Büntetőjogi felelősség terhelheti az oltás beadását megtagadó orvost

2021. március 18. 10:25

A szakértő szerint az orvos tette kimeríthette a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés szándékos alakzatát.

2021. március 18. 10:25

Büntetőjogi felelősség is terhelheti a koronavírus elleni oltás beadását megtagadó erdőkertesi háziorvost – mondta Futó Barnabás ügyvéd csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az ügyvéd jelezte, a büntető törvénykönyv azt mondja ki, hogy aki foglalkozási szabály megszegésével mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanul közvetlen veszélynek teszi ki, az gondatlan veszélyeztetést követ el. Szerinte ugyanakkor

a háziorvos tette inkább a szándékos veszélyeztetést merítheti ki, így súlyosabb lehet a büntetési tétel is.

Ha súlyos egészségromlást, fogyatékosságot vagy halált okoz a cselekmény, a büntetési tételek súlyosabbak lehetnek – jelezte.

Az oltásmegtagadás ellentmond az orvosszakmai, etikai és a jogi előírásoknak is

Futó Barnabás szerint ebben az esetben nem szükséges feljelentést tenni, hiszen hivatalból is indíthat eljárást a nyomozóhatóság. Kérdésre kitért arra is: ha egy politikus azt mondja, hogy

A Pest Megyei Kormányhivatal kedden azt közölte, hogy egymillió forintos egészségügyi bírságot szab ki a koronavírus elleni oltás beadását megtagadó erdőkertesi háziorvos praxisára. A bírságot azzal indokolták, hogy az erdőkertesi háziorvos oltásmegtagadása ellentmond az orvosszakmai, etikai és a jogi előírásoknak is.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magicus
2021. március 18. 14:26
Erdőkertes meg mondja fel a praxisát és keressen újat.Gödön lehet kapna állást!
kunfia
2021. március 18. 11:24
Azért kiváncsi leszek a tárgyalásra,ahol az orvos azt mondja,hogy a rendelő nem volt alkalmas a beadásra,mert másik 2 orvossal együtt használták. A vége az lesz,hogy a kormány nem volt hajlandó tágasabb helyszínt kijelölni,így övé a felelősség. Persze ezt a hírt majd nem láthatjuk a propagandaoldalakon...
Coccothraustes
2021. március 18. 11:14
Kivágni mint a macskát sz@rni! Az összes oltás tagadó moslékellenzékivel együtt.
yndi
2021. március 18. 11:13
Ez ugyanaz az ügyvéd, aki Bayernak adta azt a tanácsot, hogy még az után sem kell fizetnie Hadházynak, miután jogerősen kötelezték rá? :-D A színvonala mindenesetre ugyanaz. Ifjabb Lomnici Zoltán szakértelmével vetekszik. :-D Mulattatóak ezek a fideszpropagandista "szakértők", de azért a kabátgombomat nem bíznám rájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!