Félmillió adaggal kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezik az EU-tól

2021. március 14. 15:49

A keleti vakcinákkal azonban sikerül pótolni az elmaradt szállítmányt.

2021. március 14. 15:49
null

A közös uniós beszerzésben érkező AstraZeneca-oltóanyagból ötszázezer dózissal kevesebbet szállítanak az országba március–április hónapban az eredetileg ígért mennyiséghez képest – tudta meg a Magyar Nemzet. 

A lap idézi Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában elhangzott interjúját, amelyben arról beszélt, hogy Brüsszel elhibázta a vakcinabeszerzést, ezért volt fontos keleti gyártókkal is megállapodni. A kormányfő az interjúban utalt rá, hogy a következő időszakban jóval kevesebb oltást szállít hazánkba a brit–svéd gyógyszervállalat. Orbán Viktor néhány százezres mennyiségről beszélt, amely csak késve fog megérkezni.

Azt is hangsúlyozta, hogy

a keleti vakcináknak – a kínai Sinopharmnak, valamint az orosz Szputnyik V-nek – köszönhetően pedig félmillió magyart sikerült beoltani,

tehát nagyjából éppen annyi főt, ahány adaggal kevesebb érkezett az AstraZenecától.

A késlekedő szállítmánnyal kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: „Ez jól mutatja, hogy valami nincs rendben, és ez nem politikai kérdés, vádaskodás, nem az uniós vagy brüsszeli bürokraták iránt érzett ellenszenv, hanem ténykérdés. Ez a helyzet, elszúrták.”

Azt, hogy öt uniós tagállam – Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország – EU-csúcsot hívna össze a vakcinaelosztás miatt, a kormányfő úgy értékelte: osztja az osztrák kancellár véleményét. – Valami nem stimmel – fogalmazott annak kapcsán, hogy az volt az eredeti megállapodás: lakosságarányosan fogják a vakcinákat szétosztani, de nem ezt tapasztalják, hiszen van olyan ország, amelyik többet kap, van, amelyik kevesebbet.

Orbán Viktor emlékeztetett: 13 millió nyugati és három és fél millió keleti vakcinával összesen 16,5 millió embernek elég vakcinát rendelt Magyarország, ami a határon túli magyarok beoltását is lehetővé teszi.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. március 22. 08:14
nem számit! szerezzetek eb helyette keletit! ne hagyjátok a mocskok tervét, hogy rommá haljunk!
Edvind Johnsson3.0
2021. március 15. 06:45
A jelenlegi állás szerint ez nem is baj.
pandalala
2021. március 15. 00:26
" Money makes the world go round Liza Minnelli " https://youtu.be/PIAXG_QcQNU
Gintonic68
2021. március 14. 23:05
Pont az volt a lényeg, hogy a lehető legkevesebbet kelljen utazni az oltás felvételéért, ez optimális esetben a háziorvosi rendelő! Most is vannak egyéb oltópontok, akinek nem gond az esetleges távolság! Mi az folytonos partizán szervezkedés? A beérkező vakcinákat egyenletesen és folyamatosan terítik az egész országban. Az önkorm. esetleg az adminisztrációban ajánlhatnának fel segítséget a háziorvosi praxisoknak. Mire jó ez a permanens túltolt akciózás??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!