Varga Judit: Az Európai Bizottság ismét tematizálná a jogállamisági vitát

2021. április 26. 19:59

Az Európai Bizottság idén másodjára kívánja egy „illegitim”, a tanácsban elbukott módszerrel tematizálni az uniós jogállamisági vitát – hívta fel a figyelmet Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn a Facebook-oldalán.

2021. április 26. 19:59
null

Varga Judit közölte: ennek előkészületeként hétfőn kezdődött a bizottság háromnapos „virtuális országlátogatása” Magyarországon. Ennek során az Igazságügyi Minisztérium a brüsszeli testület értésére adta, hogy a tavaly kiadott jelentés elfogult, hiányos és szakmailag is színvonaltalan – hangsúlyozta a miniszter, aki ugyanakkor megjegyezte: a magyar kormány továbbra is kész a tényeken alapuló párbeszédre.    

Bejegyzése szerint a bizottság hétfőn ígéretet tett, hogy a 2021-es jelentésük objektív lesz, minden országot egyenlő mércével mér és kitér majd a pozitív magyarországi fejleményekre is. „Illúziók nélkül, de örök optimizmussal figyeljük, hogy képes lesz-e a bizottság túllépni a saját árnyékán” – fogalmazott Varga Judit.

(Nyitókép: Szigetváry Zsolt – MTI)

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pierre
2021. április 27. 08:04
Lázár János ma ráteszi a kezét a mezőhegyesi ménesbirtokra. De nem csak ezt a koronaékszert veszti el egy tollvonással a magyar állam. A Fidesz ma meg fogja szavazni, hogy több ezer milliárdnyi állami vagyon kerüljön fideszes politikusok által felügyelt magán „alapítványokhoz”. E felett a vagyon felett az államnak gyakorlatilag megszűnik a befolyása – annyira, hogy a kurátorok bármikor tovább is passzolhatják azt! Az „alapítványok” kuratóriuma az ingyen kapott javakkal azt csinál, amit akar, akár bagóért el is adhatják egy gázszerelőnek. Alig esik róla szó: a mai törvényjavaslat lehetőséget ad arra, hogy az ingyen(!) kapott vagyon eladásánál az állam elővásárlási joggal éljen (vagyis pénzért visszavegye a saját tulajdonát!), de ha 90 napig nem jelentkezik a meghirdetett vagyonelemért, akkor viheti bárki. Akár a Gázszerelő. Akár két fillérért – az állam, illetve a nép által választott mindenkori vezetők többé nem szólhatnak bele a gazdálkodásba. Ligeti Miklós úgy fogalmazott, hogy ez egy alkotmányos puccs és egy kormányváltás esetén csak egy „alkotmányos ellenpuccsal” lehet visszavenni a vagyont. Én viszont azt mondanám, hogy ha az elmúlt években „intézményesített lopásról” beszéltünk, akkor a mai lépésre már nincsenek szavak. Azt a vagyonelemet, aminél az állam lemond az elővételi jogáról, már valóban csak egy forradalommal lehet visszavenni. Nem fogunk ma semmit tudni tenni ellene. Gondolom az elmúlt hetekben szép szónoklatok voltak a „parlamenti vitában”, lehetne még ellenzéki közös sajtótájékoztatót tartani, meg áderjánoshozfordulni. Talán aminek még valami értelme is van, az EU Jogállami Mechanizmusának elindítását kezdeményezni, hiszen az alapítványba kiszervezett egyetemeken rengeteg EU-s pénzt fognak kontroll nélkül ellopni. Ettől még a történelmi léptékű gyalázat meg fog ma történni. H.A.
pitypang1125
2021. április 27. 07:12
Le sem kell szarni őket.
tomtam
2021. április 27. 00:11
Elnézést, megszakdt. Folytatás: minden konkrét tartalmi kérdés a hazai választóra tartozik. Majd ő dönt.
tomtam
2021. április 27. 00:06
Véleményem szerint ragaszkodni kellene a jogállamiság konszenzussal megfogalmazott definíciójához. Ez egyszervezet lényegének általános, tömör megfogalmazása. Valahogy így: „Jogállam az az államszervezet, amely az általa demokratikus körülmények között kialakított jogrendszer szabályai szerint működik. A demokratikus körülményeket az általános választójog alapján megválasztott országgyűlés által meghozott törvények és jogszabályok jelentik. Ha ezek a körülmények fennállnak, és a kormány ezek szerint működik, akkor jogállamiságról beszélünk." Pont. Az, hogy
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!