Orbán Viktor: Nemzeti konzultáció lesz a nyitásról

2021. február 04. 09:55

A gazdaságvédelmi után gazdaság-újraindítási akcióterv jön – mondta Orbán Viktor évértékelő beszédében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) „Gazdasági Évnyitó” című rendezvényén. A kormányfő nemzeti konzultációt jelentett be a nyitásról, új mikrohitelt a legkisebb, bajba jutott vállalkozásoknak, és leszögezte: az adóemelésen és segélyezésen alapuló baloldali válságrecept helyett a jobboldal a beruházásokban és a munkában hisz. „A magyar gazdaság az EU egyik legjobban teljesítő gazdasága” – mondta Parragh László, az MKIK elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig közölte, 2021 második negyedévében kétszámjegyű növekedést vár, ugyanakkor leszögezte, hogy „az emberéletek megmentésének költségvetési korlátai nem voltak és nem lehetnek”.

2021. február 04. 09:55
null

Veczán Zoltán írása.

A 2020 márciusától január 1-jéig tartó gazdaságvédelmi akciótervet lezártuk, „sportnyelven a gazdaságvédelmi akcióterv a védekezés, az újraindítási pedig a támadás”, amely 2021 január 1-jétől indult – mondta az onlne közvetített eseményen a miniszterelnök, aki szerint

Nagy gyomrost adott a magyar gazdaságnak a COVID, de egy erős gazdaság nézett farkasszemet a válsággal.

A gazdaságvédelmi akció során hitelmoratóriummal 50 ezer kkv és 1 millió fölötti háztartás kapott gazdasági segítséget, így 3000 milliárd forint maradt a zsebükben – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: a kormány bértámogatást nyújtott, elengedte a szociális hozzájárulási adót és megfelezte az iparűzési adót, „amit nehéz szívvel el kellett fogadniuk az önkormányzatoknak is”.

Orbán: Ha munka van, minden van

Hozzátette: beruházási támogatással 280 ezer munkahely megtartásához járult hozzá és tízezreket hozott létre a kormány, olcsó hitelekkel is megbombázva eközben a piacot,

hatalmas források áramoltak a magyar gazdaságba, ennek több mint fele az a mikro és KKV vállakozásokat segítette

 – mondta a kormányfő, hozzátéve: ha munka van, minden van, 

és mivel 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint a válság előtti év decemberében, kijelenthető, hogy a védekezés elérte a célját.

A miniszterelnök kijelentette: 

nem térhetünk vissza a segélyalapú gazdasághoz, a válság ellenére sem, maradtunk és maradunk a munkaalapú gazdaság ösvényén.

A következő időszak a gazdaság újraindításáról szól – tette hozzá.

„A mi fogalmaink szerint a politikai hatalom nem más, mint a közös cselekvés”

és ennek egyik legjobb eszköze a nemzeti konzultáció. A nyári nemzeti konzultációból kiderült, az emberek kibírhatónak minősítették ha bezárjuk a színházakat, mozikat, sportlétesítményeket, szállodákat, és kibírhatatlannak, ha az iskolákat, óvodákat bezárjuk. Mi eszerint cselekedtünk az első hullámnál – szögezte le.

Védekezésből támadásba megyünk át

A kormányfő méltatta a jegybank szerepét a válságkezelésben, kiemelve, hogy a magyar válságkezelés a nyugatitól etérően nem időszakos megszorítások és lazítások váltakozásán, hanem a közösen kialakított korlátozásokon alapul. „A magyar rendszer stabil, november elején bevezettük, a kérdés az, hogy mikor nyithatunk” – fogalmazott.

Ezzel a járvánnyal szemben a vakcina segít a legtöbbet, ennek alkalmazása nyitja meg az új korszakot – fogalmazott, hozzátéve

nemzeti konzultáció lesz a nyitásról.

A vakcina származási országa mindegy, ahogy a macska színe is, csak fogja meg az egeret – szögezte le ismét.

A miniszterelnök felsorolta az otthonteremtési támogatásokat, évi 20 ezer lakás építéséről beszélt, említette a 25 év alattiak szja-mentességét, hozzátéve: a cél, hogy a gyeddel indulóan a születéstől kezdve eddig a lépésig bezárólag olyan 25 éve legyen a magyar fiataloknak, 

hogy 25 éves korban saját lábra tudjanak állni, a fiatal felnőttek csoportjából a családos felnőttek csoportjához tudjanak csatlakozni.

Kényszer nincs, teszi hozzá, a kormány mindenesetre teljesíti a saját lábra állásban való segítségnyújtás kötelességét.

Új hitelkonstrukciót is bejelentett a miniszterelnök a bajba jutott vállalkozások megsegítésére: eszerint

10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes hitelt nyújtanak a legkisebb válllakozásoknak, 3 éves moratóriummal.

