, aki nem élne ezzel a lehetőséggel. A jobboldali polgármesterek gondosan összegyüjtik szorgalmas méhecske módján, majd átadják a baloldali polgármestereknek, hogy eltékozolják. Hogy van ez? Más vagyonát felélni. Tényleg, csak ennyi? Az állam nem tulajdonos, vagy nem érdekli?
anegy_
2021. augusztus 02. 19:07
Atya+gatya! Pécs u.az, mint a márki-szaros város és a többi moslék-szavazós város, település. Hiába no, a hülye a saját kárán sem tanul, védik a védhetetlent!
kulalak
2021. augusztus 02. 18:58
Mikori ez a nyitókép? Nyár van.
amca
2021. augusztus 02. 18:49
Puch Laciról mondta 1 batátja: olyan üzlet még nem volt ,amit Laci ne tudott volna tönkretenni !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!