Cigány hős nevét viseli ezentúl a Nyugati tér egy része

2021. március 26. 18:16

A hírt Kerpel-Fronius Gábor jelentette be.

2021. március 26. 18:16
null

Az Idetartozunk Egyesület kezdeményezésére új nevet kap a Nyugati tér közvetlenül a pályaudvar mellett elterülő része, közölte Kerpel-Fronius Gábor a Facebook-oldalán. A főpolgármester-helyettes bejelentette, a tér Puczi Béla nevét viseli majd, akinek emlékét egy kis tábla őrizte eddig mindössze a pályaudvar oldalában – írja a Telex.

Alig néhányan tudtak a tábláról, ahogy alig néhányan ismerik az embert is, akinek a nevét a tér e része viselni fogja. Büszke vagyok arra, hogy előterjesztőként én jegyezhetem ezt az előterjesztést, miként arra is, hogy olyan városvezetésnek vagyok tagja, amelyben ez a kezdeményezés természetes támogatásra talál” – írta a momentumos politikus, aki egyben felhívta a figyelmet Puczi hányattatott sorsára, és arra: „nem lehet ez a tér a nyugodt emlékezés helyszíne, csak a dühösé, a bele nem nyugvóé, a meg nem alkuvóé. Olyan helyszínnek kell lennie, ahol a magyarságunkat, történelmünket végre nyers valójában gondoljuk végig, nem olcsó pátosszal. Ahogy a szolidaritás, összetartás, nemzeti egység sokszor unalomig koptatott kifejezéseit is. Erre emlékeztessen bennünket Puczi Béla tere.

Puczi Béla volt az, aki az 1990-es marosvásárhelyi pogrom idején a „Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok” felkiáltással a románok ellen küzdő magyarok mellé állt. A fekete márciusról szóló tavalyi cikkünket itt olvashatja.

Nyitókép: Wikipédia

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2021. március 27. 22:43
A cigányok 99,9 %-ban agresszív bűnözők , munkakerülők és szaporodógépek. A zsidók is utálják őket, csak arra jók, hogy magyarok ellen hecceljék az agyatlanokat.
B_kanya
2021. március 27. 17:49
Tehát volt egy magyar tudatú cigány, aki Marosvásárhelyen, tehát Romániában kiállt a magyarokért... ...ő nem vetette volna le a székely zászlót a városházáról. Sem a Fradi zászlaját. A kocsikerekes cigány zászlót max melléteszi.
alkaloidablog
2021. március 27. 00:33
Helyes döntés, bárkinek is volt az ötlete. Ennyit minimum megérdemel Puczi Béla, bátor kiállás volt a részéről.
robipecs
2021. március 26. 19:27
Biztos most nem lesz népszerű a kommentem: de azért ez a híres esemény sem pont így történt ám, ahogy. Valójában a cigányok nem a magyarokat védték, hanem a románokkal volt bajuk. Persze az eredmény ugyanaz lett, de teljesen más volt a kiindulási pont. Szeretjük félreértelmezni az eseményeket, lásd. a szlovák miniszterelnök Trianonnal kapcsolatos mondatai. Ott is végigjárta a sajtót, hogy bocsánatot kért, meg a magyarokkal foglalkozik. Pedig egy fenét. Ha elolvasod amit mondott, szó nem volt ilyenről. Ezt ő maga is elmondta utána.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!