HÖOK: függesszék fel a diplomaátvételhez szükséges nyelvvizsga-követelményt!

2021. június 21. 16:39

A szervezet szerint a nyelvvizsga-követelmény idei elengedése akár 20-25 ezer olyan fiatal számára biztosítaná a diplomaátvételt, akik szakmai tudásukról a záróvizsgákon már tanúbizonyságot tettek.

2021. június 21. 16:39
null

Függesszék fel a diplomaátvételhez szükséges nyelvvizsga-követelményt az augusztus 31-éig záróvizsgázók számára, beleértve az idei tanév keresztfélévében végzett hallgatókat is - ezt kéri a kormánytól a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a HÖOK vezetősége hétfőn Schanda Tamással, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai és parlamenti államtitkárával, valamint Rácz Zsófiával, fiatalokért felelős – a családokért felelős tárca nélküli minisztert segítő – helyettes államtitkárral és Hankó Balázzsal, az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral személyesen egyeztetett.

A döntés sürgősségét indokolja, hogy azon hallgatók, akik szeretnének mesterszakon továbbtanulni, július 8-áig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat a felvi.hu rendszerében

– írták.    

A hallgatói érdekképviselet szerint a nyelvvizsga-követelmény idei elengedése akár 20-25 ezer olyan fiatal számára biztosítaná a diplomaátvételt, akik szakmai tudásukról a záróvizsgákon már tanúbizonyságot tettek. Közöttük – mint kiemelték – jelentős arányban vannak pedagógusok, egészségügyi- és agrárszakemberek, „akikre jelenleg nagy szüksége lenne a magyar társadalomnak, az oktatási rendszernek és a gazdaságnak”.    

A HÖOK felhívta figyelmet, hogy a járványidőszak az egyetemisták számára is soha nem látott kihívásokat jelentett. Az online tanórák mellett távolléti formában kellett vizsgázniuk, emellett jelenléti nyelvoktatásban sem tudtak részt venni lassan másfél éve. Sokan azért nem tudtak nyelvvizsgát szerezni, mert a vizsgaidőpontokat a korlátozások miatt le kellett mondani – sorolta az érdekképviselet.

(MTI)

Címlapképen: Egy végzett hallgató átveszi diplomáját a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar diplomaosztó ünnepségén.

Kép forrása: MTI / Czeglédi Zsolt

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KláraH
2021. június 21. 20:18
És a nyelvoktatás helyzetét, minőségét, módszereit úgy istenigazából mikor nézik meg? Hogy akik ott vannak, képesek-e oktatni.... És, hogy ők mikor szerezték a diplomájukat? És pláne mivel fejlesztették "tovább" önmagukat? Mert olyan könnyű bírálni a diákokat, meg a MAI oktatási rendszert, meg, hogy nyugaton minden jobb.... Nem lehet, hogy azokban (is) gond van, akik oktatnak - így? És, hogy ezek a problémák régről erednek??? Nem 10 évvel ezelőttiek... - gumicsont, úgyse változik semmi. Tanár képtelen oktatni, a diák meg nem akar tanulni.
Akitlosz
2021. június 21. 19:19
Már miért kellene nyelvtanuláshoz jelenléti nyelvoktatás? A nyelvórákat aztán tényleg meg lehet tartani Online is. Luxemburgban érettségit sem kap, aki nem beszél három nyelven. És a háromból egyik sem az angol. És nem is az eszperantó. Mi lenne ezzel a több tízezer "mesterdiplomással", ha fennmaradt volna a teljes Magyarország és horvátul is kellene tudniuk? Valahogyan nehéz elhinni, hogy ebben az ország tízezrével, százezrével vannak a szakmailag hű de egyetemi szintűek, akik képtelenek egy nyelvvizsgát letenni.
MayorAnna
2021. június 21. 19:19
Rosenfeld (Rákosi) Mátyás, és rajta kívül rengetegen tanultak meg idegen nyelven - nem Karácsony Gergely szinvonalán! - jelenléti oktatás nélkül. (Rákosi 7 nyelven. Az angolját dicsérték amerikai útja során.)
Senye Péter
2021. június 21. 19:16
A nyelvtudás elsősorban a középiskolai nyelvoktatástól függ. Ne a végzős egyetemistákon verjék el a port.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!