Ügyesen forgatja pártalapítványa pénzét az LMP

2021. február 12. 07:05

Pártalapítványtól a pártmédián keresztül egy egyesülethez, onnan a pártigazgató cégéhez, végül az LMP társelnökének politikai hirdetéseire vándorol a forrás. Áttekintettük a körforgást.

2021. február 12. 07:05
null
Pálfy Dániel Ábel

A napokban megjelent a Facebookon egy politikai hirdetés, amelyben Schmuck Erzsébetet, a Lehet Más a Politika – Magyarország Zöld Pártja társelnökének oldalát népszerűsítik. A Facebbook irányelveinek megfelelően, mint fizetett hirdetésnél, itt is közzétették a megbízó nevét: a reklám megjelenését a Zöld Baranya Kft. finanszírozta.

Az LMP pártigazgatójának cége

A cégről érdemes tudni, hogy az Opten adatbázisa szerint budapesti címre bejegyzett vállalkozás. A Zöld Baranya Kft. főtevékenysége „Egyéb nem bolti, piaci kiskereskedelem”, de 92 (!) egyéb tevékenységi köre között a „Fizikai közérzetet javító szolgáltatás”, a „Festés, üvegezés” és számtalan egyéb mellett szerepel a „Politikai tevékenység”, és a „Médiareklám” is. A Zöld Baranya Kft. tulajdonosai közt van Angyal Károly, az LMP – elég érdekes módon megválasztott – pártigazgatója, és a Zöld Baranya Egyesület.

A Zöld Baranya Egyesület egyébként egyben annak a bahir.hu nevű médiaterméknek a kiadója, amelynek partnere az Ökopolisz Alapítvány, az LMP pártalapítványa. 

A portálnál számos LMP-hez köthető személy, volt aktivista dolgozik, például Nuszbaum Attila, vagy épp az általunk szemlézett és óriási felháborodást kiváltó „Miért nekem kell fizetnem azt, ha te gyereket akarsz” című írás szerzője, Vági Márton is. (A cikk egyébként eredetileg az Ungár Péter többségi tulajdonában álló Azonnali.hu-n jelent meg.)

A történet lényege tehát, hogy a pártalapítvány partnerként pénzeli a bahir.hu-t, amiből áttételesen annak kiadója, a Zöld Baranya Egyesület profitál. Az egyesület egyben a Zöld Baranya Kft. tulajdonosa, amely az LMP társelnöke, Schmuck Facebook-hirdetéseit fizeti – és a kör bezárult.

Az ügyben megkerestük az LMP pártalapítványát. Válaszukat teljes terjedelemben, változtatás nélkül közöljük: 

„Az Ökopolisz Alapítvány az Alapító okiratában megjelölt céljai megvalósítása érdekében támogatás nyújtására jogosult, így Támogatási szerződést kötött a Zöld Baranya Egyesülettel „Baranya megyei hírportál elindítása és üzemeltetése" tárgyában. A Támogatási szerződésben foglaltak szerint az Ökopolisz Alapítvány kötelessége a Kedvezményezett rendelkezésére bocsátani a támogatási összeget, a Kedvezményezett kötelezettsége pedig működtetni a Baranya megyei hírportált. A hírportál működtetése során az ökopolitikai tartalmak megjelenítésével a Kedvezményezett jogosult a Támogatóról is közzé tenni információkat, tartalmakat, amely szolgáltatás a Kedvezményezett által, a Támogatási szerződésben vállalt feladatok közé tartozik. A Támogatási szerződés alapján a Zöld Baranya Egyesület kötelezettsége a Baranya megyei hírportál fejlécében feltüntetni az Ökopolisz Alapítványt, mint Támogatót. Pintér Barbara és a Zöld Baranya Egyesület tagjai nem állnak munkaviszonyban az Ökopolisz Alapítvánnyal. Pintér Barbara az Ökopolisz Alapítvánnyal kötött, három hónapra szóló megbízási szerződés alapján helyi ügy koordinátori feladatokat látott el Pécsett 2020-ban. Üdvözlettel Ökopolisz Alapítvány”

Frissítés: Cikkünk korábbi változatában Ungár Péter tévesen, mint az Ökopolisz Alapítvány társelnöke szerepelt, az említett részt eltávolítottuk.

Fotó: Ficsor Márton

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. február 12. 18:13
minden szeentnek maga felé hajlik a keze!
kbs_real
2021. február 12. 12:03
A jegyzőkönyv kedvéért: nem a "napokban". Hónapok óta ez a Kft. finanszírozza az LMP hirdetéseit. Többször rá is kérdeztem náluk - persze, válasz nem érkezett.
Kristály
2021. február 12. 10:30
Bözsi rád néztem és a vesédig láttam és pont ezt láttam amit a cikk leír. Gondolom ezt a rafinált össze vissza fonodást a CEU -n tanitják ezért vagytok úgy oda érte ,nem mintha sajnálnátok a buzikat vagy a gendereket. Van bőr a pofátokon és kiálltok a polgárok elé és nyögitek sírógörcs közepette mennyire sajnáljátok a magyar polgárokat, közben naponta több "tonna" pénzel károsítjátok a polgárokat a gyerekeket a Hazát.Még szerencse hogy demokrácia van jogokkal , a kis kedvencetek Rákosi úr már rég fellogatott volna mindőtöket.
marica61
2021. február 12. 10:14
miota schiffer otthagyta ezt a balra tolodott pártot/köszönhetö annak,hogy árulo személyeket:szél-hadházy.stb,/ azota ezek is a pénzéhesek táborát gyarapitja bármi áron.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!