Megfordított népvándorlás: Egyre többen költöznek falura Magyarországon

2021. március 04. 08:40

A KSH adatai szerint 1200 kistelepülés lakosságszáma nőtt 2019-ben, míg a fővárosban és a megyei városok zömében fogy a népesség.

2021. március 04. 08:40
null

A 2019-ben indult Magyar Falu Programnak illetve a falusi csoknak datálja a sikereket Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos. 

Kevesebb mint másfél év alatt 900 településen növekedésnek indult a népességszám, ami óriási eredmény.

– jegyezte meg a kormánybiztos az InfoRádiónak adott interjújában. A KSH munkatársának, Rovid Irénnek a reflexiója itt hallható.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. március 04. 12:35
Ez csak a főváros és egyes megyeszékhelyek környékén van így, máshol nem, máshol továbbra is fogy a népesség mert faluról városba költöznek az emberek. A "befektetőknek" munkaerő kell és az a megyeszékhelyék vonzáskörzetében van, viszont a nagyvárosokban magasak az adók, iparűzési például, meg parkolási díj és sok egyéb szemétség, ezért jó ötlet a cégeknek, ha a fővároshoz és a megyeszékhelyekhez közeli falvakba települnek inkább. Van munkaerő, ámde alacsony az iparűzési adó és autóval közlekedni is olcsóbban és könnyebben lehet. A többi, a legtöbb falunál azonban nincsen ilyen hatás.
Akitlosz
2021. március 04. 12:29
Mi az a rengeteg autó a képen? Gyászmise van éppen a templomban? Más logikus magyarázat nem nagyon lehet.
Búvár Kund
2021. március 04. 12:17
Faluba születtem, faluban is élek 45 éve! Nincs az a pénz, amiért én városba költöznék! Talán egy max 30-40 ezres városba, aminek azért még van némi falusias jellege, de egy Szeged, Debrecen, Miskolc,pláne Budapest méretű város kizárva! Ami viszont baj, hogy a falusi élet emberek is kezdenek elvárosiasofni. Magas kerítéseket építenek, hogy nehogy belásson vki az udvarba, bezárkóznak a kerítéseik mögé, ki se lépnek az utcára, csak amikor elmennek otthonról. Nem játszanak gyerekcsapatok az utcán. Nálunk lakik olyan már évek óta a közvetlen közelemben, akinek még a nevét sem tudom... 20 éve még nem volt ilyen. A szomszédok kiültek edténként beszélgetni, péntekenként szalonnasütés, hatalmas focimeccsek, tollas, bújócska. Kalákába dolgozás, szóval ennek már vége, de azért még mindig sokkal jobb mint egy városban..
kispufi
2021. március 04. 11:45
csak éppen a sallang a nagyvárosokban marad, és mindörökre a moslék kezére juttatja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!