Nem ezt ígérte Karácsony: közpark helyett üres parkoló a Városházánál

2021. április 01. 12:00

A választási ígéret ellenére nem lett egyelőre közpark a Városháza udvarából, parkolójából. A terület kihasználatlan, mégsem nyitja meg azt a környéken lakók és a Belvárosba vírusveszély miatt autóval érkezők előtt a főpolgármester.

2021. április 01. 12:00
null
Joó István
Joó István

A járókelők és az autósok azt láthatják a Városháza környéke mellett elhaladva: Budapest új urai másfél éve hozzá sem kezdtek a közpark kialakításához a Városháza környékén. Holott ez a közpark Karácsony Gergely egyik hangzatos kampányígérete volt 2019 őszén. Lódítás volt hát a zöldítés terve, annak ellenére, hogy a kivitelezés távolról sem igényelne a Lánchíd-felújításhoz hasonló összeget? Ezt azért még nem lehet kijelenteni, mindenesetre a Főpolgármesteri Hivatal tájéka továbbra is

le van zárva az egyszerű földi halandók elől, olyanok elől is, akik a közelben parkolni szeretnének.

Olyan autók lézengenek csak a parkolóként használt területeken, melyek tulajdonosai hivatali dolgozók. S valószínűleg azért elenyésző e kocsik száma, mert a hivatalnokok többsége a covidjárvány harmadik hullámának tombolása idején otthonról dolgozhat.

Azt azonban mindenki érzékeli, akiknek a Belváros-Lipótvárosban és a szomszédos belső kerületekben van dolga, illetve idevalósi, hogy a környéken bajos a parkolás, nincs elég hely. Hogy is volna elegendő, ha a veszélyhelyzet idejére meghozott, ingyenes parkolásról szóló kormányrendelettel sokan akarnak élni, annál is inkább, mivel a munkába járók a megfertőződés elkerüléséért, ha tehetik, szívesebben használják autójukat, mint hogy a tömegközlekedést válasszák.

Ráadásul utóbb a Magyar Orvosi Kamara is azt kérte: a vírusveszélyre tekintettel a lakosok mellőzzék a tömegközlekedést. Csakhogy így mind a bejáróknak, átutazóknak, mind pedig a helyben élőknek megnehezül a dolguk, ha a környéken tennék le autójukat.

Fontosabb a polgár, mint a helyi politikusok autói

Aki Karácsony Gergely nyilatkozatait figyeli, azt gondolta volna, ugrik, hogy segítsen. Hiszen számos ATV-s interjújának egyikében így tekintett vissza főpolgármester-elődjeire: „Nem volt egy olyan főpolgármester, aki fontosnak érezte világossá tenni minden polgár számára, hogy a hivatal dolgozói és a helyi politikusok autóinál fontosabbak ők.” A mondat kissé bonyolult, de egyértelmű, hogy a budapestiek szükségleteit átérző és

ezek érdekében tenni kész városvezetői alázat mellett tett hitet.

Ennek ellenére tavaly november 21-én Szentgyörgyvölgyi Péternek, az V. kerület első emberének kellett megpirongatnia Karácsonyt, hogy a második hullám miatti járványügyi szigorításokkal és a parkolás ismételt ingyenessé tételével összhangban ildomos volna megnyitnia a kihasználatlanul álló területet. „Egy év eltelt a főpolgármesteri ciklusból, de a Városháza még mindig nem közpark – írta Facebook-posztjában Belváros-Lipótváros Fidesz-KDNP-s polgármestere. – Addig is, tisztelettel kérem Karácsony Gergely főpolgármester urat, hogy ha már az V. kerületi lakosok számára kizárólagos parkolóhelyek biztosítására nekem nem adott lehetőséget, akkor engedje át a Városháza udvarának parkolóhelyeit mindazoknak, akiknek az otthonuk az V. kerület. Itt az alkalom világossá tenni, hogy mennyire fontos Önnek minden polgár.”

Akkor Szentgyörgyvölgyi tiszteletteljes unszolására meghozta ugyan az intézkedést főpolgármester, de az csak alig több mint két hétig volt érvényben. Vagyis mindössze

2020. november 24 és december 11. között élhettek az ingyenes parkolás lehetőségével az V., VI. és VII. kerületiek,

utána az ellenzéki összefogás főpolgármestere ismét működtetni kezdte a sorompót. Azóta is így van, bár már régóta a harmadik hullám tombol.

Ötletek vannak, a megvalósítás csúszik

Pedig Karácsony Gergelynek amúgy továbbra is vannak ötletei, például az első járványhullám óta hajléktalanszállóvá akarja alakítani a Városháza épületének Gerlóczy utcai szárnyát. Utóbb beleszövődött volna a központi oltási rendszerbe, saját önkormányzati oltópontok felállításával. De azt, amit meg is tudott volna csinálni, élve a különleges jogrend adta egyszemélyi döntési jogkörével – kézzelfogható segítséget nyújtva a budapesti autótulajdonosoknak –, ekkora közös bajban sem akaródzik megcsinálni.

A Főpolgármesteri Hivatal korábbi közlése szerint egyébként a beruházás tervezése már 2019-ben elindult, de az egész hivatali, jelenleg zárt parkoló állandó megnyitását nem teszi lehetővé a városháza homlokzatának balesetveszélyes állapota. Márpedig a közpark kialakításának a homlokzat felújításával kell megkezdődnie. Ráadásul most a járványhelyzet is akadályozza a tervezést, legalábbis az érvelés szerint. Tekintve a közbeszerzési eljárások és tenderek időtartalmát, borítékolható, hogy

ebből az elképzelésből még évekig nem lesz semmi.

Érdemes megjegyezni: a helyszínre már a valaha húsz évig főpolgármester Demszky Gábor is közparkot tervezett, hiába.


 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2021. április 01. 19:53
Az hagyján. De még a buzibár sem készült el az alagsorban. Mi lesz így a felvilágosult város felvilágosult buzijaival?
retsag
2021. április 01. 15:00
Jaj már, hát akkor parkoljanak a fészbúkon!
tolan
2021. április 01. 13:50
Ki az a hülye, aki hisz még a főbuzinak?
Guess
2021. április 01. 13:34
Ugyan mar, nem mindegy mit ígér ? Úgysem lesz belőle semmi.... Vagy ezert vagy azert. Majd gondolod beengedik oda a sok büdös lábú parasztot ?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!