Kiakadt a Fidelitas a Tisza teleszemetelésén

2021. február 10. 19:33

A tiszai árhullámmal akár több ezer köbméter uszadék, háztartási- és veszélyes hulladék (PET-palack, autógumi, csomagolóanyagok, stb.) ömlik be hazánk területére Ukrajnából és Romániából.

2021. február 10. 19:33
null

Ahogy arról lapunk múlt héten először beszámolt, a Vízügyi Igazgatóság egy magyar fejlesztésű géplánccal zárja és a nap 24 órájában tisztítja a Tiszát a nagy mennyiségű hulladéktól. Siklós Gabriella azt nyilatkozta, hogy a magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúrát már hatodszor vetik be éles helyzetben a vízügyi szakemberek irányításával.    

Az OVF szóvivője közölte február 7-én, hogy vasárnap reggelig összesen 1200 köbméter uszadékot, ebből 120 köbméter szervetlen anyagot (műanyag, gumi, háztartási hulladék) vettek ki a folyóból és szelektálják az ideiglenes osztályozóban.

Kedden már a romániai Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium is közleményben tájékoztatott azokról az erőfeszítésekről, amelyeket a román hatóságok tesznek azért, hogy a Tisza mellékfolyói ne szállítsanak több úszó hulladékot Magyarországra.

„De ezért mégis ki a felelős? Miért kell, hogy ez évről-évre megismétlődjön, anélkül hogy bárkinek felelnie kellene a vizeink mérgezése miatt? Hogy lehet az, hogy egy ország következmények nélkül engedhet át nagy mennyiségű hulladékot a folyókon keresztül egy másik országba? Azt is szó nélkül kellene tűrnünk, ha repülőből szórnák ránk egy másik ország szemetét?” –  kelt ki a Fidelitas a Facebookon szerdán este közzétett posztjában. 

Fotó: MTI/Balázs Attila

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2021. február 11. 18:43
A Fidelitas végre hasznos tevékenységet folytathatna a hulladék összeszedésével, és szétválogatásával.
tacsi90
2021. február 11. 10:50
most biztos beszartak az ukránok-románok! de amúgy miért nem a kormány csinál valamit? Őket ezért fizetjük elvileg...
annamanna
2021. február 10. 22:31
Mán aszittem, most is elmentek takarítani, mint anno a horvát parkolót. És valóban :)
Szuverén maffiaállam
2021. február 10. 21:18
A Fidelitas teljesen súlytalan. A futsal csapat miért van csöndben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!