A Klubrádió a Kúrián is pert vesztett a Médiatanáccsal szemben

2021. június 17. 12:34

A rádió 365 napon belül kétszer is megsértette a médiatörvényt, így a médiaszolgáltatási jogosultság nem hosszabbítható meg.

2021. június 17. 12:34
null

Nemsokkal azután, hogy a Fővárosi Törvényszék elutasította a Klubrádió keresetét, a Kúrián tárgyalták a frekvenciajogosultság meghosszabbításának elutasítása miatti fellebbezést. A Kúria csütörtökön megállapította: a felperes Klubrádió tévesen állította, hogy jogszerűtlenül utasították a frekvenciajogosultság meghosszabbítására vonatkozó kérelmüket – számol be a Media1 nyomán a Telex.

A Media1 cikke szerint a határozat kimondja: a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítása a médiatörvény szerint nem lehetséges akkor, ha a médiaszolgáltató két alkalommal megsértette a médiatörvényt. Márpedig a rádió 365 napon belül ezzel kétszer is nem csekély módon megsértette a médiatörvényt. A Kúria szerint a Médiatanács ilyen esetekben nem gyakorolhat méltányosságot, nem újíthatja meg a jogosultságot a médiaszolgáltató kérelme ellenére sem, kizárólag a jogalkotói akaratot követheti.

A Kúria úgy tartja, hogy

itt nem érvényesülhet az ügyfélegyenlőség elve sem,

emellett az elsőfokú bíróság vizsgálta azt is, hogy a médiatanácsi határozat összhangban van-e az Alaptörvénnyel és az uniós szabályokkal.

A bíróság azt is megállapította, hogy a felperes alaptalanul hivatkozott arra, hogy az elsőfokú bíróság nem vizsgálta meg, hogy a médiatanácsi határozat összhangban van-e az Alaptörvénnyel és az uniós jogszabályokkal. A Kúria szerint a felperes ezt valótlanul, iratellenesen állította, mivel az elsőfokú bíróság ezt igenis vizsgálta, ez az ítéletében is szerepelt. Emellett a felperesnek ismernie kellett a médiatörvény tartalmát, így tudnia kellett azt, hogy ismételt jogsértése esetén a médiaszolgáltatási jogosultsága nem lesz meghosszabbítható, hiszen ez benne van a törvényben. A Kúria szerint az Alaptörvénnyel és a vonatkozó uniós joggal is összhangban született a Fővárosi Törvényszék korábbi ítélete a frekvenciajogosultság lejáratával kapcsolatban – írja az oldal.

Mindezek alapján a Kúria határozata kimondja, hogy a Médiatanács, majd az ügyben korábban eljáró Fővárosi Törvényszék is jogszerűen határozott, mivel az eljárás összhangban volt a vonatkozó jogszabályokkal.

A Klubrádiónak viselnie kell a Kúriához való fordulás jogorvoslati költségét.

Nyitókép: MTI Fotó, Kovács Tamás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
almafa
2021. június 18. 00:41
Nem kéne a tudatosan hazugságot képviselő ügyvédet megfenyíteni vagy eltiltani?
Kvasztics Fedor
2021. június 17. 15:04
A recept egyszerű. Ha Klubrádió nem elég hatékony, nem éri meg a befektetett pénzt, csak néhány szándékos szabálysértés kell, és már lehet rinyálni, hogy itt diktatúra van. Mert ez nemzetközi téren megfuttatva többet végeredmény tekintetében hoz, mint az betelefonálós műsorok. A sokkal olcsóbb online adások pedig mehetnek tovább.
szóda
2021. június 17. 14:30
Ezeket ez nem érdekli. Úgyis kihozzák, hogy jogsértés történt és elitélik magyarországot. Donáth Annát ez teszi boldoggá.
balbako_
2021. június 17. 14:21
Szánalmas erőlködés az egész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!