„Fekete ruhás, artikulátlanul üvöltő emberek”, „félelmetes csoport” – így támadja a magyar drukkereket a baloldali média

2021. június 20. 15:37

Sok hazai balliberális megmondóember panaszkodott a magyar szurkolókra – összehasonlításként hoztunk néhány példát a környező országokból.

2021. június 20. 15:37
null

A francia csapatot a magyar drukkerek rasszizmusa zavarta meg egy holland lap szerint – számoltunk be nemrég megjelent cikkünkben a holland De Telegraaf budapesti beszámolójáról.

A magyar szurkolók már a keddi, portugálok elleni meccset követően a világsajtó fókuszába kerültek állítólagos homofób megnyilvánulások miatt,

amit egyetlen egy „Anti-LMBTQ” feliratú transzparensről készült fotóval illusztráltak.

De nem csak külföldön, itthon is érte kritika a magyar B-közepet, jellemzően balliberális megmondóemberek méltatlankodtak a drukkerek viselkedésén.

„Fájdalmas idők” és a „félelmetes csoport”

Németh Péter korábbi Népszava-főszerkesztő a baloldali lapban „fekete ruhás, artikulátlanul üvöltő emberekről” írt, akiknek karlendítése sokakat emlékeztetett „a fájdalmas időkre”. Németh felidézte, hogy ezek a drukkerek fütyülték ki „a szolidaritásból térdeplő íreket”.

Emlékezetes: az ír-meccs kapcsán a legnagyobbat az erzsébetvárosi DK-s polgármester, Niedermüller Péter szólta: a korábban a fehér, keresztény embereket rémisztő képződménynek nevező gyurcsányista politikus egyenesen arról ír, hogy „ma este Budapesten jobb volt írnek lenni”.

Nem maradt ki a sorból Vágó István sem: az ex-kvízprofesszor többek között a „Ki nem ugrál, büdös román, hej, hej”, „Szlovákok, nincsen hazátok” valamint „Utálunk, szar Románia” rigmusok hallatán méltatlankodott, mondván hogy

„nem lehetne-e ezek nélkül”?

„Ezektől eltekintve a magyar csapat remekül játszott, gratulálok az eredményhez!” – zárta posztját Vágó.

Az i-re a pontot a HVG-s Fekő Ádám tette fel, aki a „Mi ez a félelmetes csoport, amivel ezrek masíroznak az Eb-meccsek előtt?” címmel írt cikket a Carpathian Brigade-ről, amely szerinte „látványosan nacionalistának” tűnhet.

Amiért látványosan nacionalistának tűnik az egész, az maga az alap: egy nemzeti válogatottnak elég nehéz úgy szurkolni, hogy ne tűnjön sovénnek a végeredmény, bár az is igaz, hogy a Carpathian Brigade rátesz egy lapáttal erre azzal, hogy Mátyás királyra, a Szent Koronára vagy épp Gábriel arkangyalra utal a meccsről meccsre mutatott élőképein, és nem mondjuk a szintén magyar »találmánynak« számító Mézga Gézára” – írja.

Bezzeg a románok...

De valóban félelemgerjesztő, kulturálatlan és példa nélküli az, ahogyan a magyar szurkolók viselkednek a lelátón? Összegyűjtöttünk néhány közelmúltbeli esetet a tágabb régiónkból, a többit döntsék el önök.

Románia

Valahogy nem láttuk az aggódó nyugati újságok címlapjait, amikor a román szurkolók a 2014 októberi Románia-Magyarország vb-selejtezőn olyan petárdázást csaptak a magyar himnusz alatt, hogy abból semmit nem lehetett hallani.

De az is példa nélküli, ami a 2019 augusztusi Craiova-Honvéd meccsen történt: a román szurkolók a párharc második meccsének hosszabbításában hanggránátot dobtak az északír játékvezető mellé, akit hosszasan kellett ápolni. Végül nem merték félbeszakítani a meccset, – ami a Honvéd továbbjutását jelentette volna valószínűleg – mivel a csendőrség nem tudta volna biztosítani a játékosok és a bírók biztonságát egy esetleges félbeszakítás esetén, így lejátszották a tizenegyeseket – itt pedig a románok jöttek ki győztesen. 

