Országos tiszti főorvos: Bárki megnézheti, érvényes-e az oltási regisztrációja

2021. március 25. 16:48

Müller Cecília azt mondta, „a világ négy sarkába elmegyünk annak érdekében, hogy vakcinát szerezzünk a magyar emberek számára”.

2021. március 25. 16:48

A megbetegedések szinte száz százalékát már a koronavírus brit variánsa okozza Magyarországon – közölte az országos tiszti főorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön. Müller Cecília elmondta, heroikus küzdelem folyik a járvány ellen, a harmadik hullám rendkívül intenzív, felszálló szakaszában sajnos szárnyalnak a járványügyi adatok nálunk és Európában is. A védekezés ellenére emelkedik az elhunytak száma, az elmúlt 24 órában 272 beteg halt meg és továbbra is sokan kerülnek kórházba. Ennek az az oka, hogy Magyarországon is a vírus brit variánsa dominál – ismertette a tiszti főorvos.

Jelezte, hogy míg márciusban az esetek 70–80 százalékában azonosították ezt a mutánst, március végére teljesen teret hódított. Kifejtette, jelenleg Magyarországon szinte száz százalékban ez a típus okozza az újabb megbetegedéseket.

A brit, az afrikai és a brazil mutáns vírusok sokkal fertőzőképesebbek az eredeti kórokozónál,

egy fertőzött ember négy másikat fertőzhet meg, amennyiben mindannyian egy légtérben negyedórán túl, maszk nélkül tartózkodnak. A tapasztalatok szerint nagyon gyorsan változhat a fertőzöttek klinikai állapota, gyorsan fejlődnek ki a tünetek, ezért nagyon sok esetben kórházi kezelés és lélegeztetés szükséges a páciensek életben tartásához – tette hozzá.

Elkezdték kidolgozni a pedagógusok oltásának részletes terveit

Az elmúlt napon 9637 új fertőzöttet azonosítottak, kórházban 11 760 beteg fekszik és 1467–en szorulnak lélegeztetésre, emellett arányaiban növekszik a kórházi kezelést igénylők száma a fertőzöttekéhez képest – ismertette a járványügyi adatokat a tiszti főorvos, megjegyezve, a betegek ápolásával emberfeletti munkát végeznek az egészségügyben dolgozók. A védekezésben óriási jelentősége van annak, hogy már 1 747 519 embert beoltottak, közülük 524 604–en a második dózist is megkapták már – tudatta. „A világ négy sarkába elmegyünk annak érdekében, hogy vakcinát szerezzünk a magyar emberek számára” – jelentette ki Müller Cecília. Megjegyezte, a védettség megszerzéséért nagyon fontos, hogy regisztráljanak az oltásra azok, akik ezt még nem tették meg.

A tiszti főorvos tájékoztatása szerint elkezdték kidolgozni a pedagógusok oltásának részletes terveit, ami – mint mondta – újabb lehetőség arra, hogy valamennyiüket védetté tegyék.

A lakosságra kivetített átoltottsági adat 17,4 százalék jelenleg,

ezzel változatlanul a második helyet foglalja el Magyarország az Európai Unióban – ismertette. A 65 éven felüliek 69 százaléka van már beoltva, de változatlanul attól függ az oltások beadásának gyorsasága, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre. Kitért arra, hogy a vírusmutációk naprakész azonosításáért hét laboratóriumot jelöltek ki, amelyek a vírus változását fogják követni, így pontos képet kapnak a szakemberek a járványügyi intézkedésekhez, vagy azok esetleges módosításához. Jelenleg tart a laborok felkészítése, a reagensek beszerzése – tette hozzá.

