Norvég Alap: így kötődik az Ökotárs Alapítvány Karácsony Gergelyhez

2021. augusztus 09. 17:07

Úgy ragaszkodik Norvégia a „független” lebonyolítóhoz, hogy az Ökotárs Alapítvány politikától való teljes távolságtartása igencsak megkérdőjelezhető.

2021. augusztus 09. 17:07
null

Mint arról mi is beszámoltunk, nem fér hozzá többé Magyarország a Norvég Alap forrásaihoz. A magyar kormány bár tárgyalna, a norvégok lezárták az ügyet, mert, mint azt a Drót.info írja, ragaszkodnak a „független” lebonyolítóhoz, a civil alap milliárdjait eddig is elosztó Ökotárshoz.

A portál a 24.hu-t idézve arról ír, hogy „a civil lebonyolítónak, amely az adott ország civil szektorainak pályázatait koordinálja, függetlennek kell lennie a politikától és az államtól”. Csakhogy a Drót.infó szerint Temesvári Szilvia terézvárosi alpolgármester egy évtizedig úgy volt az Ökotárs Alapítvány programvezetője, hogy legalább 2014 óta Karácsony Gergely bizalmasa a legkülönbözőbb posztokon.

Temesvári 2010-ben LMP-s jelölt volt az önkormányzati választáson, Budapest VI. kerületében. Ugyanezen év októberében a Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ) szervezőjeként is felbukkant, pedig 2009-2010-ben egy ökotársos pénzosztásnál is nála kellett jelentkezni. A portál hangsúlyozza: a HUMUSZ norvég civil alapos támogatásban részesült szervezet, az első Norvég Civil Támogatási Alap-ciklus pedig 2008 és 2011 között zajlott.

Kapcsolódás Karácsonyhoz

A Drót.info arról is ír, hogy Karácsony Gergely 2014. november 11-én átadta/eladta a családi bt.-jét (Social Report Bt., 2006-10 között 21,5 millió forint állami megbízás) Temesvári Szilviának, a kültag azonban Kiss Virág, Karácsony felesége maradt. Ez a tagi állapot 2018 végéig, a családi cég megszűnéséig maradt fenn. Karácsony ugyanakkor 2014 végéhez közeledve zuglói városvezetőként polgármesteri titkárságvezetőnek is kinevezte Temesvárit.

A portál szerint Temesvári Szilvia 2015-16-ban is Karácsony munkatársa volt Zuglóban. Ugyanakkor a közösségi oldalán azt is jelezte, hogy 2016 januárjában befejezte igazgatói munkáját a Budapest Greenways nevű szervezetnél. Ez feltehetően a Budapest Green Ways nevű projekttel azonos, amelyet a Via Viridis Egyesület működtet, és amely 2015 március elseje és 2016 április vége között 14 620 eurót (több mint négymillió forintot) kapott a Norvég Alapból. Érdekesség, hogy Karácsony korábban tagadta, hogy Temesvári a XIV. kerületi önkormányzat alkalmazásában állt volna, noha egy azóta törölt életrajz szerint egyenesen az akkori polgármester hivatalát vezette. Egy bizonyos: hivatali e-mail címe volt.

Ismeretes: a magyar kormány egyébként átfogó vizsgálatot rendelt el a hazánknak járó források kapcsán, amiről határozat jelent meg a Magyar Közlönyben. Eszerint a Norvég Királyság – bár élvezi az Európai Unió közös piacának előnyeit – megszegi az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban vállalt kötelezettségeit, és rosszhiszemű eljárása miatt nem történt meg a 2014–2021-es támogatási időszakban a Magyarországnak járó támogatás kifizetése.

Nyitókép: Facebook

Összesen 236 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tothpal
2021. augusztus 10. 10:35
Milyen szépek úgy együtt!!! Nahát Ökotárs+Karatárs!...
bob43
2021. augusztus 10. 04:06
Elnéztem Karigeri mellett a Mangalicát. Szép a tokája. Biztos a sonkája sem rosszabb.
kovácslajos1930
2021. augusztus 10. 00:15
A valóság az hogy csak 3 milliárd forint felett rendelkezne a soroshoz köthető szervezet, de a mocskos tolvajoknak kevés a fenn maradó 74 milliárd. Szégyen, hogy saját választóit is meglopja ez a maffiakormány
az ember
2021. augusztus 09. 23:36
1. Meg kell tiltani az álcivil propagandaszervezetek anyagi támogatását. 2. A norvégokat minden eszközzel támadni kell, rohadt hitszegők, szerződést be nem tartók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!