Norvég Alap: mindkét fél engedett, 77 milliárd forintot oszthatnak el

2021. január 13. 11:23

A civil alapkezelő kiválasztásába beleszólhat a kormány.

2021. január 13. 11:23

A kormány beleszólást kapott a civil alapkezelő kiválasztásába, viszont nem alkalmazhatja a norvég pénzekre a civiltörvényt és a bevándorlási különadót, számol be a Magyar Narancs. A lap szerint a magyar és a norvég kormány együttműködési megállapodása értelmében hazánk összesen 214,6 millió euró (kb. 77 milliárd forint) támogatást kap ban, a pénzből 2024 áprilisáig lehet projekteket megvalósítani.

Az Orbán-kormány a 2014-es választás után hadjáratot indított a Norvég Alapok előző ciklusában a civil alaprészt kezelő Ökotárs Alapítvány és konzorciumi partnerei ellen. A kormányzati vádak lényege az volt, hogy az Ökotárs politikai pártokhoz kötődő szervezeteket támogatott, illetve pénzügyi visszaéléseket is elkövetett. A hatóságok végül semmilyen szabálytalanságot nem találtak. A kormány azt akarta, a következő ciklusban ő választhassa ki, ki kezeli Magyarországon a civil alapot, de a norvégok ebbe nem mentek bele, ezért nem született évekig megállapodás az alapokról.

A 214,6 millió eurónak csak egy kis része, körülbelül 11 millió euró (közel 4 milliárd forint) jut a civileknek, a maradékot a kormány költheti el, például klímavédelemre, zöld gazdaságfejlesztésre vagy roma felzárkóztatásra.

(Magyar Narancs)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. január 13. 13:24
214,6 vs 11 millió? Ennyire szarrágónak lenni? Gyomorforgató no!
jóember
2021. január 13. 12:37
"A 214,6 millió eurónak csak egy kis része, körülbelül 11 millió euró (közel 4 milliárd forint) jut a civileknek" Még ez is sok, szerintem semennyit sem kéne nekik adni. Gondolom ez a 4 milliárd nem a lepkegyűjtőknek, vagy falusi dalárdáknak megy majd, hanem a politikai bajkeverőknek mint a helsinkibizottság. Másrészt meg ha ezek egy másik állam pénzén működnek, akkor már nem civil szervezetek, hanem politikai szervezetek, ezeket pedig tiltja a civil törvény. Civil szervezet nem folytathat politikai tevékenységet, ez van a civil törvényben, úgyhogy ezt be is kéne tarttatni.
írmag
2021. január 13. 12:27
A magyar kormánynak is, a magyar civileknek is csakis a magyar nemzeti érdekek alapján kell olyan erkölcsiekben magasan álló, tudásában, működésében is követendő mércéjű szervezettel megállapodni, amely még a vegzálás ellenére is megőrizte ezt a minőségét, minden ellenséges megnyilvánulás nélkül. Az alkalmasságot a norvégek is megelégedetten visszaigazolták. A alaptalan vádaskodást is magyarként kell mindkét irányból elfelejteni.
elfújta az ellenszél
2021. január 13. 12:19
Nem a soroscivilek kapják a nagy pénzt? Lesznek majd hiányosságok a norvég jogállamisággal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!