Lombkorona-tanösvény épül a Normafán

2021. március 31. 10:03

„Példaértékű konszenzus” született a zöld szervezetek, a civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között.

2021. március 31. 10:03
null

A tervek szerint egy 150 látogatót befogadni képes, a természetvédelmi oktatást fókuszba helyező lombkorona-tanösvény épül a Normafán, a volt Sport Hotel jelenleg elzárt területén. A talajszintről induló tanösvény a fák lombjai között bukkan majd ki, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a fővárosra. „Példaértékű konszenzus” született a zöld szervezetek, a civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében – közölte az MTI-vel az önkormányzat.

Harminchat hónapos egyeztetéssorozat előzte meg

A Normafa parkerdő megújításához kapcsolódó lombkorona-tanösvény végleges nyomvonalának kialakítását harminchat hónapos egyeztetéssorozat előzte meg. Az önkormányzat által a tervezéssel megbízott Archabit Kft. és Hello Wood Zrt. az előkészítésnél részletesen megvizsgálta, hogy a korábbi, nagyszabású elképzelések helyett hogyan alakítható ki olyan nyomvonal, amely tiszteletben tartja a Normafa adottságait és értékeit – idézi fel a közlemény.

Mint az önkormányzat közölte, az újabb, harmadik nyomvonalterv új helyszínre helyezi át a lombkorona-tanösvényt, fókuszba állítva a természetvédelmi oktatást. Az új nyomvonalterv a volt Sport Hotel elzárt, jelenleg erősen szennyezett területére kerül, így elősegíti az annak rekultivációjára vonatkozó törekvéseket.

A hotel lebontásával az önkormányzat már 5200 köbméternyi lomot, betont és törmeléket távolított el az erdőből.

A fejlesztés által a természet visszafoglalhatja a területet, emellett előnye a teleknek, hogy lejtős, így a talajszintről induló tanösvény a fák lombjai között bukkanhat ki, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Budapestre – ismertette a terv előnyeit a közlemény.

(PestBuda, MTI)

Fotó: hegyvidek.hu

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
engeddmeg
2021. március 31. 11:36
Nem tudom, hogy a madarakat, mókusokat megkérdezték-e, hogy örülnek-e a fészkükbe kukkolóknak, a karnyújtásnyira levő betolakodóknak? Egy jó kilátáshoz elegendő egy kilátó! Kár ezt tanösvénynek hazudni. A fákról, madarakról, természetről úgy is tanulhatunk, ha szabadon hagyjuk a privát szférájukat. Max. bekamerázott gólyafészek, ennél közelebb szerintem tilos menni.
Gabsimen
2021. március 31. 11:01
Nagyon jó hír ez, de a Fogaskerekű felújítását miért nem jelentették még be? Itt lenne már annak is az ideje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!