Vis maior támogatást igényel Eger a vár leomlott támfalszakasza miatt

2021. február 19. 20:18

Cél, hogy gyors megoldást találjanak a további károk megakadályozására.

2021. február 19. 20:18
null

A Dobó István Vármúzeum pénteki tájékoztatása szerint a történtek óta tartanak a műszaki felmérések és konzultációk a Szép bástya délnyugati támfalszakaszának kárelhárítási, majd helyreállítási munkáinak mielőbbi megkezdése érdekében. A megyeszékhely önkormányzata és a működtető vármúzeum közös célja, hogy a szakemberek gyors megoldást találjanak az esetleges további károk megakadályozására és a lehető leghamarabb megkezdődhessen a bástya megerősítése, a támfal rekonstrukciója – közölték.

Mindezzel párhuzamosan jelenleg is tart annak a pályázatnak az előkészítése, melynek jövő hétre tervezett benyújtásával a fenntartó az állami vis maior keretből igényel támogatást a beruházáshoz – jelezték.  A közlemény kitér arra is, hogy a hatályos rendelkezések értelmében a műemléki épületegyüttes továbbra is zárva tart, oda kizárólag a vár területén kivitelezési munkát végző cég munkatársai, a felmérést, kárelhárítást végző szakemberek, valamint a Dobó István Vármúzeum dolgozói léphetnek be.

A vár Szép-bástyájának mintegy 20 méter hosszú támfalszakasza szerdán, a kora délelőtti órákban omlott le Egerben. A történtek során nem sérült meg senki. A helyszínen dolgozó szakemberek véleménye alapján az omlást valószínűleg a sok csapadék és fagyás okozta.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
héttörpe
2021. február 20. 16:49
A jobbikos szakértelem ide vezetett.
LAW AND ORDER
2021. február 20. 10:08
Működésben a moslékkoalíció!!!
Gullwing
2021. február 20. 09:37
A vár elveszítette gerincét - úgy mint a polgármester mirkóczki - és leomlott. A tények. 2016-ban felújították a várat, a vár akkori igazgatója az a Berec Mátyás aki januárig a gerinctelen mirkóczki alpolgármestere volt. A vár felújítására kaptak 2 milliárdot, tippeljetek ki lesz aki ezt le akarja vezényelni? Igen, berec aki idáig a moslék 2. számú embere volt, és az ö ténykedése alatt került ki a gerinc 16-ban a várfalból.
zakar zoltán béla
2021. február 20. 08:57
Kőmíves Mirkóczki a török vendégmunkás Stockholmból!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!