Merkely: Bármelyik vakcinát adják, el kell fogadni!

2021. április 12. 11:59

Téved, aki úgy gondolja, a saját beoltása nélkül is kialakul majd a nyájimmunitás.

2021. április 12. 11:59
null

A koronavírus-járványt kizárólag oltással lehet legyőzni, ezért bármelyik vakcinát is kínálják fel, azt az embereknek el kell fogadniuk – mondta a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjában nyilatkozva. Merkely Béla hangsúlyozta, számos olyan tragédiáról hallott, ahol valaki várt egy vágyott vakcinára, majd elkapta a vírust és „szörnyű vége lett a történetnek”. Kiemelte,

az első oltásnak van a legnagyobb szerepe a megbetegedéssel szemben,

az első oltás után ugyanis nagyjából két héttel alakul ki az immunitás és lesz gyakorlatilag közel 100 százalékos a biztonság a súlyos megbetegedéssel szemben. A második oltás ezt követően egyfajta sokszorosító hatással rendelkezik, ami megnöveli a szervezetben az ellenanyagok számát.    

A brit variánst csak oltással lehet elkerülni

A Semmelweis Egyetem rektora fontosnak nevezte, hogy a fertőzésen átesettek ellenanyagszintje alacsonyabb, mint a beoltottaké, ugyanakkor a vírust korábban bizonyítottan elkapók esetében nincs szükség második oltásra. Szólt arról is, a két oltással rendelkezők megfertőződésekor legfeljebb egy enyhe náthához hasonló tünetek jelentkezhetnek, de olyanról még nem hallott, hogy a körükben súlyos megbetegedés történt volna. Merkely Béla aláhúzta, ahhoz, hogy a járvány tartósan alacsony számokat mutasson Magyarországon, nagyjából 5 millió állampolgárt kell beoltani, de reméli, hogy ennél többen igénylik majd a vakcinát, ami elég lehet ahhoz, hogy „nyugodt nyarunk legyen” és a járvány ne térjen vissza szeptemberben.    

Hangsúlyozta, a brit variánst csak oltással lehet elkerülni, ugyanis olyan nagy a fertőzőképessége, hogy csak idő kérdése, mikor fertőzi át a teljes populációt. Tehát téved az, aki úgy gondolja, a saját beoltása nélkül kialakul a nyájimmunitás – tette hozzá. Kiemelte, a harmadik hullámot okozó

brit variáns nemcsak hatékonyabban fertőz, hanem súlyosabb eseteket is okoz és nem kíméli a fiatalokat sem.

Amíg a vad, azaz vuhani vírus esetében minden ember további átlagosan 2,7 embert fertőzött meg, addig brit mutánsnál ez a szám közel 4, emellett jelentős számú 30-60 év közötti fertőzött kerül miatta intenzív osztályra – fejtette ki Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora szerint, a hivatalosan nem igazolt esetekkel együtt, 2-4,9 millió között lehet Magyarországon a megfertőződtek száma.  

„Regisztrálni, regisztrálni, regisztrálni” 

A köztársasági elnök többször hangsúlyozta az oltásra szóló regisztráció fontosságát. „Nem bújhatunk el a vírus elől, de az oltással nyerhetünk ellene!” - jelentette ki az államfő, aki a Merkely Béla által elmondottakat úgy összegezte: „regisztrálni, regisztrálni, regisztrálni és utána pedig elfogadni a felkínált oltásokat!”.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
donoran
2021. április 12. 17:49
Ez a nyájimmunitás nem biztos, hogy egy szerencsés kifejezés, mert nem mindenki akar birka lenni.
angler14
2021. április 12. 15:23
ma kaptam a Sputnikot az SE Érsebészetén, nagyon sok ember volt, de a lehető legjobban próbálták szervezni. szuper kedves volt mindenki és minden flottul ment, csak sokat kellett várni előtte.
káli
2021. április 12. 13:45
Ha lesz Pfizer majd oltatom magam! DDD
káli
2021. április 12. 13:39
Nem az volt hogy te döntesz most már el kell fogadni bármit? Nem a kurva anyátokat már!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!