Brüsszeli elemzés: ezt veszítheti a Fidesszel a Néppárt

2021. március 12. 09:57

Balra tolódik az EU hatalmi központja a Fidesz Néppártból való távozásával – írja elemzésében a VoteWatchEurope brüsszeli intézet, amely szerint mint egy pókerjátékban, Orbán emeli a tétet és bemondja az „all in”-t. 

2021. március 12. 09:57
null

A VoteWatchEurope brüsszeli think tank elemzést közölt arról, hogy a gyakorlatban milyen hatása lesz a Fidesz Európai Néppártból (EPP) való távozásának.

A brüsszeli elemzők szerint az EU intézményeiben balratolódás várható a történtek nyomán. Az EPP elveszített 12 európai parlamenti képviselőt, és talán még továbbiak is követhetik a Fideszt. 

Ez egyértelműen segíti az európai szocialistákat és liberális Renew Europe frakciót. Ráadásul a szocialisták tovább erősödhetnek, ha az olasz Öt Csillag Mozgalom csatlakozik hozzájuk a most zajló tárgyalások után. Ezzel az EP ciklusának félidejében,

a posztok újraelosztásakor újabb pozíciókat szerezhet a baloldali-liberális tábor.

A VoteWatchEurope arra is felhívja a figyelmet, hogy a fideszes képviselők távozásával gyengülnek a piacpárti erők a Néppárton belül, hiszen a Fidesz rendszeresen szembeszállt a szigorúbb állami és uniós gazdasági szabályozásokat szorgalmazó északi EPP-pártok törekvéseivel.

A think tank emlékeztet, hogy a migrációs, gender- és joguralmi ügyekben hangosan megszólaló

Fidesz általában az EPP szabadpiacpárti oldalán állt,

amikor a belső piaci és kereskedelmi szabályozások voltak terítéken.

Alapkérdés most, hogy hova megy a Fidesz az EPP elhagyása után. A brüsszeli elemzők szerint az ECR (Európai Konzervatívok és Reformisták) frakció a legvalószínűbb, mivel az EPP-n túl a Fidesz leginkább az ECR (melynek vezető ereje a lengyel Jog és Igazságosság párt) álláspontjaival ért egyet: az EP-beli szavazások 72 százalékában ugyanúgy szavazott a magyar kormánypárt és az ECR-frakció.

Az ECR-től jobbra álló ID (Identitás és Demokrácia) frakcióval (benne az olasz Ligával, az osztrák és holland Szabadságpárttal, valamint a francia Le Pen-féle Nemzeti Gyűléssel) ez az együttszavazási arány csak 51 százalék.

A brüsszeli elemzőközpont kifejti:

az ECR főleg kelet-közép-európai erőket egyesít, amelyek nagy és rugalmas uniós költségvetéseket támogatnak

– szemben az ID-frakció kisebb uniós költségvetés melletti kardoskodásával. Szembenáll a két jobboldali frakció az EU-n belüli szabad mozgás kérdésében is (az ECR erősítené Schengent és a mobilitást, míg az ID kritikus ezzel kapcsolatban). 

A VoteWatchEurope azt valószínűsíti, hogy az EPP-ből való kilépéssel Orbánék könnyebben tudnak egyensúlyozni a régióban jelenlévő érdekek és befolyások között, mintsem a merkeli CDU/CSU közvetlen „védelme” alatt. Úgy fogalmaznak: mint egy pókerjátékban, Orbán emeli a tétet és bemondja az „all in”-t. 

Szerintük ha Orbán jól lépett, akkor a Magyarországon és a régióban fontos üzleti érdekekkel rendelkező országok, mint

Németország, Franciaország vagy Ausztria teret veszthetnek más, EU-n kívüli nyugati és keleti játékosokkal szemben,

mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína vagy Törökország.

A döntésről ítéletet mond majd a jövő évi magyarországi parlamenti választás, ahol Orbán Fidesze az egyesült ellenzéki erők koalíciójával fog szembenézni. „Az EU döntéshozóinak közelről kell figyelnie ezeket a fejleményeket, és ha el akarják kerülni az EU további megosztását, akkor sokoldalú stratégiai megközelítéssel kell élniük – szemben egy érzelmi reakcióval –, ami figyelembe veszi a helyi gazdasági és kulturális jellegzetességeket” – írja végül a brüsszeli elemző intézet.

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik