Pécsen fogják gyártani a „repülő iskolapadokat”

2021. március 17. 22:02

Magyar-orosz megállapodás az Il-103M repülőgépek magyarországi gyártásáról.

2021. március 17. 22:02
null

Szerződést írt alá az orosz Iljusin vállalat és a magyar Aviation Engineering az Il-103-as repülőgépek magyarországi  modernizálásáról és gyártásáról – közölte az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium sajtóosztálya szerdán.

A tárca tájékoztatása szerint a felek megállapodtak a többcélú könnyű repülőgép korszerűsített változatának közös kifejlesztéséről, gyártásáról az Aviation Engineering pécsi bázisán. A kormány már 2019-ben kétmilliárd forinttal támogatta a megállapodást.

Az Il-103M a korábban gyártott egymotoros, négyüléses, dugattyús hajtóművel felszerelt repülőgép továbbfejlesztett változata lesz. 

A modernizált Il-103 univerzális platform, amely a megrendelő igényének megfelelően többféle változatban előállítható: kiképzési, magánfelhasználási, turisztikai, sürgősségi orvosi ellátási, nehezen elérhető régiókba való utas- és teherszállítási, környezetfigyelési, járőrözési vagy mezőgazdasági célokra.  

Az Il-103 szűzrepülése 1994-ben történt, a gépet 1997-től 2007-ig sorozatban gyártották a Luhovicki Repülőgépgyárban.

Összesen mintegy 60 darab készült belőle. Mivel a típus oktatórepülőként is használható, Oroszországban „repülő iskolapadnak” nevezték el. 1998-ban ez volt az első orosz típus, mely megkapta az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hatóság igazolását az Egyesült Államokban történő értékesítés céljából. A most gyártott gép így akár a népszerű amerikai Cessna egyik vetélytársa is lehet a jövőben a kisrepülők piacán. 

(MTI)

Fotó: Wikipedia

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fonak
2021. március 18. 12:23
"Oroszkémgyár" - Fekete-Győr Bandi
night watch
2021. március 18. 10:00
Most már csak a kínai tulajdonú Diamond Aircrafttal kellene közös vállalatot alapítani...
Laudaricus
2021. március 17. 22:52
Újabb örvendetes hír! Én nagyon ennek a fejleménynek, mert csak nyerhetünk ezzel! Bár, nem tudom a pécsi Magnus Aircraft mit szól hozzá... De valószínűsíthető, hogy más-más ügyfélkört céloznak meg. Szerk.: Persze, kapnak konkurrenciát. De a verseny csak jót tehet...
kunfia
2021. március 17. 22:35
"Mert olyan ellenféllel kell harcolnunk, amely másmilyen, mint mi vagyunk. Nem nyílt sisakos, hanem rejtőzködő, nem egyenes, hanem fortélyos, nem becsületes, hanem alantas, nem nemzeti, hanem nemzetközi, nem a munkában hisz, hanem pénzzel spekulál, nincs saját hazája, mert úgy érzi, övé az egész világ. Nem nagyvonalú, de bosszúálló, és mindig a szívet támadja, különösen, ha az piros, fehér és zöld. Ő Orbán Viktor"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!