Orbán Viktor: Egy veszélyes pillanatban vagyunk

2021. február 19. 07:08

A kormányfő elmondta, húsvétra eljuthatunk oda, hogy aki regisztrált, az be lesz oltva. „Versenyfutás zajlik az oltások és a harmadik hullám között” – fogalmazott a kormányfő.

2021. február 19. 07:08
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: 3093 új fertőzött volt csütörtökön. 4024-en voltak kórházban, közülük 352 ember van lélgeztetőn. 110 ember veszítette életét, akik átlagos életkora 75,6 év volt. „Egy veszélyes pillanatban vagyunk” – fogalamzott a kormányfő. Mint mondta: itt van van vakcina, amivel oltunk, megkezdődött a konzultáció, mindenki szabadulna a korlátozásoktól, de közben megkezdődött a harmadik hullám is – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy versenyfutás zajlik az oltások és a harmadik hullám között.

„A magyar egészségügy kivételesen erős”

Orbán Viktor az ápolók napján köszöntötte az egészségügyi dolgozókat. Kiemelte: a magyar egészségügy fantasztikus teljesítményt nyújtott az elmúlt egy évben. Véleménye szerint

Rengeteg ember életét megmentették az egészségügyi dolgozók – szögezte le. Továbbá kiemelte: az egészségügy bírni fogja. Ha most 20 ezer embernek kellene covidos ellátást biztosítani, akkor képes lenne rá az egészségügy. Nagy tartalékaink vannak – összegzett a kormányfő.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva arról is beszámolt, hogy egyáltalán nem könnyű szakszerűen beöltözni a covidos osztályokon, ehhez egyfajta katonai precizitás is szükséges. „Nagyon sokat tanultam én is ebben a helyzetben, és ez a jövőben még inkább így lesz” – tette hozzá. Mint fogalmazott: a tanulás nem a fiatal életkorhoz tartozik, a magyar egészségügy a rátanulásban is jól vizsgázott.

Húsvétra eljuthatunk oda, hogy mindenki, aki regisztrált, az be lesz oltva!

391 821 legalább egyszer beoltott személy van most, de ez majd fel fog futni március elején 1,225 millióra – tájékoztatott a kormányfő. Mint mondta: április elejére 2 millió 582 ezer beoltott személy lesz. Húsvétra eljuthatunk oda, hogy aki regisztrált, az be lesz oltva.

A miniszterelnök mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon az oltásra.

Mindenkit arra kért, hogy „átgondolt, megalapozott döntést hozzon” az oltásra vonatkozóan. „Magyarországon van a legtöbb oltásra alkalmas vakcina az unióban” – emelte ki.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy már novemberben lehetett látni, hogy ugyanolyan helyzet alakulhat ki a védőoltások tekintetében, mint a védőeszközök piacán. „Novemberben lehetett látni már, hogy vakcinaverseny lesz, és ezért kezdtünk el tárgyalni az oroszokkal és a kínaiakkal is” – fejtette ki. Szerinte vállalni kellett a különutas kockázatot, és látható, hogy

– fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette: „a saját érdekeinket szem előtt tartva haladjunk előre!”

„Jól haladok” – idézte Müller Cecíliát annak kapcsán, hogy mikor lehet oltani a kínai vakcinával. Megfeszített munkával dolgoznak a járványügyi szakemberek – tájékoztatott a kormányfő.

„A baloldal túlságosan messzire ment”

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta, ha a baloldal úgy gondolja, hogy sikertelen lesz a jobboldali járványkezelés, akkor hatalmi szempontból választják ezt a politikát. „Örültem három hónappal ezelőtt, amikor a baloldal megadta felhatalmazást 90 napra a rendkívüli kormányzati intézkedésekre, mert akkor láttam egy esélyt arra, hogy baloldal ide, baloldal oda, komoly dolgokról van szó, nem a a hatalomról meg a pénzről, de most nem adják meg újra. Azt látom, hogy eltelt a három hónap, és nyíltan megtagadták az együttműködést, a másik oldalra álltak. Ezt én nagyon sajnálom egyébként, és nem tudok mást mondani. Én értem a politikának a logikáját, meg 30 éve vagyok ebben, láttam én már sok mindent, de szerintem

 – vélte.

„Az a jó döntés, ha minél több egyetértési pont jön létre”

„Az újraindítás minden döntéséért a kormány vállalja a felelősséget” – mondta a kormányfő. Mint fogalmazott:

Ha világos, hogy miben értünk egyet, hogy hogy akarunk védekezni, hogy akarunk kijönni a korlátozások világából. Segítenek bennünket és nekik is jó, ha jobb döntések születnek” – nyomatékosított. Hozzátette: „a konzultáció valójában nem a kormány érdekében, hanem az emberek érdekében, a jó döntések érdekében van. És van annak valami szépsége, ha közösen tudunk, jó döntéseket hozni”. 

Ha letörjük a harmadik hullámot, akkor jöhet az újranyitás – ígérte. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy

egy nap alatt 120 ezer ember töltötte ki a nemzeti konzultációt.

Ezért is sértő a baloldal viselkedése, hozzáállása a nemzeti konzultációhoz – jegyezte meg.

Össze kell kötni a magyar és a lengyel gazdaságot 

A miniszterelnök a visegrádi négyek együttműködéséről szólva elmondta, hogy az már a 14. században megkezdődött, az európai viszonyok már 600-700 éve is kikényszerítették a közép-európai együttműködést. „Stratégiai szerepe Szlovákiának van, tőkesúlya pedig Lengyelországnak” – vázolta fel. Alapvető magyar gazdasági érdek, hogy közvetlenül össze tudjuk kötni a magyar és lengyel gazdaságot minél szélesebb vonalakon – jelentette ki a miniszterelnök.

Egyre fontosabb a visegrádi együttműködés

Ezen felül arról is beszélt, hogy a közép-európai országok Németország első számú gazdasági partnerei. Van teljesítményünk, a leggyorsabb technológiai fejlődés itt van, és itt a legalacsonyabb a munkanélküliség is – tette hozzá. „Itt erő van, dinamika, ez európai gazdaság lokomotívjáról beszélünk” – fogalmazott.

A kormányfő szerint a nyugatiak biztonságban érezhették magukat, mert a magyarok és a lengyelek „pajzs és bástya” voltak, de most megváltozott a helyzet a migráció miatt. A kulturális nyomás most nem Közép-Európa felől érkezik. Nyugat-Európa biztonsága még így is nagy mértékben múlik az unió külső határainak védelmétől – zárta gondolatait a kormányfő.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 225 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. február 20. 13:08
Egy kreatív főváros és kismillió tanácsadója mellé hadd ne én ötleteljek már, hogyan lehetne pl. a főváros térségében összesegíteni a rengeteg féle igényt és kínálatot.
egyvilág
2021. február 19. 21:10
A járvány és a hazai politika utóbbi időszakának lényeglátó elemzése: https://www.egyvilag.hu/index.shtml#jarvanypolitika
I.E.D.
2021. február 19. 16:22
Kétszer már megkaptad a felhatalmazást...mire mentünk vele? A harmadik hullámot követi majd a 4., 5. ,6. ,.....3469.
káli
2021. február 19. 12:49
Hö az a nem semmi, hogy ennyit beszélt és egy igaz szó nem hagyta el a száját! DDD Ez az igazi tehetség!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!