A koronavírus sem állította meg a „csodarabbi” sírjához érkező haszidokat

2021. április 17. 14:01

Idén sem maradt el Bodrogkeresztúrra történő zarándoklat.

2021. április 17. 14:01
null

„Elfogadhatatlannak tartom, hogy a járványügyi szabályokat be nem tartva több ezer fővel rendezik meg a bodrogkeresztúri zarándoklatot” – nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke azzal kapcsolatban, hogy a járványügyi korlátozásokat figyelmen kívül hagyva zsidó vallási rendezvényt tartanak Bodrogkeresztúron.

Csodarabbihoz jöttek imádkozni

A Tokaj-Hegyalján több olyan rabbi is élt, akiket ún. „csodarabbinak” tartanak, mert állítólag különleges képességekkel rendelkeztek. Az egyikük volt Reb Sájele rabbi, aki Bodrogkeresztúron élt a századforduló környékén. Ennek következtében faluból valóságos zarándokhely lett, mert a „csodarabbi” halálának évfordulóján évről-évre egyre többen látogatnak el ide, hogy a sírjánál imádkozzanak.

A külföldiek beutazását szabályozó járványügyi kormányrendelet kivételt tesz a vallási programokra érkező személyekkel, így a hétvégén ismét meg lesz tartva a zsidó rendezvény a borsodi faluban. A Mazsök vezetője attól fél, hogy ez társadalmi feszültségeket okozhat.

Megoldást jelenthet a magasabb szintű szervezettség

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője is kifogásolta az esemény megtartását. „Eljött a cselekvés ideje! A helyiekkel összefogva intézményes kereteket kell teremteni az egyre népszerűbb zarándoklatnak” – nyilatkozta a rabbi. Kiemelte, hogy Bodrogkeresztúr Európa egyik leglátogatottabb zsidó zarándokhelye lett, éppen ezért a zarándoklat kulturális és turisztikai szempontból is nagy értéket képviselhetne. Hozzátette azonban, hogy nem csoda, hogy a „szervezettség és a profizmus hiányában” az inkább feszültségekhez vezet.

Kép forrása: YouTube

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik