Csendben apad a Tisza Szolnoknál

2021. február 25. 16:29

A Közép-Tiszán is megindult a lassú apadás csütörtök hajnalban, azt megelőzően tizennégy órán át tetőzött Szolnoknál a folyó, 760 centiméteres vízállással – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig).

2021. február 25. 16:29
null

A tájékoztatás szerint az elmúlt huszonnégy órában folytatódott az árhullámok levonulása a Tiszán és mellékfolyóin. Továbbra is másodfokú készültséget tartanak fenn a Tisza jobb partján Dobapusztától Lakitelekig, a bal parton Fegyvernektől Csongrádig, valamint a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán. Jelenleg Kiskörétől Csongrádig 347,6 kilométeren van másodfokú védekezés – írták.    

Elsőfokú maradt az árvízvédelmi készültség a Tisza-tó mentén és a Hármas-Körös visszaduzzasztott alsó szakaszán

(Csongrád és Kunszentmárton között), összesen 80,1 kilométeren.    

Hódüreg miatt a Zagyva jobbparti töltésének 40-es és 29-es kilométerénél pontszerű harmadfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn. Az igazgatóság közölte: a hullámtér feltöltődése miatt a tiszapüspöki és a szolnoki „Mentetlen” területén lévő üdülőövezetek továbbra is víz alatt vannak.    

A Kötivizig működési területén lévő önkormányzatok közül másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Szolnok és Tiszakécske önkormányzata.    

Az igazgatóság valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben: másodfokú a karcagi, a kisújszállási, a jászberényi, a jászkiséri, a tiszakécskei és a kiskörei, elsőfokú pedig a mezőtúri, a kunhegyesi, a törökszentmiklósi, a cibakházi és a ceglédi szakaszon. A csütörtök reggeli összesítés szerint az elöntés nagysága csökkent: jelenleg 11 ezer 395 hektárt borít víz. Az igazgatósághoz beérkezett információk szerint Túrkevén és Jászkiséren másodfokú a belvízvédelmi készültség – közölte a Kötivizig.

(MTI)

Fotó: MTI/Mészáros János

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. február 26. 07:04
Jó ez a 760cm vízállás, mikor aszályos időszakban pedig mínuszos vízállások vannak.. A töltést egyre magasítani kell, a folyó meg mindjobban elássa magát.. valahogy a fokgazdálkodást vissza kéne állítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!