Orbán Viktor: Ma meglesz az 5,5 millió beoltott, elbúcsúzhatunk a maszkviseléstől

2021. július 02. 07:20

A szociális intézményeket és a kórházakat leszámítva nem lesz kötelező a maszkviselés – mondta a kormányfő. Cikkünk folyamatosan frissül!

2021. július 02. 07:20
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt.

Egészségügy

A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: „A ma hajnali jelentésemben az áll, hogy nem volt halálos áldozata a járványnak az elmúlt 24 órában.” Közölte, hogy a mai napon eléri az 5 és félmilliót a beoltottak száma, így újabb korlátozások feloldására kerül sor.

Aki be van oltva, az nagy valószínűséggel ki tud maradni a 4. hullámból, de ha el is kapja, könnyebben lábal majd ki belőle – hangsúlyozta. A miniszterelnök kiemelte, hogy Magyarország felkészült arra, hogy újabb hullám jöjjön, de a tanulságot már levontuk: az oltás életet ment. A harmadik oltással kapcsolatban leszögezte: „Egyelőre nem oltunk harmadszorra”.

A védettségi igazolvány kapcsán jelezte, hogy csupán három helyen kell majd: a sportrendezvényeken, a zenés-táncos rendezvényeken, valamint a zárt térben tartott koncertszerű rendezvényeken.

Gazdasági kérdések

Orbán Viktor kiemelte: a nyitás önmagában is segíti a gazdasági növekedést, de csikorognak még a fogaskerekek. Hozzátette: kellenek határozott, aktív, a gazdaságba beavatkozó kormányzati döntések, mert a gazdaságot nem lehet magára hagyni, hiszen akkor lassabban térne vissza az élet. 

Az építőiparral kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy októbertől kiviteli korlátozást rendelnek el, mert néhány termék esetén nagyon elszaladtak az árak. Ezt azonban az unióval is egyeztetni kell, ezért legkorábban októberre realizálódhat ez a terv, addig állami elővásárlási jogot próbálnak bevezetni.

EU-csúcs, gyermekvédelmi törvény

A gyermekvédelmi törvény kapcsán a riporter megkérdezte, hogy számítottak-e ilyen egészen elképesztő ellenállásra. A kormányfő leszögezte, hogy már megszokták ezeket a reakciókat, a migrációnál is, a bankadónál is így volt. Kiemelte, hogy senkinek sem maradt adósa a találkozón. „Ugyan fokost bevinni nem lehet, de mindenki pontosan megkapta, ami jár neki” – jegyezte meg.

Orbán Viktor szerint a Nyugaton egy „übermensch” mentalitás uralkodik, aminek a holland miniszterelnök a tipikus példája. „Nem gondolják át, mit lehet és mit nem lehet mondani egy másik ország népéről, törvényeiről. Úgy viselkednek, mint a gyarmattartók” – foglalta össze.

Véleménye szerint „a gyerek az nem magánügy!”. Kifejtette, hogy az államnak az a dolga, hogy a neveléshez szükséges feltételeket biztosítsa, majd cáfolta a nyugati kritikát, miszerint az új törvény „homofób”„Magyarország megvédi a homoszexuális emberek életformáját!” – jelentette ki.

„Az ellenfeleink nem az ügyben érdekeltek, hanem, hogy Magyarországot a lehető legnegatívabb színben tudják feltüntetni. Mi biztosan jobban meg vagyunk szervezve, mint ők” – mondta.

Fel kell készülni egy nagyobb migrációs hullámra

A műsorvezető megjegyezte: a múltheti EU-csúcson mindössze nyolc percet foglalkoztak a migráció kérdésével.

Amint arról korábban beszámoltunk, többen életüket vesztették egy késeléses támadásban a német Würzburgban, valamint Ausztriában is tragédia történt a napokban, ahol egy 13 éves lányt gyilkolt meg két afgán migráns.

„Tisztában vannak azzal, hogy milyen következményekkel jár az ellenőrizetlen bevándorlás?” – tette fel a kérdést a műsorvezető a németeket és az osztrákokat illetően.

A kormányfő, miután szolidaritását fejezte ki Ausztriának, hozzátette: „Az osztrák kancellár példamutató küzdelmet folytat a migráció ellenében”. Orbán Viktor szerint, ha Afganisztánban összeomlás lesz, akkor egy nagyon jelentős migrációs hullámra számíthatunk, ezért Magyarországnak is érdemes részt vennie az afgán stabilizációban. A magyar helyzetet elemezve megállapította, hogy tavaly 10 ezer, míg idén eddig 38 ezer illegális migráns jelent meg az országhatáron, így fel kell készülni egy nagyobb migrációs nyomásra – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. július 02. 20:55
Belterjes, degenerált korcs kérdeztem?
Pelso j.
2021. július 02. 13:53
"gazdaságot nem lehet magára hagyni" A haverokat még inkább nem, ugye. Az építő ipar és anyag árak elszabadulása meg közvetve és közvetlenül is a dilettáns kormányzati intézkedéseknek köszönhetőek. Kiviteli tilalom emlegetése még látszatmegoldásnak is kevés.
Isten jobb keze
2021. július 02. 12:06
Ha meg van az 5.5 milla, akkor orbán lemond! Xdxd
avízazúr
2021. július 02. 11:17
" A miniszterelnök kiemelte, hogy Magyarország felkészült arra, hogy újabb hullám jöjjön," Úgy a maga módján, kapásból részletezhette volna ezt a felkészülést. Mondjuk a nemzet megnyugtatására.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!