Orbán Viktor: Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvét környékén nyithassunk

2021. március 05. 07:33

A csütörtökön bejelentett korlátozásokról, a várható nyitásról, az egészségügyre váró kihívásokról, valamint a Néppárttal való viszonyról is beszélt a kormányfő péntek reggel. Összefoglalónk.

2021. március 05. 07:33
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyaország! című műsorának vendége volt. A csütörtöki kormányinfón bejelentett korlátozások kapcsán a kormányfő leszögezte: „nem volt más választásunk”, mint szigorítani. Elmondta: „a járványügyi szakemberek nagyon egyértelműen fogalmaztak. Azt mondták,

A kormány ezt meghallgatta, és ennek fényében döntött” – emlékeztetett. Orbán Viktor elárulta hogy, ő is fenntartással viseltetik az ilyen megfogalmazások iránt, de sajnos ez a helyzet.

– szögezte le. Továbbá elmondta, hogy március 15-ig nyitva tartják a konzultációt, azt követő héten pedig megtervezik, hogy húsvétkor fokozatosan, milyen lépésekben tudunk majd nyitni.

A harmadik hullám erősebb lesz, mint a második volt

„Most a harmadik hullámban vagyunk, és ez erősebb lesz, mint a második hullám volt” – hangsúlyozta. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a legnehezebb időszakra kell felkészülnünk, az intézkedéseknek is ehhez kell igazodniuk.  A védekezés részletei kapcsán elmondta,

  • a középiskolákra vonatkozó eddigi szabályzás fennmarad, marad a digitális oktatás,
  • ugyanez lesz az általános iskolákban és óvodákban is.
  • A bölcsődéket egyelőre nem zárják be,
  • a szolgáltatások esetében, „ami az élethez kell annak mennie kell”,
  • az éttermeknek, a kaszinóknak, a szállodáknak, a műszaki cikkeket árusító boltoknak be kell zárnia

– tette hozzá. A virágboltok esetében a kormányfő elmondta, március 8-án még nyitva lehetnek nőnapon, de azt követően majd nekik is zárniuk kell.

Minden érintett ágazat segítséget kap márciusban

A kormányfő hozzátette, ez a helyzet nem csupán a virágárusoknak, de több ágazatnak is nehéz.

jelentette ki. Hozzátette: „a katásoknak nem kell fizetniük erre az időszakra, az egész márciusi hónapra megkapják a bértámogatást és az adókedvezményeket”.

A kormányfő leszögezte, most a leginkább azzal van baj, hogy mutáns vírusok érkeznek Magyarországra a különleges üdülőhelyekről hazatérő emberekkel – tette hozzá. Mindenkit arra kért, hogy ezeket „a luxusvakációkat halasszák el, mert hazahozhatnak olyan vírusokat, amik másokat bajba sodorhatnak.”

Drámai kihívások lehetnek a kórházakban

Orbán Viktor elárulta, hogy az oltások körül van némi technikai zavar, de a teljes terv jól halad. Már több mint 2,8 millióan regisztráltak oltásra, és április elejére már 2,5 millió beoltott ember lesz, július elejére pedig ez a szám 8 millióra ugorhat.

Drámai kihívások lehetnek a kórházakban – fogalmazott Orbán Viktor. 6389 új fertőzött van,143 ember meghalt, és 6877 ember van jelenleg kórházban, és ez a szám felmehet 20 ezerre is  – ismertette az adatokat. Minden erőforrást mozgósítani kell,

– szögezte le a miniszterelnök.

Teljesen megbízhatatlanok az uniós szállítások

Orbán Viktor elmondta, hogy a kínai vakcinának egyelőre semmilyen mellékhatása nem volt az ő esetében. A koronavírus-vakcinák érkezéséről szólva kiemelte, a kínaiak a szállításaikkal hibátlanul teljesítenek, az oroszok lényegében tartják az ütemet, az uniós szállítások azonban tragikusak.

Felülvizsgálják a kiküldött SMS-ek kapcsán a hibákat

Továbbá kifejtette, hogy eddig a háziorvosok ismerték a beoltott személyeket, hiszen saját betegeik voltak, ilyenformán személyes ismeretség alapján zajlott az oltás, de ezt követően át kell állni az adatalapú oltásra. Az utóbbi esetben pedig előfordulhat, hogy olyanokat hívnak be, akiket már beoltottak, hiszen nagyon sok ember nem ott lakik, ahol be van jegyezve. Az egész folyamatot most leállították, és egy külön operatív csoportot állítottak fel azért, hogy kijavítsák ezeket a problémákat.

Mint fogalmazott: „van egy telefonszámunk, ezt kértem a Müller Cecília asszonytól, hogy ezt minden nap mondja be, ahol közvetlenül lehet jelezni, ha valaki problémát észlel akár a rendszerben, akár saját magára vonatkozóan. És adnak tanácsot, hogy mit és hogyan kell tennie, hogy a hibát ki tudjuk javítani”.

