Pécs: mindenki mindenki ellen az önkormányzatban és az előválasztáson

2021. július 13. 07:00

Kaotikus és átláthatatlan politikai viszonyok alakultak ki Baranya megye székhelyén a várost irányító balliberális pártok között. Mellár Tamás parlamenti képviselő és Péterffy Attila polgármester is összerúgta a port.

2021. július 13. 07:00
null
Almási B. Csaba

Pécsett az országos szabályt erősítő egyik kivételként teljesen felborultak az erőviszonyok az ellenzéki pártok között az előválasztások előtt, olyan politikai káosz alakult ki, hogy lehetetlen megjósolni, milyen eredmények születnek majd. Még azt is nehéz eldönteni, hogy ki kivel van és ki ki ellen küzd.

Már az önkormányzati választások előtt, 2019-ben is sajátos viszonyok alakutak ki, hiszen a balliberális pártok nem vették be maguk közé az LMP-t. Egyrészt azért, mert a zöldeknek csupán egyetlen körzetet ajánlottak, holott ők két befutó körzetet szerettek volna, másrészt Ungár Péteréknek elvi kifogásuk is volt Péterffy Attila (akkor még) polgármesterjelölttel szemben, aki a Pécsi Hőerőmű egykori vezérigazgatójaként számos olyan dolgot tett, amellyel nem értettek egyet. Például több millió tonna mecseki fát eltüzeltetett a biomasszaprogram keretében.

Az alpolgármester önállósodott

A választás után a győztes koalíció (Mindenki Pécsért) 18 politikussal alakult meg Péterffyvel együtt, az ellenzéket az egyetlen LMP-s, illetve a Fidesz-KDNP-szövetség hét tagja alkotja. A városvezetésben részt vevő formációk között a DK-sok ötfős frakciója lett a legerősebb, ők adták az egyik alpolgármestert is. Bognár Szilvia azonban sajátosan fogta fel a feladatát, liberális véleményformálóként a város kulturális, művészi életében meghatározó szerepre tört, ennek az értelmiségi rétegnek akart inkább megfelelni, s nem a saját pártszövetségének.

Pécset viszont a baloldalon belül egyelőre inkább az MSZP uralja, szocialista érdekszférának számít,

ide kötődik ugyanis a jelenlegi országos pártelnök, Tóth Bertalan, illetve Puch László egykori pártpénztárnok, baloldali oligarcha, aki forrásaink szerint a saját gazdasági érdekeit tartja mindig szem előtt, ami viszont olykor ütközött Bognár Szilvia elképzeléseivel.

Emiatt számos színfalak mögött és előtt zajló konfliktus alakult ki, aminek az lett a vége, hogy először mellőzték az alpolgármestert olyan területeken is, amelyek az ő hatáskörébe tartoztak, például szociális, kulturális eseményekre, egyeztetésekre nem kapott meghívót. Tavaly szeptemberben pedig, amikor a Zsolnay-negyed programjait szervező cég vezetőjét választották meg, a szocialisták és Bognár is saját csapattal indult a pályázaton.

Ezt a csatát – az addig hezitáló Momentum képviselőinek tett, de később be nem tartott ígérettel – az MSZP nyerte, ráadásul Péterffy Attila polgármester tavaly decemberben, amikor egyedül dönthetett, megválasztotta alpolgármesternek a szocialista Nyőgéri Lajost. S ugyan nem váltotta le Bognárt, lényegében minden feladatkört elvont tőle, és ezek közül a legtöbbet Nyőgérinek adta.

Ultimátum a polgármesternek

Ezt követően a Momentum és a DK 12 pontos ultimátumot adott a polgármesternek, amiben lényegében arra kérték, hogy csorbítsa meg az MSZP túlhatalmát. Ezt Péterffy nem fogadta el, és a járványhelyzet végére az MSZP – Bognár kivételével – „felvásárolta” a DK-s képviselőket. A Momentummal nem számoltak, mert nélkülük is megvan a 14 fős többség – akik immár egy közös frakciót alkotnak –, 12-en pedig (hét Fidesz-KDNP-s, három momentumos, egy LMP-s képviselő és Bognár Szilvia) nem támogatják a városvezetést. A júniusi közgyűlésen Péterffy végleg megszabadult Bognártól, leváltotta az alpolgármesteri tisztségből, a helyére pedig megválasztották a szintén DK-s Zag Gábort. Ugyanekkor Nyőgéri is lemondott, de a testület azonnal újra meg is választotta. Ennek a lépésnek információink szerint az akart lenni az üzenete, hogy immár a többség, s ne csak a polgármester bizalmát bírja.

Mellár Tamás felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 11-én (MTI/Kovács Attila)

Mindezek az önkormányzati fejlemények nagy kihatással vannak a parlamenti választásra, hiszen Baranya 1. számú választókerülete (ide tartozik Pécs egy része és öt település) azon három vidéki körzet egyike, ahol 2018-ban ellenzéki politikus nyert, így jövőre is eséllyel szállhat ringbe az előválasztás nyertese. Három évvel ezelőtt az MSZP és a DK beállt a korábban jobboldali,

de akkor már független Mellár Tamás mögé, aki végül a Párbeszéd országgyűlési frakciójában kötött ki.

