Varga Mihály: A hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban

2021. február 13. 08:38

A válság ellenére is befektetésre ajánlott kategóriában tartotta Magyarországot két nagy hitelminősítő.

2021. február 13. 08:38
null

A két nagy hitelminősítő a válság ellenére is befektetésre ajánlott kategóriában tartotta Magyarországot, ez azt jelzi, hogy nemcsak a befektetők, hanem a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán.

Hozzátette: a Standard & Poor's (S&P) és a Fitch jelentésükben elismerik a magyar válságkezelés hatékonyságát, a kedvező adósságszerkezetet és a megfelelő forrásbevonási lehetőségeket. A péntek éjjeli bejelentés szerint változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország államadós-osztályzatát a Fitch Ratings és a Standard & Poor's.

A két nemzetközi hitelminősítő egyaránt befektetési ajánlású, „BBB” szintű besorolással tartja nyilván a hosszú futamú szuverén magyar forint- és devizaadósságot. Az S&P a rövid lejáratú magyar adósságkötelezettségekre külön „A-2” minősítést tart érvényben. A Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítő részlege (S&P Global Ratings) a péntek éjjel Londonban bejelentett megerősítési döntés részletes kifejtésében kiemelte: várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 4,6 százalékkal növekszik. Az S&P közölte: becslése szerint a magyar gazdaság teljesítménye tavaly a koronavírus-járvány okozta válság miatt 6,3 százalékkal csökkent reálértéken.   

A Fitch Ratings valamivel derűlátóbb előrejelzése szerint a magyar GDP-érték az idén 4,9 százalékkal bővül.

 

(MTI/Facebook) Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rovan
2021. február 15. 07:58
Túl sokat basztak rá az ellenkezőjére.
Akitlosz
2021. február 13. 14:34
Régen rossz, ha egy országnak ilyen hitelminősítő magáncégek elvárásainak kell megfelelnie.
Armageddon
2021. február 13. 12:15
Miniszter úr, A Széll Kálmán 2 "tervben" 2015 re ! 64% os adósságrátát prognosztizáltak. 2021 et írunk és újra 80% körüli. Egy olyan évtized után amely évszázadonként egyszer ha előfordul. Mi lett volna egy 2008 as gazdasági világválsághoz hasonló esetén, amikor bankok, gyárak százai mentek csődbe?
nemecsekerno_007
2021. február 13. 09:17
Ez jó hír, bár a hitelminősítők adatait fenntartásokkal kell kezelni :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!