A péceli önkormányzat lakók kertjeiből venne el

2021. július 16. 09:44

A péceli jegyző levelet írt helyi lakosoknak, mert kertjeik egy része az önkormányzat tulajdonát képezi.

2021. július 16. 09:44
null

2021. február 26-án a pest megyei Pécel város jegyzőjétől írásos felszólítást kaptak a Határ utca egyik szakaszán élő ingatlantulajdonosok. Oláh János arról tájékoztatta a mintegy tíz ház tulajdonosát, hogy ingatlanjaik területének egy része az önkormányzat közvagyonát képezi egy 1992-es földhivatali bejegyzés szerint. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a házak kerítésének vonalától 3-5 méter szélességig (kinek mennyi) az önkormányzat szerint jogtalanul birtokolják a tulajdonosok a területet.

A lakosok a telkeket a 60-as években vásárolták meg, s a 80-as években kezdtek el ide építkezni. A tulajdonosok szószólója elmondta az Átlátszónak, hogy

a 80-as években az akkori tanácselnök egy mérnököt bízott meg a járdák kimérésével, amit aztán a lakók társadalmi munkában megépítettek.

Az így elkészült járda jelölte ki a telkek határát, azaz a kerítések vonalát.

Az 1990-es évek elején, a közművesítés során a járda és a kerítések helye alapján határozták meg a víz, gáz, szennyvízcsatorna és áramvezetékek helyét, azon kerítések alapján amik akkor már egy évtizede ott álltak.

A jegyző bontatni akar

Az említett levélben a lakosok arról kaptak tájékoztatást, hogy „közterületre eső egyéb műtárgyat, építményt e felszólító levél kézhezvételétől számított 4 hónapon belül bontsa el és a jogalap nélkül birtokolt közterületet közterületként való használatra alkalmas állapotban adja át az önkormányzat részére”, illetve „az önkéntes végrehajtás elmaradása esetén lépéseket fog tenni az önkormányzat a szabályos állapot kikényszerítésére”.

Az önkormányzat tehát azt várja az ingatlantulajdonosoktól, hogy a kerítést és a közműveiket (pl. vízakna, vízvezeték-, gázvezeték csövek, stb.) is vigyék beljebb 3-5 méterrel. Ez a távolság azonban szinte minden tulajdonosnál a lakóépületük homlokzati falával esik egybe. Kérdés, hogy gyakorlatilag kivitelezhető-e a közművek beljebb telepítése egy egész utca tekintetében, és mindennek mekkora költségigénye lenne a szerény jövedelmű lakók számára.

40 év alatt egyszer sem jelezte ezt az önkormányzat

Horváth Tibor polgármester húsz éve még kézbesítő postás volt, és ugyanezeken a kerítéseken lévő postaládákba dobta be a levelet, ugyanezeken a kapukon jött be”

– tájékoztatták az Átlátszót a tulajdonosok.

A felszólítás másnapján a tulajdonosok közös levélben fogalmazták meg álláspontjukat a jegyzőnek, illetve arra kérték a hivatalt, hogy vonják vissza a jegyzői levélben leírtakat. 

Nyitókép: Google Maps

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakOlvas
2021. július 16. 16:43
Jogilag nem tartható ez az akció, a gyakorlatban pedig keresztülvihetetlen, kivéve a jogállamiságot valóban nagyon súlyosan megsértő módszerekkel. A péceli önkormányzat számára csupán annyit tanácsolnék, hogy - és amennyiben - ez valóban így van, ahogyan sejthetjük, akkor törekedjen méltányos megoldásra, a saját célkitűzéseivel összhangban, és ne állítson fel teljesíthetetlen követeléseket az egyébként jóhiszeműen a területet birtokló népekkel szemben.
Berecskereki
2021. július 16. 15:48
,, Az önkormányzat tehát azt várja az ingatlantulajdonosoktól, hogy a kerítést és a közműveiket (pl. vízakna, víz- és gázvezeték csövek stb.) is vigyék beljebb 3-5 méterrel. Ez a távolság azonban szinte minden tulajdonosnál a lakóépületük homlokzati falával esik egybe.,, A közművek telepítéséhez minden esetben kell a tulajdonos belegyezése. Így feltételezhető amikor a közművek telepítve lettek, a Földhivatali térkép figyelembevételével készült helyszínrajz, amelyet az önkormányzat jóváhagyott. Ekkor az önkormányzat nem vette észre, hogy a közművek közül például a villanyvezeték, a járda a közút – ha egyáltalán közút - közepére esik? A közművek pedig nem az ingatlantulajdonosok tulajdona, hanem a közmű szolgáltatoké.
Harangláb
2021. július 16. 15:13
Szerintem el lehet birtokolni az államtól, és az önkormányzattól is. Ha valaki tud szabályt, ami ezt kizárná, légyszi Írja ide! Tulajdoni hányadot is el lehet birtokolni (Ptk 5:44 S (4) bek.). Ugyanakkor nem birtokolható el ingatlan tulajdoni hányada, ha az elbirtoklás feltételei csak e hányadra állnak fenn, és az ingatlan viszont nem megosztható. (Ptk. 5:47. S (2) bek.) Szerintem ezért a tulajdonosok nem birtokolhatják el az utcát.
I_Isti
2021. július 16. 14:25
Hm. Először volt a járda, és utána lettek a házak, meg az út, meg a közművek? Nem fordítva kellett volna? Mármint először út, járda, közművek, és utána házak? És ha a képen ez az utca van, akkor a villanyoszlopoknak látszó villanyoszlopokat ki fogja áttetetni darabonként akár milliós költségen? vagy az úgy jó lenne az út közepén?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!