Mellár Pécsett is komolyabb befolyást szeretett volna magának megszerezni, de a baloldali pártok ebben már nem támogatták, mondván, a „mór megtette a kötelességét, a mór mehet”.

Ezért egyre komolyabb súrlódások alakultak ki, amelynek eredményeként június végén a Mellár által alapított és elnökölt Mindenki Pécsért Egyesület kezdeményezte Péterffy Attila kizárását az egyesületből. Ugyanakkor többségi szavazással úgy döntöttek, hogy megvonják az egyesület nevének használatát attól a 14 képviselőtőtől és képviselőcsoportjaiktól, akik és amelyek elfogadták a pártfrakciószövetség új szabályzatát. Az egyesület szerint ugyanis ezzel akár a jelenlegi városvezetést támogató teljes pártfrakciók véleménye is figyelmen kívül hagyható a közgyűlési döntésekben, márpedig „nem szabad a demokráciát feláldozni a hatékonyság érdekében”.

Egyre bonyolultabb a helyzet

Így a polgármester a város erős emberével, Mellár Tamással is háborúba keveredett. Ez azért érdekes, mert Mellár indul az előválasztáson, és az MSZP, valamint a Párbeszéd felsorakozik mögötte, viszont a helyi szocialistákkal – akiket egyébként Tóth Bertalan állítólag kézi vezérléssel irányít – nagyon rossz a viszonya. Ezért a pécsi szocialisták, miközben hivatalosan Mellár mellett állnak, a háttérben inkább a momentumos Nemes Balázsnak fognak kampányolni. Ám hogy a helyzet még ennél is bonyolultabb, azt jelzi, hogy a helyi lilák viszont nem nagyon kedvelik párttársukat, Nemest. A Jobbik korábban Mellár mellett tette le a voksot, viszont nemrég jelent meg egy cikk a DK-hoz köthető Ez a lényegben, miszerint ők is inkább a momentumos politikust támogatják. Korábban a DK Auth Istvánt indította volna, de ő visszalépett Nemes javára.

A Baranya 2.-höz tartozik Pécs másik fele, Komló és még 16 település, de itt sem kevésbé kaotikus a helyzet. A DK végül saját embere, az időközben pécsi alpolgármesterré választott Zag Gábor helyett Szakács Lászlót indítja, akiről azt kell tudni, hogy korábban az MSZP elnökhelyettese is volt, és jelenleg is a szocialisták parlamenti frakciójában ül. Őt

nemrég tájékoztatta Tóth Bertalan elnök arról, hogy az MSZP nem számít rá az előválasztáson.

Szakács „hálából” napokon belül a DK-hoz igazolt, ezért a szocialisták ki is zárták a pártból. A Márky-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom a vulgáris kijelentéseiről hírhedt Simon Gábor rádióssal száll ringbe. Egyik ellenfele az LMP-s Keresztes László Lóránt, aki egykor a párt elnöke is volt, jelenlegi parlamenti frakcióvezető. Érdekesség, hogy a globalistaellenes, a baloldali eszmékkel finoman fogalmazva sem szimpatitáló zöld politikust ugyanakkor az MSZP is támogatja. A Jobbik egyelőre kivár.

Ezek után nem lenne meglepő, ha a politika iránt napi szinten nem érdeklődő ellenzéki szimpatizánsoknak fogalmuk sem lesz, hogy az előválasztáson kire lesz majd érdemes szavazniuk Magyarország ötödik legnagyobb városában és a környező településeken.

Nyitókép: A húsz évvel ezelőtt, hosszú betegség után elhunyt Ranga László magyar raliversenyző, navigátor, hatszoros magyar bajnok és háromszoros Eb-futamgyőztes, Pro Communitate Emlékéremmel kitüntetett pécsi sportolóról nevezték el a Pécs melletti, Mecsekben lévő Mecsekszentkút és a Remeterét között kanyargó, majd négy kilométer hosszúságú korábban Abaligeti útként ismert közterületet. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2021. július 13. 10:46
,,.. baloldalról vastag sugárban ömlő mindennapi nácizásról beszélsz, ugye.” Persze. A konkrét nácizásra utalok, erre behozza általában a baloldali nácizás hazugságát. Most vonjam le a következtetést, h a kormánytájékoztatás, és a kormánypárti sajtó is ezt csinálja a nevetséges kettős mércézésével?
Mátyás01
2021. július 13. 10:41
Mindenhol megérdemlik az emberek a saját választásuk gyümölcsét, legyen az friss vagy romlott.
zakar zoltán béla
2021. július 13. 10:04
birkalegelő darazsak szúnyogok viperák almamolyok ...
luisbathhelena
2021. július 13. 10:04
A pécsiek legfőbb hibája hogy 30 éve nem tudják eldönteni mit akarnak. Ipar 0, egy zsákutca az egész környék, koncepció nincs, nem is volt. Úgy túnik a kultúra és oktatás nem húzza ki a várost a szarból. Ezért aztán MINDIG csalódnak az éppen aktuális városvezetésben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!