Szorul a hurok a kamupártok körül – Völner Pál lapunknak

2020. december 10. 17:59

Átment a törvényalkotási bizottságon a jogszabályt még inkább szigorító, Volner János által fémjelzett javaslat, ám a szavazólapokat mégsem lehet majd magáncélra lefotózni – ismertette a legújabb fejleményeket lapunkkal Völner Pál államtitkár. A parlamenti végszavazás a jövő héten lesz.

2020. december 10. 17:59
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

A törvényalkotási bizottság többsége elfogadta a korábbi jobbikos, ma már függetlenként politizáló Volner János módosító indítványát, amely alapján nem ötvenre, hanem hetvenegyre emelnék fel az országos pártlista állításhoz szükséges egyéni jelöltek számát a parlamenti választáson – tájékoztatta a Mandinert Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Megerősítette:

a választási törvény módosítása a kamupártok visszaszorításához nyújt hatékony eszközt.

Ugyanakkor a független képviselő javaslatához képest az indulók számára a kampányköltségeket ténylegesen fedező költségek lesznek biztosítva – jegyezte meg. Ismert, az eredeti kormányzati javaslat még kevésbé szigorúbb feltételeket szabott volna a listaállításhoz, az ellenzék pedig már azt az indítványt is hevesen támadta, mondván, ezzel egy közös listára kényszeríti a kormány az egyes pártokat. Árnyalja a képet, hogy a Gyurcsány Ferenc, illetve a DK által fémjelzett térfélen lévő formációk már hónapokkal ezelőtt hitet tettek a közös indulás mellett. A miniszterhelyettes fontos változásként értékelte, hogy

kikerülhet a törvénymódosításból a szavazólapok magáncélra való lefényképezését lehetővé tevő pont.

Így az ilyen esetekre a választás általános szabályai vonatkoznak a jövőben is, azaz ilyen ügyek, bejelentések továbbra is a választási bizottságok, illetve a bíróságok mérlegelési körébe tartoznak majd.

Nyilván figyelembe véve az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését, amely a Kétfarkú Kutyapárt beadványa alapján ennek zöld utat adott, jegyezte meg a politikus. Ismert: a viccpárt Strasbourgban panaszolta be, hogy egy, a szavazólapját közzé tevő személyt megbüntettek.

„Képtelenebbnél képtelenebb vádak érték az elmúlt hetekben a kormányoldalt, hogy a fényképezés lehetőségével választási csalást készít elő, és arra kötelezik majd például a közmunkásokat, hogy a fényképekkel bizonyítsák szavazatukat” – emlékeztetett Völner Pál.

A parlamenti bizottság többsége elfogadta a Pest megyei választókörzetek határainak módosítására tett, a Párbeszéd által benyújtott indítványt. Ez megegyezik Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda volt elnökének korábbi javaslatával, amellyel így kiegyensúlyozottabbá válik a megyei körzetek szavazásra jogosult lakosságának számaránya.

A választási törvény módosításáról jövő héten szavaz a Ház.

fotó: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2020. december 11. 12:14
,,Szorul a hurok a kamupártok körül...,, - mondja a kamuállamtitkár. Mondjuk a Fidesz-Kdnp köszöni, jól van azzal a több százmilliárdos állami támogatással, amit a propaganda minisztérium, illetve az átjátszott közpénzekkel támogatott kamucivil, és kamukereskedelmi hálózat kap.
kunfia
2020. december 11. 11:01
Miért van az,hogy az új orbáni választási törvény után sokasodtak meg a kamupártok? Szerintetek is Soros a hibás?
Szuverén maffiaállam
2020. december 10. 19:25
"A választási törvény módosításáról jövő héten szavaz a Ház." Nincs jobb dolgotok, mint megint ezt buherálni? Féltek a buktától?
Akitlosz
2020. december 10. 19:18
Ez a Volner János valaki Fidesz Stróman lehet. Az egyetlenegy személyes pártjával a kamupártok rémét játssza. Vagy őrült vagy hiteltelen, azaz valójában más a motivációja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!