A magyar baloldal a vírus helyett a kormánnyal küzd

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az oltási terv kapcsán meghozott döntések a tudomány véleménye alapján születtek. A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyelőre azt látja, hogy 

Szerinte az ellenzék mindig azt mondja, amit Brüsszelben mondanak nekik, így tettek az orosz vakcina esetében is – vélekedett. Mint fogalmazott: „az a helyzet, hogy az európai politikához két fajta módon lehet viszonyulni: lehet nemzeti irányt választani, mi ezen az alapon állunk. Mi azért küldjük a képviselőinket Brüsszelbe, hogy Magyarországot és a magyar embereket képviseljék Brüsszelben. A baloldal az ellenkező utat járja. Ők úgy gondolkodnak, hogy ők Brüsszelt, Európát képviselik Magyarországon. Ez egy másik gondolkodásmód. Ez eredményezi azt, hogy

– fogalmazott a miniszterelnök. Hozzáfűzte: „Moszkvának ellenálltunk, most meg Brüsszelben is nemet mondunk, ha a magyar emberek érdeke azt követeli”.

Szólt arról is, hogy jogász szemmel is megnézte, hogy milyen szerződéseket kötött az Európai Bizottság a gyógyszergyártókkal. „Ezek a szerződések nem kikényszeríthetők. Sokat dolgoztak ők ezen, csak nem arra összpontosítottak, amire kellett volna” – emelte ki.

„Hajrá, Weber!”

Manfred Weber korábbi kijelentése kapcsán Orbán Viktor kijelentette, „nem ismerek egyetlen olyan vezetőt sem az Európai Parlamentben, akinek a személyes véleménye bármilyen hatást gyakorolhatna Magyarországra. Nem érdekel bennünket különösebben egyetlen nem magyar európai képviselő lelkiállapota sem. Mindenki birkózzon meg a saját problémájával.” 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy beszélt-e már Manfred Weberrel, elmondta, még nem, de „majd biztos megtörténik. Hajrá, Weber úr!” – tette hozzá. Mint fogalmazott: „nagyon régi színházi történet, amikor egy Suka nevű színész bement a Major Tamáshoz fizetésemelést kérni, aki nemet mondott. És mondta a Suka, hogy hát biztasson valamivel, és mondta a Major Tamás, hogy hát hajrá, Suka! Tehát hajrá, Weber!”

A kormányfő kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az útjaik lényegében elváltak az Európai Néppárttal. Elmondta, hogy bár beszélt a CDU új elnökével, aki nagyon sikeres tartományi miniszterelnök, de „úgy tűnik, ide már túl későn érkezett” – tette hozzá.

A 6. szamizdatjában írtakkal kapcsolatban, miszerint „most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt”,

a kormányfő elárulta: több partnerrel beszélt, és dolgoznak azon, hogy miként lehetne megújítani az európai politikát.

Orbán Viktor közölte, hogy a kor legnagyobb kérdéseiben gyenge a hangjuk, és nem rendelkeznek elég befolyással az európai politikában. A cél az, hogy a „családokat védeni akaró embereknek, a hazájukat védeni akaró embereknek, az európai birodalom helyett a nemzetek együttműködésében gondolkodó embereknek legyen egy politikai otthona, nem csak a saját hazájukban, hanem európai szinten is legyen otthona. Ennek a megteremtéséért kell dolgoznunk, szerintem egy ilyen politikai irányzat meghatározó erő lesz Európában most” – szögezte le.

„A mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe”

Orbán Viktor elmondta, hogy a szakemberek sem látnak előre pontosan a vírus lefolyását illetően. Mint fogalmazott, „az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, és ha most zárunk, akkor én hiszek abban, hogy valóban két hét múlva megkezdhetjük a fokozatos nyitást” – zárta szavait a kormányfő.

Összesen 269 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2021. március 05. 18:24
Most buktatok meg, mint Trump bátyátok...
Dr. Grünfeld Ráhelné
2021. március 05. 15:08
A húsvét brutális veszély, nehogy már kinyissanak akkor. Idén maradjon el, hogy van. Járvány közepén templomozgatás, körmenetezgetés... normális ez?
Senye Péter
2021. március 05. 13:49
"húsvét környékén nyithassunk" - attól tartok, hogy pünkösddel is megelégedhetünk.
A ló kérdez
2021. március 05. 13:41
Kérdés, hogy ha van egy háziorvosi rendszer, amely az alapellátást - benne az influenza és egyéb védőoltások beadását végzi - akkor miért kell az adatalapú oltásra átállni, amikor a háziorvosoknál adott a kapcsolatrendszer, a páciensek ismerete. Miért az állampolgárokat kell megint mozgatni, miért nem erősítik meg ehelyett a háziorvost +2-3 fővel, és a páciensek a megszokott helyre mehetnének az oltással. Miért beszél arabusul, aki nem tud arabusul?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!