Szlávik: Ne abban gondolkodjunk, melyik oltás honnan érkezik

2021. május 01. 14:32

A főorvos szerint az a fontos, hogy mindenki szerezzen védettséget és oltási igazolványt.

2021. május 01. 14:32
null

A magyar felnőtt lakosság fele be van oltva a koronavírus elleni vakcinával, ami nagyon komoly előrelépés, ugyanakkor nem lehet itt megállni – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton, a közmédiának nyilatkozva. Szlávik János hangsúlyozta, más országok példáiból látható, hogy még jó néhány millió embert be kell oltani ahhoz, hogy a járvány véget érjen.

Csak második oltás után leszünk védettek

A főorvos emlékeztetett, a maximális védettség csak a második oltást követő második, harmadik hétre alakul ki, így ettől még legalább másfél hónapra vannak azok is, akik most kapják meg az első vakcinát. Szólt arról is, az oltási kedv várhatóan le fog lassulni a következő időszakban, ezzel kapcsolatban pedig arra kért mindenkit, hogy ne abban gondolkodjon, melyik oltás honnan érkezik, hanem abban, hogy ők is szerezzenek védettséget és oltási igazolványt.

Szlávik János úgy fogalmazott,

ma még senki ne gondolja azt, hogy azzal, hogy ő nem oltotta be magát, de a környezete igen, azzal ő meg van védve, mert ez egyáltalán nem így van”

Kiemelte, még mindig fontos a zárt terekben történő maszkviselés, a távolságtartás és a nagyobb családi rendezvények kerülése.

Ne válogassunk

Szlávik János hangsúlyozta, az AstraZeneca-oltások között eredetileg négy hetet írtak elő, későbbi tudományos megfigyelések szerint azonban erősebb védettség alakul ki, ha 12 hetet várnak az első és második dózis között. Ettől függetlenül nem ellenjavalt az AstraZeneca-oltás második dózisának beadása négy hét után, mivel két vakcina után mindenképpen erősödik a szervezet védettsége – tette hozzá.

A főorvos végül ismételten aláhúzta, nem érdemes egyetlen vakcinára várni, sokkal helyesebb a rendelkezésre állót kérni, mivel a Magyarországon használt valamennyi oltóanyag megvéd a koronavírus súlyos következményeitől.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ginacica
2021. május 02. 12:53
halálozási arány (cdc) 0-19 évesek: 0,00003 (99,997 százalékos túlélési arány) 20–49 évesek: 0,0002 (99,98 százalékos túlélési arány) 50-69 évesek: 0,005 (99,5 százalékos túlélési arány) 70 év felett: 0,054 (94,6 százalékos túlélési arány) a covid ritkán öl, ez többnyire csak az orvosilag törékenyekre korlátozódik. a covid kevésbé halálos, mint az influenza a gyermekeknél, a covid hasonló halálos kimenetelű a felnőtt években, és kezelhető. a vakcinálás etikailag: 0-20: tilos (rendkívül alacsony a covid kockázata, az autoimmun betegség ismeretlen kockázata, a patogén „alapozás” ismeretlen kockázata, az egész életen át tartó meddőség kockázata) 20-50 egészséges: nem bátorítható (rendkívül alacsony a covid kockázata, az autoimmun betegség ismeretlen kockázata, a patogén „alapozás” ismeretlen kockázata, az egész életen át tartó meddőség kockázata) az orvoslás alapelve, hogy „először ne árts”. meggondolatlan a kísérleti vakcina széles körű terjesztése, mielőtt a fenti aggályokat megfelelően nem kezelik és klinikailag értékelik. etikátlan az oltás támogatása 50 év alatti személyek számára. a kísérleteken alapuló kockázati és biztonsági bizonyítékok nem igazolhatók fiatalabbaknál, ezért ez tilos.
lististerc
2021. május 01. 18:08
Amint szóltak,felvettem az oltást. Astrát kaptam, még időpontom sincs a második oltásra! Ennek ellenére nyugodtabb vagyok, de elhiszem, ha sokan háborognak a 12 hét miatt.A Pfizer a biztos, erről van szó.Persze, hogy rohannak érte.Nem az igazolvány érdekel, hanem az, hogy az elsők között regisztráltam és csak nyár közepén leszek védett. Ez szívás, amit nyilván a hozzám hasonlóan jártakkal mindenkinek elmondok. De azt is, hogy inkább az Astra 1 vagy bármelyik, csak az oltatlanságot ne válassza senki. Aki lázít az oltások ellen, hagy nézhesse már meg valamelyik COVID-osztályt élőben!
barnabibambi
2021. május 01. 16:49
Ez a pali egy elmebeteg! Egészséges embernek és annak aki már túl van ezen a kóron nem szükséges oltás és a seggtörlésre is alkalmatlan,törvénytelen az emberi jogokat sértő szarságra! Ezt a majmot és az Orbán féle hülyéket meg diliházba kell csukni! A betegeket kórházba,a fertőzőket pedig szelektív hatósági karanténba dugni! Nyilván való hogy a határokat hermetikusan lezárni és a fentiek szerint cselekedni.Az egészséges emberek meg had éljék a megszokott életüket.A balfasz Orbán kormány meg szándékosan importálja a vírushalált!
OberEnnsinnen
2021. május 01. 15:07
"Egy svéd megyében fizetnie kell annak, aki visszautasítja a vakcinát" Pedig, alig pár hónapja az elején volt: "Bezzeg Svédország..." ott nincs semmiféle védekezés osztmégis...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!