Kovács Zoltán: A sváb kitelepítés a nemzet pótolhatatlan vesztesége

2021. január 19. 09:00

Az államtitkár szerint a történelem szégyene, hogy német honfitársainkat a kollektív bűnösség elve alapján deportálták marhavagonokban Magyarországról.

2021. január 19. 09:00

A sváb kitelepítés az egész nemzet pótolhatatlan vesztesége – írta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden a Facebookon a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján. Kovács Zoltán a bejegyzésében emlékeztetett, 75 évvel ezelőtt ezen a napon indult el Budaörsről az első vonatszerelvény, amely az elüldözött német „honfitársainkat” szállította el az ország területéről. Hozzátette, amikor az első marhavagonok elindultak Németországba, a magyarországi németek kitűzték a vagonokra a magyar zászlót, amire azt írták: „Isten veled, Hazánk!”   

„Ahogy pár évvel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is mondta, a diktatúrában is a haza az egyetlen, ami nem árulhat el – azt csak ember teheti” – hangsúlyozta az államtitkár.Hozzátette, csupán egy nap alatt ezer embert vittek el. Amit akkor hivatalosan csak kitelepítésnek hívtak, valójában sokkal több és kegyetlenebb volt annál. A feketelistára került hazai németség mintegy felét, csaknem 500 000 embert fosztottak meg magyar állampolgárságától, ingóságaitól, ingatlan vagyonától – idézte fel Kovács Zoltán. Emlékezzünk ma rájuk: az ártatlan áldozatokra, az embertelen szenvedést átélőkre, mindazokra, akiket akkor megfosztottak hazájuktól! – írta Kovács Zoltán.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabadhajdu
2021. január 19. 18:13
Nagy Imre 56-os szent kezdeményezte. Erre is emlékezni kell.
nempolitizálok
2021. január 19. 15:48
A ballibsi most betelepítene. Nem németeket, muszlimokat. Mikor mit parancsol külföldi gazdájuk.
Bokros Birka
2021. január 19. 15:47
Halootátok megszólalni ebből az ügyből kifolyólag a bolgár kancát, mit a másik kitelepítésről Legyenolszágba? Ja, hogy drága nagypapi is benne volt nyakig a buliban, mint haszonélvező!
Mr. Tommy Lee
2021. január 19. 14:34
Már rég visszatelepítési programot kellett volna alkotni! Nem kell, hogy itt laknak folyamatosan, de legyen házuk itt, ahová ünnepekkor, hosszú hétvégére jöhetnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!