Bódi Ábel és Békés Márton: kulturális háború, SZFE, Gramsci, „Orbán Savonarolája”

2021. április 26. 20:37

Békés: Ebben az országban én azt látom, hogy 100-120 éve kultúrharcot a konzervatív oldal ellen folytatnak.

2021. április 26. 20:37
null

Békés Márton „Orbán Savonarolája”?

Bódi Ábel kérdezte Békést, hogy hogyan lett „Orbán Savonarolája”. Válaszából kiderült, hogy szerinte sehogy, de azért gondolhatják ezt mások mert:

  • a publicisztikában nagyot akarnak mondani az emberek
  • ha megegyezik valaki véleménye a központtal, akkor az csak azért lehet mert utasították

Utóbbira úgy reflektált: „Ez valószínűleg azért lehet, mert ők így működnek”.

Kultúrharc

Ebben az országban én azt látom, hogy 100-120 éve kultúrharcot a konzervatív oldal ellen folytatnak.” – mondja Békés, majd idézte Lukács György egykori népbiztost, aki azt mondta:

A kultúra a cél, a politika másodlagos.”

Azzal indokolta állítását, hogy a baloldali kultúr hangjait könnyen tudná akárki sorolni, már a két Világháború közötti időszakra visszamenve, például: József Attila, Kassák Lajos, Fejtő Ferenc. 

Ez a mai nap abban a formában van jelen, hogy – Békés Márton szerint – könnyebben tudjuk olvasni a „térdeplő, idegen ország jelképét szivárványszínben ábrázoló szobrot állítanak fel, egy ellenzéki kerületben.” Ezek szerinte tesztek a társadalom felé, erre hasonló példa a déli határ menti felröppenő hírek, hogy alagutat ásnak migránsok a határon. Ez már nem a 2016-os válságot idézi, de ezek a mechanizmusok irritálóak, zavaróak. „Nem az a lényeg, hogy az egész falat lebontsák, hanem az a lényeg, hogy a déli határsávon zajló mozgások tesztelése, és lekötik az erőket.” Ilyen jelenségként kategorizálta az SZFE-botrányt is.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. április 27. 14:38
A képen, Márton arcán levő vidámságot vastagon táplálja a figura arca. Nem ugrik be annak a szar filmnek a címe, de pont úgy néz ki, mint az a figura.
Esvány
2021. április 27. 07:33
"Bódi Ábel kérdezte Békésit, hogy hogyan lett 'Orbán Savonarolája', amely nevet Tamás Gáspár Miklós. " Mit is akart mondani a költő? Ha már az első mondat is értelmetlen, akkor a többit kinek lesz kedve elolvasni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!