Alacsony keresettel is nagy lehet az szja-visszatérítés

2021. augusztus 30. 09:51

Egyre valószínűbb, hogy főként az egy gyermeket nevelő családok járnak jól, de az alacsony keresetűek is több százezer forintot kaphatnak vissza az idén befizetett adójukból.

2021. augusztus 30. 09:51
null

Bár még sok kérdés tisztázatlan, egyre valószínűbb, hogy főként az egy gyermeket nevelő családok járnak jól, de az alacsony keresetűek is több százezer forintot kaphatnak vissza az idén befizetett adójukból – írja a Világgazdaság. 

Felmerülő kérdések a visszatérítéssel kapcsolatban

„Az adó-visszatérítés tényleges mértékével kapcsolatosan elég sok még a bizonytalanság, mivel fontos részletszabályok továbbra sem ismertek” – hívta fel a figyelmet a VG-nek nyilatkozó Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda adószakértője. 

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy kizárólag a munkabér személyi jövedelemadójával szemben lehet-e a visszatérítéssel élni, a családi kedvezményeket figyelembe kell-e venni a visszatérítés kalkulációjánál, valamint hogy az egyéb adójóváírásokkal csökkentett összeget lehet-e majd visszaigényelni.

Egy példán keresztül

A gazdasági portál szerzője úgy számolt, hogy jövőre csak a már befizetett adót téríti meg az állam. Ennek mértéke pedig a családi adókedvezmény miatt nagyban függ a gyermekek számától és a jövedelmi helyzettől. Ez utóbbi esetében a KSH 2020-as munkaerőpiaci adatait tekintette útmutatónak: tavaly Magyarországon a munkavállalók relatív többsége, 41 százaléka bruttó 250 ezer és 450 ezer forint között vitt haza havi szinten, azaz a bérskálán legtöbben ebbe a sávba tartoznak, mind a bruttó 430 ezer forintos átlag, mind a bruttó 347 ezer forintos medián keresetek itt találhatók. 

A Világgazdaság szerint egy olyan családban, ahol mindkét kereső 219 ezer forintot visz haza havi szinten,

két gyerek esetében 300 ezer forintot, egy gyerek esetében pedig több mint 600 ezer forintot kaphatnak vissza.

A bruttó 167 400 forintos minimálbért kereső szülők egy gyermek után is csaknem félmillió forintos visszatérítésre számíthatnak.

Fotó: SAM EDWARDS / CAIA IMAGE / SCIENCE P / NEW / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bradanek
2021. szeptember 03. 20:14
A bruttó 167 400 forintos minimálbért kereső szülők egy gyermek után is csaknem félmillió forintos visszatérítésre számíthatnak. Ja kérem ez az orbáni véres és totális diktatúra. Így lopja meg a nemzeti kormány a gyermekes családokat. Európa segíts!
KinderMike
2021. augusztus 30. 13:29
Ez egy pozitív döntés, ami minden gyerekes családnak olyan mértékben segít, amilyen mértékben azok adóznak... De úgy látom a kommenthuszár balosoknak nem tetszik a munka alapú társadalom. Legyen segély! Kapjon megint az összes léhűtő az én adómból támogatást, hogy továbbra se csináljon semmit! Ez a haladó szemlélet.
józan paraszti ész
2021. augusztus 30. 11:17
A jogászoknak nem barátja a matematika és a logika: "A bruttó 167 400 forintos minimálbért kereső szülők egy gyermek után is csaknem félmillió forintos visszatérítésre számíthatnak." A minimálbér teljes évi adója 301.320- FT, ebből nem lehet 500.000,- t visszaadni, mert nincs annyi.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. augusztus 30. 10:11
A DK ugyan nem nyúlna hozzá a kedvezményekhez, de adóemeléssel "kompenzálná". Gy.k.: gyakorlatilag lenullázná a családi kedvezményeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!