Az újraindítás kapcsán Orbán 1500, illetve 2000 milliárd forintos felsőoktatás-fejlesztési támogatásról is említést tett, április 1-je után hatékonyabban használhatják fel az átalakuló intézményeknek köszönhetően, július 1-jétől pedig 

indul a 3. ütem, a nagy fejlesztések időszaka: zöldenergia, körforgásos gazdaság és digitalizálás.

A miniszterelnök hozzátette: bár a hagyományos család védelme és a migráció kérdésében sok a vita Brüsszellel, de „mi vagyunk Brüsszel legszorosabb szövetségese, mert minden erre irányuló intézkedést támogatni fogunk”.

A magyar vidék legnagyobb fejlesztési tervét is bejelentette a kormányfő, amely a következő 8-10 évet határozza majd meg. A kormányfő hozzátette: ez egy verseny a külföldi beruházások hazánkba hozásáért, amelyben „egy robusztus beruházásösztönző program mellett döntöttünk”.

Itt a jobb- s baloldal elválik, hiszen utóbbiak az adónövelés, az újraelosztás növelése és a segélyek eszközeihez nyúlnak – szögezte le. 2019-ben Koreából, 2020-ban Kínából érkezett a legtöbb beruházás; a kormányfő említette a Szijjártó Péter által bejelentett történelmi koreai gigaberuházást is. Hozzátette:

azaz a korábbi jelentős regionális pozíciók megőrzését az elektromos autók kapcsán is igyekszik megőrizni, itt a BMW debreceni gyárát említette példaként.

A kulcsszó a minőség

A miniszterelnök kiemelte: a magyar export elérte tavaly is a 100 milliárd eurós szintet, ezzel a világ 34. legnagyobb exportőre, noha a 100 évvel ezelőtti események miatt nyersanyagunk sincs, lakosságszámban pedig a 94-dikek vagyunk a világban, ezért

ez egy fantasztikus teljesítmény a magyar gazdaság részéről.

A gazdaság visszaesésünk több országnál, mint például Németország, kisebb lesz – tette hozzá a kormányfő, aki a magyarországi gazdaságban a magyar tulajdon arányának növeléséről is beszélt: e célkitűzésnél stratégiai ágazat volt az energiaszektor, a bankszektor és a média ebből a szempontból; e három ágazatban ez sikerült az elmúlt tíz évben, a negyedikben, a bolti vegyes kiskereskedelem azonban nem.

Hozzátette: 50 százalék fölé kell növelni amagyar tulajdon részarányát olyan új, stratégiai ágazatokban, mint az infokommunikációs, az építőanyagipari és a vasúti kötöttpályás járműgyártás szektoraiban.

A magyar gazdaság sikere a kormányfő szerint három kategória sikerességén múlik, ezek

  • a munkásaink
  • a vállalkozóink, és 
  • a gazdaságpolitikusaink minősége

Azaz pontos, tanulékony és öntudatos dolgozók kellenek, „mert ha a dolgozó emberek testtartása egyenes, az ország testtartása is egyenes

ezért a munkaerőért jönnek ide az adókedvezmények mellett a beruházók”. Ha a dolgozók hozzáállása, akik ezt a kormányt megválasztották, nem ilyen lenne, „akkor nem nemzeti, hanem globalista, internacionalista, sorosista kormány lenne” – fogalmazott a kormányfő.

A vállalkozók kapcsán Orbán azt mondta: ők legyenek kezdeményezők, ütésállók és legyenek magyarok – utóbbit ki is fejtette, mondván, ez azt jelenti, hogy „amikor jól megy nekik, áldozzanak a hazára: kultúrára, sportra, egyházra”.

A gazdaságpolitikusok pedig legyenek bátrak, kiszámíthatóak és csapatjátékosok: itt a kormányfő méltatta többek között a kamarai elnököt, a jegybankelnököt és a pénzügyminisztert.

„Ha az együttállása megvaósul ennek a háromnak, fontos, hogy a miniszterelnök ne rontsa el, ami akkor történik, ha hallgat az okosakra; most azért vagyunk itt, hogy hallgassunk az okosakra” – fogalmazott a kormányfő.

Varga: Vissza a növekedési pályára

Az eseményen Parragh László, a MKIK elnöke mellett Varga Mihály pénzügyminiszter is beszélt.

„Nincs olyan ország, amelyet ne ért volna el a vírus, hazánk gazdaságának egyfajta satufék volt a járvány” – mondta Varga Mihály, aki szerint a magyar gazdaságnak is kétarcú éve volt 2020, ahol az elmúlt évek lendületét megakasztotta a járvány. A vsszaesés már a 3. negyedévben is kisebb volt, mint az elsőben,

5-6 százalék közötti éves visszaesést prognosztizált a miniszter.

A tárcavezető szerint a koronavírus nemcsak az elmúlt egy év, hanem a következő hónapok gazdasági lehetőségeit is alapvetően meghatározza, de

az emberi életek védelme mindenek felett áll, ennek költségvetési akadálya nem volt és nem lesz,

a költségvetés forrásigénye biztosított, az államadósság, bár nőtt és nőni fog, az uniós átlag alatt maradt.