Egy egyszerű üzenetben jelzi

Müller Cecília közölte továbbá, csütörtökön elindul a koronavirus.gov.hu oldalon az az internetes felület, amelyen bárki megnézheti, hogy érvényes–e az oltási regisztrációja, mindössze a születési dátumát és a taj–számát kell megadnia. A rendszer egy egyszerű üzenetben jelzi ennek meglétét vagy hiányát. Utóbbi esetén vagy még feldolgozás alatt van a regisztráció vagy ha már korábban regisztrált a felhasználó, a hibásan vagy pontatlanul bevitt adatokat pontosíthatja az [email protected] email–címre küldött elektronikus levéllel. A tiszti főorvos megemlítette, hogy a felnőttek mellett a gyerekek mentális egészségére is kedvezőtlen hatással van a hosszú karanténidőszak, ezért nagyon fontosnak nevezte, hogy a szülők és rokonok fokozottan figyeljenek rájuk, törődjenek velük.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. március 26. 04:40
Sok kérdésem lenne, most csak egy. A regisztráció után küldenek levelet erről a címről: "Kormányzati Tájékoztatási Központ" A kérdésem a következő: miért van a levélhez, a feladó neve mellett mellékelve Viorica Dancila volt román miniszterelnöknő ezen fotója: https://twitter.com/VDancila_PM/photo A magam részéről ezt egyáltalán nem találom viccesnek.
címlap
2021. március 25. 18:41
Azt vettem észre, hogy max 2 lekérdezésre hajlandó, azt is incognito ablakban, esetleg másik böngészővel bejön harmadszorra, de ott a válasz már hamis. Át kellett jelentkeznem másik helyre (VPN), hogy az egész családot lekérdezhessem...
Csavargó
2021. március 25. 17:50
Ezzel kellett volna kezdeni!
Tóth Zoltán
2021. március 25. 17:45
Már többedjére kell szóvá tegyem az egyébként napnál is világosabb tényt: Magyarországon lényegében maga a mérhetetlenül kontár, folyamatosan szerencsétlenkedő fasiszta Orbán-rezsim az elsőszámú, legfőbb akadálya a SARS-CoV-2 pandémia valóban érdemi, előremutatóan hatékony és egyben megnyugtatóan humánus kezelésének. Vagyis egy minimálisan intelligens, spontán önszerveződő társadalom, a sajnálatunkra megtapasztalt bármiféle "kormányzás" nélkül, pusztán az egyes szintek bevált automatizmusával és szakértelmével minimum képes lett vona hasonló eredményességgel ellátni a járványvédelemből rá eső részfeladatokat, összességében nem rosszabb, még inkább kedvezőbb hatásfokkal és kimenetellel, mint ahol jelenleg tartunk. Viszont külön anyagi plusz ráfordítások nélkül! Az ember csak kapkodhatta a fejét az elmúlt időszakban híresztelt (vagy a rezsim szándéka ellenére kitudódott) csillagászati összegek hallatán: ide százmilliárdok, oda negyedbillió, amoda már megszámolni is képtelenség... És mire jutottunk? Egy gagyin beomló, összegányolt, halálos kudarcgyülemet sikerült összetákolni. Az Orbán-rezsimnek semmiféle pozitívumhoz nincs köze - bármi, ami sikerült, az tőlük függetlenül, még pontosabban a kétballábas ügyetlenkedéseik dacára sikerülhetett. Akárcsak a "vakcinadiplomáciájuk" felől szemlélve a dolgot, nincs pozitívabb végegyenlege a kéretlen akciózgatásuknak, szemben az amúgyis, tőlünk függetlenül, előre tervezetten életbe lépett EU-s mechanizmusok számbavételéhez képest, az egyes oltóanyagok biztonságosságáról már nem is beszélve. De legyünk akár végtelenül önzően materiáliasak, s vizsgáljuk az eddig sikeresen elherdált vagyon felől a fejleményeket. Erre az eredményre minimum képesek lettünk volna Orbánék (és talpnyalóik) "kormányzása" nélkül - vagyis a lassan BILLIÓ FORINTOS tételt elkölthettük volna egészen nyugodtan egyéb szempontok alapján is, melyek közül én most szándékosan említek példaként egy meglehetősen maradias, kapzsi megoldást. Mi lett volna, ha Orbánék nem "mentenek" meg minket csilliárdokért (leginkább az óriásplakátokon) - ellenben a hivatkozott összeg egészét, maradéktalanul szétosztottuk volna a koronavírusban elhunytak családtagjai között? Tehát ugyanúgy nem lennénk előbbre, viszont 30 ezer elhunyttal számítva nagyjából 30 millió forint jutna minden halott hozzátartozójának a helyzete és életkörülményeinek rendezésére, illetve az újrakezdésre. Ehhez képest jelenleg SEMMI ÉRDEMI SEGÍTSÉGRE nem számíthatunk, miközben ugyanabban a posványban kapálódzva fuldoklunk. Igaz, aki tartja a pofáját - omerta -, még kaphat akár egy dedikált képeslapot is Lölökétől és Andikától a dubaji naplementében. Mert hát miért érdemes reménytelenül kiszolgáltatottan elpatkolni, ha nem ezért? #talpramagyar
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!