Gulyás: Nem valószínű, hogy a Pride-on lesz fideszes képviselő

2021. július 22. 12:24

A miniszter szerint az nem publikus, hogy vett-e Magyarország a Pegasus programból, de állítja, a titkos információgyűjtés mindig jogszerű keretek között zajlott le az Orbán-kormány idejében.

2021. július 22. 12:24
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Mindenkit arra biztatnak, hogy vegyenek részt a népszavazáson, nyilvánítsanak véleményt – jelentette ki a Mandiner kérdésére a Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, aki nem így tesz, másokra bízza a döntést. Pár évvel ezelőtt a migrációs népszavazás nem volt érvényes – folytatta –, mert nem haladta meg a részvétel az 50 százalékot. De Magyarországon soha semmilyen politikai kérdésre adott válasz nem élvezett akkora támogatást, mint annak a kérdésnek az elutasítása. „Ez elég is volt a brüsszeli nyomás enyhítéséhez, és azt a szándékot – amely teljesen egyértelmű volt –, hogy a kötelező kvótát ránk kényszerítsék, meg tudtuk akadályozni” – fogalmazott. Ezért minden szavazat számít és segít, közölte.

Folynak a tárgyalások a Bizottsággal

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a helyreállítási tervről szóló tárgyaláson Magyarország miben kész engedni. Gulyás Gergely kijelentette, Magyarország mindig maximális jóindulattal tárgyalt az Európai Bizottsággal. „S most is, amikor erre már nem adnak okot, ha a felvetéseik értelmesek, nem azt mondjuk, hogy ezt a kérdést már lezáruk, hanem hajlandóak vagyunk róla tárgyalni.

indokoltnak tartjuk érvényesíteni akkor is, ha ez nem kölcsönös, képtelenségeket azonban nyilvánvalóan nem tudunk teljesíteni” – fogalmazott.

Miután egyre több helyen lenne szükség időközi önkormányzati választás megtartására, felvetettük, erre lesz-e lehetőség a közeljövőben. A miniszter kijelentette, felmerült a szavazás engedélyezése, de ha ez most megtörténne, a voksolásokat szeptemberben, októberben lehetne megtartani. A negyedik hullámmal kapcsolatos előrejelzések miatt azonban nem lenne felelős döntés ennek engedélyezése.

A miniszter szerint hisztériakeltés zajlik

Gulyás Gergely azt is elmondta a kérdésünkre, hogy az Európai Unió klímavédelmi tervét Magyarország nem támogatja, mert ez alapján a legnagyobb szennyezők helyett a családoknak kellene megfizetniük az átállás költségeit. Ennek az álláspontnak azonban többsége van az Unióban, bár ez valószínűleg nem éri el a kétharmadot, bizonyos döntések elfogadásához pedig egyhangú döntésre van szükség. A miniszter úgy ítélte meg, a többi közép-európai ország és a velünk egy időben csatlakozó államokon kívül is van még néhány ország, amely csak akkor támogatná az uniós tervet, ha abban alapvető változásokat hajtanak végre.

Gulyás Gergely a különböző szerkesztőségek tagjaitól számos kérdést kapott a Pegasus ügyről is, bár kijelentette, hogy

a kormány nem tárgyalt erről a kérdésről.

A miniszter hisztériakeltésnek tartja ezt az ügyet, amely jól illeszkedik abba a nemzetközi környezetbe, amelybe Magyarország belekerült. Elmondta azt is, hogy semmiféle alapja nincs annak a vádnak, hogy politikai nézeteik alapján figyeltek volna meg újságírókat, ügyvédeket, vállalkozókat, politikusokat. Megismételte, egyik államban sem publikus, hogy a titkos információgyűjtésnél milyen eszközöket, technológiát alkalmaznak, így arra sem adhat választ, hogy vett-e Magyaroszág izraeli kémprogramot. Egyetlen kérdést kell vizsgálni, hogy a megfigyelések jogszabályi keretek között zajlottak-e, és megállapítható, hogy törvényesek voltak a titkos információgyűjtések.

Gulyás Gergely azt is elmondta, az európai uniós tagságnak nincs alternatívája. Az Európai Unió kiváló kezdeményezés, nagyszerű találmány a közös piaccal, a határmentes zónával, a kereskedelmi akadályok lebontásával, versenyjogi szabályozás bevezetésével. Az más kérdés, hogy

ehhez Brüsszel erőszakos, intoleráns magatartása társul,

és Magyarország azzal nem ért egyet, hogy az Unió megpróbál tagállami hatásköröket elvonni, de ezt a két dolgot külön kell választani a miniszter szerint.

Középpontban a szexuális orientáció

A Kormányinfón egészen meghökkentő kérdés is elhangzott. A Telex újságírója arra volt kíváncsi, hogy Gulyás Gergely szexuális orinentációja az iskolában alakult-e ki. A miniszter erre azt válaszolta, az ő idejében nyilvánvaló volt, hogy nem az iskola feladata a szexuális felvilágosítás. S szintén kérdésre azt mondta, nem valószínű, hogy a Pride-on lesz fideszes képviselő, „mert az érintetti kör nem fedi egymást az én tudomásom szerint”. Bár azt is hozzátette, ő nincs tisztában a fideszes képviselők szexuális orientációjával. A miniszter szerint a Pride nem arról szól, hogy ki milyen szexuális orientációval rendelkezik, hanem, hogy ki az, aki úgy gondolja, ezt a nagy nyilvánossággal meg kell, hogy ossza.

 

Nyitóképen: Gulyás Gergely. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csodaszarvas
2021. július 23. 08:25
Nagyon nagyra vannak azzal, hogy a tegnapi kormányinfón összeröhögtek az újságíróknak nem nevezhető figurák... Igen, van a Szájer József, aki még a botrány ellenére is a normálisabbak közé tartozik. Lemondott a címeiről és kilépett mindenhonnan. Nagy kereszt ez neki, és mindenkinek, aki ilyesmitől szenved...
Isten jobb keze
2021. július 22. 19:05
Pedig ott lenne a helyetek simán! Hihihi
balsors
2021. július 22. 16:02
A Telekomnál az előmenetel miatt erősen ajánlott, de gondolom ez a jéghegy csúcsa.
Tatulus
2021. július 22. 14:24
Egyik barom ballibesnek se jut eszébe, hogy a neten (faszbuk, insta, stb.), ott van a teljes magánéletük, fényképek, telcsiszámok, nyaralási időpontok. Még olyan marha is van, aki azt is kiírja, mikor megy nyaralni - ja a kulcs meg a lábtörlő alatt! Minden titkosszolgálat a nettel kezdi az ellenőrzést, feltérképezést, a gugli, meg a faszbuk lényegesen többet tud bárkiről, mint a szomszédja. Persze csak a jobb kiszolgálás érdekében! Erre megkérdezik, vett-e a Kormány Pegazust - ha vett az a baj, mert lám-lám itt a bizonyíték. Ha azt mondták volna, hogy nem, akkor mit használ? Így marad a nem válaszoltak között - amit persze megint kiforgatnak ezek a kiváló "oknyomozó" újságírók! Cél a Kormány ellehetetlenítése az együgyű választók körében! Szerencsére egyre kevesebben vannak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!