Kötelezővé vált az oltás az egészségügyi dolgozóknak

2021. július 30. 09:48

Az első oltást szeptember 1-jéig kell felvenniük az érintetteknek, kivéve azoknak, akiknek erre szakorvosi véleménnyel alátámasztott egészségügyi indokuk van.

2021. július 30. 09:48
null

A döntést Orbán Viktor két hete jelentette be, a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent rendelet szerint az oltás azoknak kötelező, akik az alapellátás feladatait látják el – írta meg a Telex. Ezek részletezve:

- ügyeleti ellátás,
- járóbeteg-szakellátás,
- diagnosztika,
- fekvőbeteg-szakellátás,
- mentést igénylő ellátás,
- betegszállítás,
- bentlakásos szociális vagy gyermekvédelmi intézményben szervezett egészségügyi ellátás,
- fegyveres és rendvédelmi szervek egészségügyi ellátása (dolgozók és fogvatartottak alapellátása).

A fentieken túl a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozók számára is kötelező a vakcina. Egyadagos oltás esetén – ilyen a Janssen – szintén szeptember 1-jéig kell lebonyolítani az oltást. A kétadagos oltásoknál a második adag időpontját az oltást végző orvos jelöli ki. Felmentést a rendelet alól csak az kaphat, akinek erre egészségügyi oka van. Ezt orvosi szakvéleménnyel kell igazolni.

Ha nincs oltás, jöhet az azonnali felmondás

„A munkáltató a foglalkoztatottat felhívhatja a védőoltás felvételének igazolására. A védőoltás felvételét a foglalkoztatott a munkáltató felhívására öt napon belül köteles hitelt érdemlő módon igazolni” – áll a rendeletben.

Azt a foglalkoztatottat, aki a megadott határidőig nem veszi fel a védőoltást, a munkáltató előbb felszólítja, hogy tegyen eleget a rendeletnek. Ekkor az oltásra – vagy az alóla mentesítő orvosi szakvélemény beszerzésére – az érintettnek 15 napja van.

Ha ez nem történik meg, akkor „a foglalkoztatott jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal meg kell szüntetni”. Ebben az esetben az elbocsátott dolgozót sem felmentési idő, sem végkielégítés nem illeti meg.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Penetrator
2021. augusztus 01. 15:17
Kötelezővé tesznek olyan oltást, amiért nem vállalják a felelősséget, ha megbetegszel tőle, de azt mantrázzák, hogy biztonságos. Orbán többször is mondta, hogy nem teszik kötelezővé, most meg már arról tárgyalnak, hogy a munkáltató is kötelezővé teheti majd. Ha amikor sokan voltak kórházban, nem volt kötelező az egészségügyben, akkor most miért van rá szükség? A delta variánsos fertőzöttek többsége már be volt oltva, tehát az oltás nem véd meg attól, hogy elkapd, se attól, hogy másnak átadd.
metálgitár
2021. július 30. 11:27
Azért kíváncsi lennék például arra, hogy az oltástól rettegők hány százaléka dohányzik - akár az itt kommentelők közül.
Rugo
2021. július 30. 11:20
A pszichés háttár viszont óriási jelentőségű - aki ezt elrendelte, annak fogalma nincs a gyógyítás pszichés hátteréről. Csak mondom, hogy a gyógyszerek un. placebo hatása 40% is lehet. Vagyis, ha nem akarod az oltást, alapból 40% az esélyed az oltási szövődményekre. Sajnos az ember így van összerakva.
Rugo
2021. július 30. 10:55
Szomorú, hogy idáig jutottunk. Le merném tenni a nagyesküt, hogy Magyarországon 1 beteg sem fertőződött meg eü. dolgozótól - korrekt védekezés mellett ez ugyanis elképzelhetetlen. Vagyis ez az egész csak maszkírozás, mindenféle komoly eü. indok nélkül. Ha az oltás kötelező az esetleges mellékhatásokért teljes mértékben az oltást elrendelő felel!!! Tiszteletben kellene tartani, hogy ugyanúgy ahogy vannak olyanok, akik beszarnak, hogy mi lesz, ha a COVIDosok lesznek vannak olyanok is akik az oltás mellékhatásától rettegnek. A pszichés háttár viszont óriási jelentőségű - aki ezt elrendelte, annak fogalma nincs a gyógyítás pszichés hátteréről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!