Brüsszeli elemzés: ezt veszítheti a Fidesszel a Néppárt

2021. március 12. 09:57

Balra tolódik az EU hatalmi központja a Fidesz Néppártból való távozásával – írja elemzésében a VoteWatchEurope brüsszeli intézet, amely szerint mint egy pókerjátékban, Orbán emeli a tétet és bemondja az „all in”-t. 

2021. március 12. 09:57
null

A VoteWatchEurope brüsszeli think tank elemzést közölt arról, hogy a gyakorlatban milyen hatása lesz a Fidesz Európai Néppártból (EPP) való távozásának.

A brüsszeli elemzők szerint az EU intézményeiben balratolódás várható a történtek nyomán. Az EPP elveszített 12 európai parlamenti képviselőt, és talán még továbbiak is követhetik a Fideszt. 

Ez egyértelműen segíti az európai szocialistákat és liberális Renew Europe frakciót. Ráadásul a szocialisták tovább erősödhetnek, ha az olasz Öt Csillag Mozgalom csatlakozik hozzájuk a most zajló tárgyalások után. Ezzel az EP ciklusának félidejében,

a posztok újraelosztásakor újabb pozíciókat szerezhet a baloldali-liberális tábor.

A VoteWatchEurope arra is felhívja a figyelmet, hogy a fideszes képviselők távozásával gyengülnek a piacpárti erők a Néppárton belül, hiszen a Fidesz rendszeresen szembeszállt a szigorúbb állami és uniós gazdasági szabályozásokat szorgalmazó északi EPP-pártok törekvéseivel.

A think tank emlékeztet, hogy a migrációs, gender- és joguralmi ügyekben hangosan megszólaló

Fidesz általában az EPP szabadpiacpárti oldalán állt,

amikor a belső piaci és kereskedelmi szabályozások voltak terítéken.

Alapkérdés most, hogy hova megy a Fidesz az EPP elhagyása után. A brüsszeli elemzők szerint az ECR (Európai Konzervatívok és Reformisták) frakció a legvalószínűbb, mivel az EPP-n túl a Fidesz leginkább az ECR (melynek vezető ereje a lengyel Jog és Igazságosság párt) álláspontjaival ért egyet: az EP-beli szavazások 72 százalékában ugyanúgy szavazott a magyar kormánypárt és az ECR-frakció.

Az ECR-től jobbra álló ID (Identitás és Demokrácia) frakcióval (benne az olasz Ligával, az osztrák és holland Szabadságpárttal, valamint a francia Le Pen-féle Nemzeti Gyűléssel) ez az együttszavazási arány csak 51 százalék.

A brüsszeli elemzőközpont kifejti:

az ECR főleg kelet-közép-európai erőket egyesít, amelyek nagy és rugalmas uniós költségvetéseket támogatnak

– szemben az ID-frakció kisebb uniós költségvetés melletti kardoskodásával. Szembenáll a két jobboldali frakció az EU-n belüli szabad mozgás kérdésében is (az ECR erősítené Schengent és a mobilitást, míg az ID kritikus ezzel kapcsolatban). 

A VoteWatchEurope azt valószínűsíti, hogy az EPP-ből való kilépéssel Orbánék könnyebben tudnak egyensúlyozni a régióban jelenlévő érdekek és befolyások között, mintsem a merkeli CDU/CSU közvetlen „védelme” alatt. Úgy fogalmaznak: mint egy pókerjátékban, Orbán emeli a tétet és bemondja az „all in”-t. 

Szerintük ha Orbán jól lépett, akkor a Magyarországon és a régióban fontos üzleti érdekekkel rendelkező országok, mint

Németország, Franciaország vagy Ausztria teret veszthetnek más, EU-n kívüli nyugati és keleti játékosokkal szemben,

mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína vagy Törökország.

A döntésről ítéletet mond majd a jövő évi magyarországi parlamenti választás, ahol Orbán Fidesze az egyesült ellenzéki erők koalíciójával fog szembenézni. „Az EU döntéshozóinak közelről kell figyelnie ezeket a fejleményeket, és ha el akarják kerülni az EU további megosztását, akkor sokoldalú stratégiai megközelítéssel kell élniük – szemben egy érzelmi reakcióval –, ami figyelembe veszi a helyi gazdasági és kulturális jellegzetességeket” – írja végül a brüsszeli elemző intézet.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. március 12. 12:39
awebernekszületett, de ...rrá vált embernek már kevésbé való arca és szeme mindent elárul=gyűlöl!
Armageddon
2021. március 12. 12:02
VoteWatch Europe is supported by Burson-Marsteller, the Joseph Rowntree Charitable Trust, the Open Society Foundations and White&Case. Tehát egy soros kitartott szervezetre hivatkoznak itt. Penetráns na !
antares007
2021. március 12. 11:42
A képlet ugyancsak egyszerű lenne,ha a normális emberek többségben lennének mindenhol,dehát ettől már messze vagyunk.Nyugat nagy része agyilag kimosott,keleten ezt nagy erővel végzik az online multi cégek és segítői.Döbbenetes,hogy nálunk is vannak olyan ostoba emberek,akik bedőlnek ennek a ballibsi zöldnek látszó hazaáruló haramia féreg pártoknak nevezett gazembereknek.Komolyan ilyen hülyék az emberek az un.baloldalon?Ha teljesen igaz lenne,hogy a fidesz zrt.ként működik és mindent lenyulna az országban,ami még vihető,akkor is csak rájuk lehet szavazni.Miért?Az un.ballibsi bandába egyetlen egy alkalmas vezető nincs csak megvett gazemberek,ha ők nyernek,nyitva lesz a határ nem csak a migránsoknak,hanem minden nemzet magyar ellenes gender szivárvány pedofil és egyéb patkányok előtt az egész ország.Nem kell sok ész hozzá,hogy mi lesz ebből,káosz ,a magyar nemzet kultura nyelv és multunk teljes eltünésének reális veszélye.Tehát minden normális magyarnak jelenleg nincs más választása,mint a Fidesz és Orbán Viktor.Nem vagyok bértollnok látom,hogy sok a hiba a fidesznél is,de értsük meg,hogy vagy a biztos zsákutca vagy egy valószínüleg járható út ,amin lehet útközben javítani de ez nem egy death line,mint a másik brigád.
tölgy
2021. március 12. 11:42
Mi történt? Már egy brüsszeli elemzőközpont is ekézi a brüsszelitákat? Kimondják, hogy a brüsszeliták erőszakos, megosztó, diktatórikus politizálása további töréshez, szakadáshoz vezet. Én még hozzátenném: lecsúszáshoz, eljelentéktelenedéshez, pusztuláshoz, nihilbe vezet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!