Karácsony Gergely: Elvették a pénzünk, és annak egy kis részét most visszaadják

2021. március 18. 16:55

„Hadd ne kelljen megköszönjük. Persze nem vagyunk abban a helyzetben, hogy bármilyen fejlesztésről is lemondhassunk” – kommentálta a mai megbeszéléseket sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. 

2021. március 18. 16:55
null

„Én Budapest jövőjét, és a kormányzást is komoly dolognak tartom. A komolyság pedig azt követelné meg, hogy előbb tárgyaljunk és csak utána tartsunk sajtótájékoztatót. A kormány ma másként járt el, lelkük rajta”– írta a főőpolgármester arra válaszolva, hogy Fürjes Balázs több, mint 3000 milliárdos fejlesztést igért a Fővárosnak. 

 

 

„Bejelentették, hogy 3000 milliárd jut uniós pénzből a fővárosra. Remek. Mi azt képviseljük a tárgyaláson, hogy ezt a pénzt olyan fejlesztésekre költsük, amire a budapestiek 2019 októberében felhatalmazást adtak, ne másra. Hónapok óta kérjük, hogy egyeztessenek a fővárosiak által megválasztott önkormányzattal az uniós források felhasználásáról. Lássuk hát a projektlistát, mi készek vagyunk akár naponta tárgyalni. Talán most elkezdi ezt komolyan venni a kormány. Meglátjuk, mire jutunk” – írta. 

Karácsony Gergely a pesti fonódó villamos fejlesztését, a lakhatási támogatások bevezetését említette prioritásként.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén a kormány azt javasolta, hogy

a következő években az állami költségvetésből és uniós forrásokból háromezer milliárd forint extra támogatást kapjon Budapest a fejlesztésekre,

mondta korábban a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a közmédiának a tanács ülése előtt. A fővárosi önkormányzat a jövő héttől intenzív tárgyalásokat folytat a kormánnyal a következő évek európai uniós forrásainak felhasználásáról – jelentette be a főpolgármester csütörtökön, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése után tartott, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely kifejtette, délelőtt az Európai Unió fővárosainak képviselőivel és Elisa Ferreira fejlesztési biztossal egyeztetett,

aki újra határozattan leszögezte, a kormányoknak az uniós pénzek felhasználása során kötelező partnerségi egyeztetéseket folyatniuk az érintett önkormányzatokkal.    

„Végre sikerült rávenni a kormányt, hogy érdemi egyeztetés induljon az uniós forrásokról” – fogalmazott a főpolgármester, majd hozzátette, ez akkor is jó hír, ha várhatóan nehéz tárgyalások elé néznek, mert „a magyar kormány alapvetően a saját céljaira szereti fordítani ezeket a forrásokat. Mi azon fogunk dolgozni, hogy ezek a források minden budapesti jólétét és a város életminőségének a javítását szolgálják" – mondta Karácsony Gergely.    

A főpolgármester szintén jó hírnek nevezte, hogy sikerült újra megállapodniuk arról a 10 milliárd forintról, amit a főváros alkudott ki a kormánytól a ciklus elején a kerületi járóbetegellátás fejlesztésére.    

Karácsony Gergely pozitívan értékelte azt is, hogy a tanács ülésén a kormány képviselőivel meg tudtak állapodni a pesti alsó rakpart közös fejlesztéséről, amelynek eredményeként megvalósulhat a városvezetés zöld rakpart programja. A főpolgármester jelezte, a még nyitott kérdésekről tovább folytatják a tárgyalást a kormánnyal. Kérdésekre válaszolva elmondta, a fenntartható közösségi közlekedés fejlesztését és a lakhatási problémák kezelését tartják a legfontosabb feladatuknak.

(MTI)

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
certus
2021. március 19. 20:18
"mi készek vagyunk akár naponta tárgyalni" Ebből látszik, milyen a hozzáállása általában a vezetéshez. Olyan mint egy aktivista. A tárgyalás célja nem az hogy elmondhassák hogy ma is csináltak valamit, hanem hogy megállapodjanak. Az eszébe sincs.
anaphylaxiás sokk
2021. március 19. 20:11
Gergely állandóan vérzik...
kunfia
2021. március 18. 21:22
"A főpolgármester szintén jó hírnek nevezte, hogy sikerült újra megállapodniuk arról a 10 milliárd forintról, amit a főváros alkudott ki a kormánytól a ciklus elején a kerületi járóbetegellátás fejlesztésére. " Még mindig nem adta oda a főtolvaj,amit tavaly év elejére ígért? Hihetetlen. Minden idők legkorruptabb miniszterelnöke regnál...
istvanv2
2021. március 18. 20:42
mit hord ez itt össze? Épp az a töketlen hülye beszél, aki a főváros pénzét szétosztogatta a hülye haverjainak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!