Emlékezzünk a kommunista diktatúrák áldozataira!

2021. február 25. 14:55

Gondoljunk nagyrabecsüléssel azokra, akik ezekben a sötét időkben is harcoltak a terror ellen, az igazságot és a szabadságot képviselve!

2021. február 25. 14:55
Fekete-Győr András
Fekete-Győr András

„1947. február 25-én tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazda Párt főtitkárát szovjetellenes kémkedés és ellenkormány alakításának hamis vádjával, majd hurcolták el a Szovjetunióba. Ott 8 évig tartották fogva, először a Gulagon, majd az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központjának börtönében.

A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunista diktatúra közel 50 éves uralmát jellemezte. Kovács Béla típuspéldája lett a pártállami rezsim áldozataiként számon tartott embereknek.

A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunista diktatúrák áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

Az el nem beszélt 20. századi történelem megannyi eseménye ma is velünk él a családi történetekben és traumákban, amelyeket a diktatórikus rendszerek okoztak. A múlttal való szembenézés és emlékezés, bár minden alkalommal mély sebeket téphet fel, segíthet abban, hogy feldolgozzuk, és tanuljunk a történelem viszontagságos eseményeiből.

Emlékezzünk tisztelettel az áldozatokra, akik az életükkel, egészségükkel, szabadságukkal és egzisztenciájukkal fizettek azért, mert egy olyan korban éltek, amelyben a hatalom kontroll nélkül bármit megtehetett. Gondoljunk nagyrabecsüléssel azokra is, akik ezekben a sötét időkben is harcoltak a terror ellen, az igazságot és a szabadságot képviselve!”

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bátya62
2021. február 28. 17:01
https://neokohn.hu/2021/02/26/tgm-es-az-allamkapitalista-sztalinizmus/
Areményhal
2021. február 26. 09:15
https://www.youtube.com/watch?v=w13GP-WFCGQ&list=RDw13GP-WFCGQ&start_radio=1&t=0
Pusikas
2021. február 26. 06:20
Ó igen igaza van ! Persze Zuglóban is csak 120 lakó van, és mind atomerőművet rakott a házába !!! A Lipótmező meg zárva!!!
Krupp Skya
2021. február 26. 05:45
Nagyapád is az volt, sikkasztott a népért és kirúgta Kádár a tanácselnöki posztjáról. Te is az vagy, vádlottak padjára kerültél mert kézigránátot dobtál a kádári kommunista rendőrségre pedig csak szánkózni akartál a gyerekeknek készített szánkókkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!