Volt SZFE-hallgatónak fizetett a befuccsolt buszparkoló-projektet bemutató honlapért V. Naszályi Márta

2021. június 24. 17:43

A 2012-2013-as kormányellenes tüntetések egyik ötletgazdája, a forgatókönyvíró Szőnyei Dávid több százezer forintot kapott az ingyenes WordPress motorral készült oldalért, amit alig nézett meg valaki.

2021. június 24. 17:43
null

Kétszázezer forint körüli összeget fizetett ki a V. Naszályi Márta vezette I. kerületi önkormányzat egy volt színház- és filmművészetis hallgatónak a Mészáros utcai buszparkolóról szóló weboldal elkészítéséért – derítette ki az adatRADAR. A honlap részletesen bemutatja a tervezett projektet, amelyből, úgy tűnik, a helyi lakosok tiltakozása miatt nem lesz semmi.

A cikk szerint az oldalon véleményt is lehetett mondani a projektről, de alig volt, aki élt a lehetőséggel, és róluk sem lehet tudni, hogy egyáltalán kerületi lakosok-e.

A vállalkozó egyébként, akivel a fejlodobudavar.budavar.hu összerakására szerződtek, korábban a kormányellenes tüntetőket segítette, és a filmiparban dolgozik.

V. Naszályi Márta az adatRADAR közérdekű adatigénylésére elküldte annak a levélnek a másolatát, amelyben megrendelte a weblap „struktúrájának megtervezését” és „szöveges tartalmainak megírását”. Számlát azonban nem csatolt mellé, így nem lehet tudni, pontosan mennyit fizettek ki a weboldal elkészítéséért. A megrendelésben az áll: a „számla várható végösszege” 200 ezer forint. Tehát nem kizárt, hogy végül ennél többet fizetett ki a kerület.

A weblap a legnépszerűbb motort, az ingyenes World Press 5.7.2-t használja, annak a szintén ingyenes Twenty Twenty-One témájával. A honlap teljes szövege, a polgármester által jegyzett bevezetést nem számítva, kevesebb mint 12 ezer karakterből áll, ami egy kolumnának, azaz egy újságoldalnak felel meg egy napilapban. Egy flekkdíjért dolgozó külsős újságíró általában 5-10 ezer forintot kap egy 1800 karakteres cikkért, ezekkel az összegekkel számolva a fejlodobudavar.budavar.hu tartalma 35-65 ezer forintot érne, ha egy kolumnás riport vagy interjú lenne.

Tüntető forgatókönyvíróból webdizájner

Mindezeknél érdekesebb azonban a vállalkozó személye: Szőnyei Dávid az adatRADAR keresése alapján nem hirdeti magát sem webdizájnerként, sem szövegíróként. A NAV nyilvántartása szerint főtevékenysége a film-, video-, illetve televízióműsor-gyártás, és bár melléktevékenységként az írást is megjelölte, ez leginkább azzal függ össze, hogy – és ennek akár szimbolikus jelentőséget is tulajdoníthatunk – forgatókönyvíró. A LinkedIn-oldala szerint

dolgozott az RTL Klub Mellékhatás című sorozatán és 2020 januárjától a Barátok köztön.

Az mindenesetre még említésre méltó, hogy Szőnyei 2012 és 2013 fordulóján, a kormányellenes tüntetések idején az egyik ötletgazdája volt A hallgatók hat pontja című kampányvideónak, és az elkészítésében is segédkezett a csaknem 8 perces kisfilm stáblistája szerint.

Visszatérve a fejlodobudavar.budavar.hu oldalra, mivel az az elindulásakor úgy lett beharangozva, mint egy olyan felület, ahol az emberek megismerhetik az önkormányzat terveit és megoszthatják a véleményüket a döntéshozókkal, az adatRADAR  rákérdezett arra is, hányan éltek a lehetőséggel. A párbeszédes polgármester válasza szerint az adatigénylésünkig mindössze 58-an. Vagyis a projekt teljes érdektelenségbe fulladt.

V. Naszályi levelében egyébként az áll: [a]z űrlap nem reprezentatív statisztikai adatgyűjtés céljából került közzétételre, hanem (…) abból a célból, hogy a beküldött válaszokat az Önkormányzat folyamatosan figyelje, a javaslatokat összegezze, a kialakítás során figyelembe vegye”. Ez így leírva nagyon szép, a szándék komolyságát azonban némileg megkérdőjelezi, hogy az említett űrlapot bárki kitölthette – olyanok is, akik nem az I. kerületben laknak.

Borítókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
adofizeto
2021. július 14. 22:49
Ezért a cikkért mennyit kapott az újságíró? Szánalmas, ennek nincs semmi hírértéke, egy weboldalért van aki félmilliót elkér.... MIkor ír a Mandiner Mészárosról? Tiborczról? MIkor lesz itt cikk Orbán Hatvanpusztai birtokáról? Ja, hogy itt az ellopott milliárdokra csak legyintenek? Na, pont ennyit ér ez a szarkupac...
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. július 11. 20:44
O1G
123321
2021. július 11. 12:31
szépen eléldegélnek a kerület pénzén.
tetx
2021. június 24. 20:52
200 ropi egy wordpress weboldalért nem kirívóan sok. Pár hónapon belül meg úgyis feltörik. Mindettől függetlenül Patkány Márta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!