Míg a hiány az európai országok szintjén alakult, hazánk jól teljesít nemzetközi beruházásokterén, hiszen a tavalyi év 1-3. negyedévében uniós összevetésben második helyen állt. Emellett a munkahelyek megőrzése terén is kedvezőek a számok, közel 4,5 millió ember áll foglalkozásban.

A kérdés immár az, mikor folytatódhat a járvány előtti növekedés: ez a vakcinációtól függ, a magyar kormány eddig 68 milliárd forinttal támogatta az egészségügyi fejlesztéseket a COVID_járvány kapcsán. Hozzátette: folytatni kell a gazdaság támogatását, a kutatás-fejlesztéstől az értékesítésik szélesíteni kell a magyar termékláncot, beszélt automatizációról is, mint a versenyképesség egyik kulcseleméről. A miniszter örömmel nyugtázta az országon belüli korábbi kelet-nyugati beruházási különbségek mérséklődését is.

Parragh: Támogatni kell a válság sújtotta ágazatokat

„A gazdaságnak élni és működnie kell”;

– mondta Parragh László, aki szerint 2008 után a válságból lassabban jött ki, mint Németország, de utána rendkívüli GDP-növekedést mutatott fel, ami még a tavalyi évben is magasabb volt a németnél. A beruházási ráta a legmagasabb az EU-ban, 2016 óta kilőtt – „látszik Szijjártó Péter munkájának az eredménye” – tette hozzá, kiemelve: 2020-ban alig 21 ezer fővel dolgoznak kevesebben, mint egy évvel korábban, és az egymillió munkahelyre vonatkozó ígéret is teljesült. A most egész világot érintő globális egészségügyi vészhelyzet első hulláma után nyáron a számok megint megindultak felfelé, majd a második kezelése is erősebb gazdasági fókuszt kapott. Parragh hozzátette:

Az elnök visszaemlékezett arra a tízéves együttműködésre, amit a kamara a Fidesszel kötött, emlékeztetve arra, hogy a kormányzati intézkedések és a kamarai javaslatok szoros szimbiózisban érvényesültek, és új megállapodást javasolt a következő évekre a digitalizáció, a zöld és fenntartható gazdaság megteremtésére, a hazai tulajdonarány növelésére, és olyan ágazatok megerősítésére, mint az élelmiszeripar, építőipar, járműipar, védelmi- és űripar. Veszélyként említette a nem teljesítő hitelek, és a lánctartozások gyakoribbá válását, a munkanélküliség és munkaerőhiány együttes jelenlétét és az exportlehetőségek csökkenését. A válságkezelési javaslatai között szerepelt a legkisebb vállalkozásoknak nyújtandó gyorshitelek is. Hozzátette:

Parragh emellett az eddigi gyakorlat folytatását kérte a miniszterelnöktől, a kormányfő pedig kijelentette, a továbbiakban is számít a közös munkára a kamarával.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 377 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2021. február 05. 07:28
Nem konzultációra van szükség,hanem nyitásra.
confitür
2021. február 05. 07:24
Valóban én is a munkában hiszek. Ezért ellenzek minden állami segÍtséget amit a munkaadók kapnak, abból az adóból amit mi dolgozók befizetünk. Megértem a pandémia miatt passzivitásra kényszerült vállalkozásokat,azonban az ott dolgozókat tárt karokkal várják a jelenleg is munkaerő hiánnyal küzdő szektorok. A jelenleg tétlenségre kényszerült dolgozókat nem ingyen bérezéssel kellene támogatni, hanem ideiglenesen foglalkoztatni kellene őket ott ahol szükség van a munkájukra. Az állam a jelenleg kifizetett bértámogatásokat vissza fogja venni,úgyszintén azoktól akik most is fizetnek adót. Bér kizárólag elvégzett munkáért adható. A jelenlegi kormányzati stratégia ebből a szempontból a lehető legrosszabb.
tuapse
2021. február 04. 21:01
Ez mára komplett hülye lett :D
Kriszta67
2021. február 04. 19:21
800 covidosokat kezelő egészségügyi dolgozóval szedettek ivermectint megelőzés céljából, egy sem fertőződött meg. Míg a 400 főből álló ivermectint nem kapó kontrollcsoport 58 százaléka megfertőződött. Ha beveszed nem leszel beteg, mondja az amerikai tüdőgyógyász és intenzív szakorvos. Vagy ő hazudik vagy Orbán. https://videa.hu/videok/hirek-politika/ivermectin-gyogyszer-a-koronavirus-ellen-covid-19-V6UPFRhEEJytktBO?fbclid=IwAR1m3yR4rBDSFSEDADMuWppKstFIP9g-qyKC7RjIfcmKhzhjOOrIynsCOrc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!