Beoltottság: ezekben az órákban lépjük át a kétmilliós határt

2021. március 30. 12:23

Folyamatosan zajlik az oltás, ezekben az órákban átlépi Magyarország a 2 millió beoltottat György István tájékoztatása szerint.

2021. március 30. 12:23
null

Az Operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján jelentette be György István, az oltási munkacsoport vezetője, hogy ezekben az órákban lépjük át a kétmilliomodik beoltottat. Messze az uniós átlag felett vagyunk György István szerint, mint mondta, ez az eredmény a kormány vakcinabeszerzésének köszönhető. Eddig 3,7 millió fő regisztrált oltásra, és ebből 1,5 millió fő 65 éven felüli. Az utóbbi csoport 78 százaléka van beoltva, a múlt héten közel 540 ezer oltást adtak be.

Pedagógusok, oltóbuszok

György István beszámolt a pedagógusok oltásáról is, melyet Pfizer-vakcinával kezdenek meg. Három napon át 101 kórházban, 426 oltóponton várják a pedagógusokat reggel héttől este hétig. Az oltási munkacsoport vezetője szerint a pedagógusok második körös oltása húsvét után lesz, április 8-10. között. Az éjfélig beérkezett regisztrációk feldolgozása jelenleg is zajlik, a második adag oltásról is SMS-ben értesítik az érintetteket.

Az oltóbuszokról is szólt György, főleg kistelepüléseken vetik be, ahol nincsen háziorvosi praxis. Naponta 4-5 busszal dolgoznak – tette hozzá. Mindenkinek köszönetet mondott, akik részt vesznek az oltási programban.

Csökkenő fegyelem

Müller Cecília országos tiszti főorvos is üdvözölte, hogy Magyarország közelít a kétmillió beoltotthoz, ugyanakkor a járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek: a kórházban fekvők száma jelentősen emelkedett, így már több mint 12 500 fő szorul kórházi ellátásra.

Az országos tiszti főorvos szerint nem csökken a mozgás Magyarországon, lazul a fegyelem, márpedig a járványügyi intézkedéseket továbbra is be kell tartani.

Fölöslegesen senki ne menjen vásárolni, mindenki figyeljen oda a higiéniai szabályok betartására”

– figyelmeztetett Müller Cecília, hozzátéve, hogy gyógyszertárba se menjen lehetőleg senki, aki elkapta a fertőzést.

A vakcina az egyetlen megoldás

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy folyamatosan érkeznek az oltóanyagok: 81 600 adag Moderna-vakcina érkezett hétfőn, ez jellemzően a háziorvosokhoz kerül. 168 480 adag Pfizer-vakcina érkezett kedden, kedd éjjelre pedig 250 ezer Szputnyik V első adagos vakcinát vár Magyarország.

Müller Cecília szerint mindegyik vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet nyújt a betegség súlyos lefolyása ellen. Hozzátette: zajlik a várandósok beoltása is.

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

 

Összesen 259 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2021. március 31. 07:30
Sztem OV kapva kapna ilyen lehetőségen, ui ő minden áron minélt többet szeretne oltani. Így nem rajta múlik az átmenetileg ratározott készletek felhasználása. A szakértő tanácsadók nem javasolják. Egyik rádió interjújában (kb 1 hete) beszélt erről OV részletesebben.
kunfia
2021. március 30. 16:04
Hát ez nagyon nem tűnt föl:DDDDD
ginacica
2021. március 30. 14:58
senki sem merte még tőlük megkérdezni: halt-e meg valaki az országban az oltás következtében?! tök egyszerű kérdés.
még fokozza
2021. március 30. 14:38
Végül 274 halottat vallottak be hivatalosan, de nagyon megizzasztotta őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!