Gyurcsány, és ami mögötte van: az őszödi beszédtől a bukásig

2021. február 12. 13:52

A volt miniszterelnök őszödi beszéde nyomán sokkoló események történtek Magyarországon, ezt az időszakot tárgyalja a Magyar Nemzet sorozatának legfrissebb cikke.

2021. február 12. 13:52

A Magyar Nemzet Gyurcsány Ferenc életútját feldolgozó sorozatának legújabb részében a 2006-os választási győzelem és a 2009-es bukás közötti időszakot mutatja. A Magyarországot máig sokkoló őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését és az annak nyomán kialakult tüntetésekre adott példátlan, jellemző rendőrterrort.

A 2006-os választási győzelem után, de még a kormányalakítás előtt az MSZP-frakció zárt ülést tartott a balatonőszödi kormányüdülőben. Eleinte győzelmi hangulat uralkodott, majd Gyurcsány Ferenc emelkedett szólásra, hogy elmondja programbeszédét, százmilliárdos nagyságrendű költségvetési kiigazítást sürgetve még az önkormányzati választások előtt. A hatás drámai volt. Sok frakciótag számára ekkor vált világossá, milyen is az ország valós gazdasági helyzete. Mivel népszerűségvesztéstől tartottak, főként a vidéki polgármesterek részéről ellenállás fogalmazódott meg. Ez a felszólalás híresült el később „őszödi beszéd” néven. Az amúgy is feszült helyzet akkor robbant be igazán, amikor 2006. szeptember 17-én vasárnap ismeretlenek CD-n eljuttatták Gyurcsány a beszéd részleteit a sajtóhoz, és egy ország tudta meg magától a miniszterelnöktől: „Elkúrtuk. Nem kicsit. Nagyon.”

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése és az azt követő események sokkolták Magyarországot. Ennek hatásai máig érezhetők. Budapesten és több vidéki városban tüntetéssorozat kezdődött, a tiltakozók, köztük közéleti személyiségek, magyar és külföldi politikusok Gyurcsány távozását követelték. Másnap a békés demonstrálókból kivált erőszakos csoportok megostromolták a Magyar Televízió épületét. Azon az éjszakán több mint száz rendőr és ötven tüntető sérült meg.

(Fotó: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök (j) és Bencze József országos rendőrfőkapitány részt vesz a 2007. évet értékelő országos rendőrfőkapitányi értekezleten a Rendőrségi Igazgatási Központ auditóriumában.MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2021. február 12. 16:12
Katasztrófa lenne egy újabb liberalbolsevista kormány Magyarországon ! A flúgos Gyurcsány házaspárt el kell tanácsolni ( ki kell kiszavazni) a közéletből ! Abcug Gyurcsány! Abcug DK/MSZP!
írmag
2021. február 12. 15:02
Megszervezte a kiutat, csak a képtelenség nem működik. Ma is vissza a kiinduláshoz: Gyurcsány, takarodj!
Harangláb
2021. február 12. 14:38
A másik hazaárulása december 5. volt... Megérdemelné, hogy népbíróság elé állítsák, és úgy végezze, mint Szálasi...
Harangláb
2021. február 12. 14:37
Egy normális államférfi ebben a helyzetben főbe lőtte volna magát...Ő inkább a népre lövetett...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!