Közel százmilliót kaszált Gyurcsány az értékpapírjain

2021. február 01. 08:06

Rövid körkép a vagyonnyilatkozatokról.

2021. február 01. 08:06
null

Nem történt jelentős változás Orbán Viktor miniszterelnök vagyoni helyzetében 2019-hez viszonyítva – adja hírül a Magyar Nemzet hétfői összeállításában. Mint írják: a miniszterelnök a 2002-ben, a feleségével közösen felvett húszmillió forintnyi jelzáloghitele tavaly valamivel több mint 1,3 millió forinttal csökkent, és mára már csak közel 900 ezer forint törleszteni valója maradt Orbán Viktornak. Érdekesség, hogy a kormányfő a gyermekei közül már csak Flórával él egy háztartásban, a tavalyi vagyonnyilatkozatában ugyanis még Orbán Róza is szerepelt.

Összességében nincs sok vátozás a fideszes képviselők vagyoni helyzetében

Az Országgyűlés elnökének vagyoni helyzete például szintén alig változott 2019-hez képest. Tavaly év végén Kövér Lászlónak még kicsivel több mint 5,3 millió forint megtakarítása volt életbiztosításokban, de ezen a címen 2020-ban már nem tüntetett föl semmit vagyonnyilatkozatában. Pénzintézeti megtakarítása pedig egy év alatt három és fél millió forintról hárommillióra csökkent.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csakúgy, mint 2019-ben, 2020 végén is részben értékpapírokban és biztosítási eszközalapokban tartotta a pénzét, amelyeknek az értéke alig több mint 360 ezer, illetve 100 ezer forinttal emelkedett 2,613 millió, illetve 941 ezer forintra. Ezzel ellentétes utat járt be a politikus banki megtakarítása, amely alig valamivel több, mint 5,8 millió forintról 222 ezerre csökkent.

Közel 100 milliót fialtak Gyurcsány értékpapírjai

Gyurcsány Ferencnek azonban meglehetősen jól fialt az értékpapír megtakarítása, amely egy év alatt 734 millióról közel 823 millió forintra nőtt. A 89 millió forintos tavalyi növekmény még a 2019 és 2020 között elkönyvelt, 75 millió forintos gyarapodásnál is jóval több.

A DK elnöke számláján jelenleg csak 2,5 millió forint van a tavalyi 3,7 milliós összeghez képest. A vagyonnyilatkozat szerint a baloldal vezérének valamelyest nőtt a banki hitele, amely egyik évről a másikra 56-ról 58 millió forintra emelkedett. Gyurcsány korábbi, 150 millió forintos értékpapír fedezetű hitele közel a másfélszeresére – 214 millióra – duzzadt. 2020-ban az Altus sem hozott olyan jól a konyhára: míg 2019-ben 238, 2020-ban a DK-s pártvezér 55 milliót vehetett ki a cégből osztalékként. Gépjármű továbbra sincs a nevén.

Érdi Családi házzal gyarapodtak Bőszék

A Gyurcsányék frakcióját erősítő Bősz Anett pénzügyeit illetően viszont történtek változások. A Magyar Liberális Párt elnöke – aki tavaly Csőzik Lászlóhoz, Érd baloldali polgármesteréhez ment férjhez – 2020 folyamán a településen 48,8 millió forintért vásárolt egy 176 négyzetméteres családi házat.

A nyilatkozat arra enged következtetni, hogy a politikusnak sikerült kifizetnie a diákhitelét, most pedig a Fundamentával szemben törleszti a tartozását. A vagyonnyilatkozatból továbbá kiderült, hogy a pártelnök már nem óraadó a Budapesti Corvinus Egyetemen, amely tevékenységért korábban bruttó 180 ezer forintot kapott az intézménytől.

Eladósodó Tordai

Tordai Bence vagyonnyilatkozatában az egyik érdekes változás, hogy míg a tavalyi adatok szerint a Párbeszéd Platform Kft. ügyvezetője volt, és ötven százalékban tulajdonolta is a céget, ez idei nyilatkozatában már nem szerepel. Eközben a Karácsony-párt frakcióvezető-helyettesének az adóssága is jelentősen nőtt: magánszemélyekkel szembeni tartozása a tavalyi 1,3 millióról 6,15 millió forintra emelkedett.

A korábbi nyilatkozatában még nem szerepelt egy jelentősebb hitelintézettel szembeni tartozása sem, ami a 2020-as évben 9,385 millió forintra rúgott, adóstársként pedig csaknem húszmillió forinttal tartozik. Ugyanakkor míg Tordai tavalyi bevallásában 1,5 millió forint pénzintézeti számlakövetelés volt feltüntetve, ez a legújabb dokumentumban már nem szerepel. A képviselő továbbra is egyharmad részben tulajdonosa egy 130 négyzetméteres lakóháznak a II. kerületben, illetve Magyarnándoron van egy 60 négyzetméteres háza, amelynek ötven százalékban tulajdonosa.

Ungár Péter hibridre váltott

Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselőjének a határidő előtt nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatából egyebek mellett kiderül: 2020-ban az volt a legnagyobb kiadása, hogy Toyota J12 Land Cruiser autóját egy hibrid RAV4-re váltotta. A 2020-as évben jócskán növelte megtakarítását: számlakövetelését ötvenmillió forintról 99 millióra növelte 2019 óta. Ezen kívül a bankszámláján 18 millió forint, illetve közel kilencmillió forintnak megfelelő deviza van. Ungár Péter változatlanul 17 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Pió–21 Kft.-ben, emellett kilencvenszázalékos tulajdonrésze van az Azonnali Média Kft.-ben, és 45 százalékos a Kő a Mezőn Nonprofit Kft.-ben. A politikus céges érdekeltségeit korábban 15 milliárd forint értékűre taksálták.

Növekednek a Jobbik megtakarításai is

Jakab Péter, a Jobbik elnöke tavaly óta nulláról 4,1 millió forintra növelte a készpénzállományát,

ezen felül továbbra is ötvenszázalékos tulajdonos abban a miskolci 106 négyzetméteres lakásban, melyet 2017-ben vásároltak. A Jobbik miniszterelnök-jelöltjének nincs autója vagy más ingósága. Hiteltartozását valamelyest csökkentette: a tavalyi tízmillió forintos adósság mára kilencre apadt.

Érdekesség, hogy Jakab vagyonnyilatkozatában az sem szerepel, hogy mi a civil foglalkozása, mellyel kapcsolatban a képviselőknek azt is jelölniük kell, hogy szüneteltetik vagy politikusként is gyakorolják-e azt. Az Országgyűléstől kapott juttatásból három irodát bérel.

A Magyar Nemzet teljes összeállítását ide kattintva olvashatja.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. február 01. 14:19
Az éves jövedelme 1 milliárd - amit úgymond felél - miközben a tolvaj Fideszeseket kárhoztatja egyfolytában. És az urizáló Fideszesekkel kampányol.
benedek77
2021. február 01. 13:24
Van aki ezeket a vagyonnyilatkozatokat komolyan elhiszi?:-)
keltafan
2021. február 01. 13:20
Évi 30 millió forint - ezt a pénzt az ország miniszterelnöke utolsó szálig feléli. Napi kb. 100 ezer forint. Meg lehet élni 47 ezerből... Ha az nem forint, hanem euró... Igaz? :)
Kekec54
2021. február 01. 12:48
Olyan rossz ez kormány, hogy csődbeviszi az országot, mondta böszme. Aztán 89 millát fialt neki az állampapírokba fektetett pénze tavaly. A rinocérosz könyörög a bőrvastagságért, ami ennek a pofáján van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!