A román klub végül nevetséges büntetést fizetett:

alapból 60 ezer eurót és 3 zártkapus meccset kaptak, de a 3. meccsre szóló tiltás felfüggesztésre került. Egyébként a románok 280 ezer eurót kerestek a Honvéd kiejtésével, ebből 60-at kellett befizetniük az UEFA-nak...

 

Szlovákia

Az sem sűrűn fordul elő uniós országban, hogy egy focimeccsen rendőrök vernek félholtra fegyvertelen szurkolókat: márpedig ez történt 2008. november 1-jén, amikor a Dunaszerdahely-Slovan mérkőzésen, a meccs közben a DAC szurkolók szektorát rohanta le a szlovák karhatalom. Az eredmény: ötvenen megsebesültek, 31 személyt előállítottak, a sérültek között volt egy rendőr is. A legsúlyosabb sérültet az akkor 18 éves Magyarországról származó fiút

a stadionban kellett újraéleszteni, majd helikopterrel szállították kórházba.

Horvátország

Nácik lennének a magyar szurkolók? Bár sokan ezt suggallják, például a fent említett Németh Péter is, de konkrét bizonyítékot keveset találni erre az állításra. Ellenben a horvát keménymag ékes bizonyítékát adta politikai nézeteinek: egy 2015-ös, olaszok elleni meccsen – ami eleve zártkapus volt, mivel a novemberi odavágón a délszlávok  rasszista rigmusokat énekeltek – a mérkőzés előtt valamikor 24-48 órával valamilyen vegyi anyaggal egy horogkeresztet égettek, martak a Poljud stadion fűvébe, ami addig nem látszódott jól, míg meccs közben fel nem kapcsolták a reflektorokat.

A horvát ultrák szeretik a horogkeresztet, 2006-ban például 200 karlengető szurkoló formálta meg élőképként egy livornói barátságos meccsen a lelátón – írta annak idején az Index.

Szerbia

Vágó István azt is kritizálta, hogy miért kell fütyülni a franciákat, ha hozzáérnek a labdához. Nos, a lélektani hadviselés ezen fajtájának nagymesterei egyértelműen a szerb szurkolók, akik, ha éppen egy különösen gyűlölt ellenféllel játszanak, nem állnak meg a pszchiológia nyomásnál sem. Emlékezetes a 2014-es szerb-albán meccs, amikor egy nagy-albán zászlót reptető drón miatt annyira feldühödtek, hogy

a mérkőzést végül 3-0-val a szkipetároknak ítélte az UEFA. Íme, az ok:

Lengyelország

A magyar élőképeket kritizáló Fekő Ádámnak pedig mutatjuk a 2017 augusztusi Legia Varsó-Asztana Bl-selejtezőn kifeszített lengyel drapériát, amellyel az 1944-es varsói felkelésre emlékeztek. Ez is szemléletesen bizonyítja: a történelem, a történelmi évfordulókra való reagálás nem csak nálunk jelenik meg a stadionokban, mivel

a szurkolók szerte a nagyvilágban egyfajta vértelen háborúnak fogják fel a labdarúgást,

ahol ki lehet fejezni az érzelmeket, és – hacsak hangerőben vagy koreográfiában, meg nyilván a pályán is, de – le lehet győzni az ellenfelet.

Nyitókép: MTI/EPA/POOL/Illyés Tibor

 

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2021. június 21. 21:40
FOSTOK mi? Van mitől hazátlan magyar gyűlölő senkik..
asdasd
2021. június 21. 14:54
persze lehet azt mondani, hogy nem minden drukker korlatolt szeljobber, es ez igaz is. de ettol meg nagyon nagy aranyban fordulnak elo az ultrak kozott frocsogve gyulolkodo es randalirozo allatok. ezt letagadni kb olyan, mint a Fideszt demokratanak vagy keresztenynek beallitani :D
Armageddon
2021. június 21. 14:26
"a szurkolók szerte a nagyvilágban egyfajta vértelen háborúnak fogják fel a labdarúgást, ahol ki lehet fejezni az érzelmeket" 1969 júli 14-18 Futballháború Salvador és Honduras között. Félideji eredmény 3:2 Salvador javára. Végeredmény: több ezer halott ,több mint tízezer sérült, kb.50000 otthon megsemmisült. Hol vagyunk mi még ettől...
sosringli-babbal
2021. június 21. 11:29
Ha már a fekete ruhás tömegnél tartunk, kinek a pártszövetségében is vannak a gárdamellényesek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!