Gyurcsány Ferenc, és ami mögötte van: a kilencvenes évek

2021. február 09. 08:59

A Magyar Nemzet sorozata azzal folytatódik, hogy a volt miniszterelnök minek és kinek köszönheti a vagyonát.

2021. február 09. 08:59
null

A második szabad választásokon, 1994-ben a posztkommunisták visszatértek a hatalomba, Horn Gyula lett a miniszterelnök – ezzel folytatódik a Magyar Nemzet sorozata. Gyurcsány Ferencnek ez az esztendő a magánéletben, a következő pedig az üzletben hozott nagy sikert. Gyurcsány ekkor ismerte meg későbbi harmadik feleségét, Dobrev Klárát, néhány hét múlva oda is költözött hozzá. Dobrev Klára édesanyja a nagy hatalmú, vezető kommunista családból származó Apró Piroska, aki akkoriban Horn Gyula kormányfő kabinetfőnökeként dolgozott. Apró Piroskának óriási szerepe volt abban, hogy Gyurcsány végül hová jutott.

A cikkben szó van még arról, Gyurcsány hogyan köszönhette az új feleségének a hatalmas vagyonát. Eszerint Apró Piroska igazgatótanácsi tag lett az állami Magyar Hitelbanknál, s ez volt az a bank, amely 700 millió forintos hitelt adott Gyurcsány cégének, az Altusnak, hogy megszerezze az akkori legnagyobb hazai alumíniumipari vállalatot, a Motimot, amely a cégcsoport legsikeresebb, legjövedelmezőbb tagja lett.

Miután Gyurcsány bekerült a családba, cége, az Altus újabb sikert könyvelhetett el. Még ugyanabban az évben, Medgyessy Péter pénzügyminisztersége idején egyszerűsített privatizációval megszerezte a gazdasági-pénzügyi oktatásban piacvezető Perfekt Rt.-t. A társaság jogelődjét a pénzügyi tárca képzési igényeire hozták létre 1950-ben. A szervezet a hetvenes évek végétől a rendszerváltásig – a Pénzügyminisztérium Továbbképző Intézeteként (PMTI) – az akkori tanácsrendszer és az állami vállalatok szakembereit oktatta, elsősorban számviteli ismeretekre.

(Magyar Nemzet)

(Fotó: Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén.MTI/Máthé Zoltán)

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CharlieBrown
2021. február 16. 13:02
Köszönjük a Zsidesznek az immáron több mint egy évtizede beígért nagy elszámoltatást! Hiába, no! KISZ-titkár KISZ-titkárnak nem vájja ki a szemét.
BandiMandi
2021. február 09. 10:07
Az ellenzék/ellenség módszerének használata - ha jól alkalmazzák- eredményes lehet. Ráébresztheti az embereket, hogy a tényleges kormányzati tevékenység hozamát vegye figyelembe választásakor.
flesh ripper
2021. február 09. 10:05
Nem értem, hogy a Böszme-pereputtyot miért nem lehet "elleheteleníteni, földönfutóvá tenni"? Könnyen megoldható lenne!
zakar zoltán béla
2021. február 09. 09:54
Pyryke hallod-e?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!