Új eljárásra utasította a Kúria a másodfokú bíróságot a SZEVIÉP-ügyben

2020. december 16. 20:08

Helybenhagyta a Kúria a Pécsi Ítélőtáblának a Szeviép Zrt. két korábbi vezetője ügyében hozott, a másodfokú ítéletet hatályon kívül helyező döntését.

2020. december 16. 20:08
null

A közlemény szerint az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság csődbűncselekmény bűntettében mondta ki az út- és magasépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével foglalkozó, felszámolás alatt álló Szeviép Zrt. egykori vezetőit, és ezért őket hat, illetve öt év két hónap szabadságvesztéssel sújtotta.    

A vád szerint a milliárdos forgalmat lebonyolító gazdasági társaság legkésőbb 2009 elejére fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került, majd fizetésképtelenné vált és csődeljárás indult ellene. A hitelezők között nem jött létre csődegyezség, ezért a bíróság 2010 augusztusában csődeljárásban elrendelte a cég felszámolását, amelynek során hozzávetőlegesen 6,5 milliárd forint hitelezői igényt vettek nyilvántartásba.    

Az ügyészség úgy látta: a jelentős vagyonvesztést az okozta, hogy a vádlottak igazgatósági tagként egyhangú döntéseikkel 2007-től rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a teljes egészben vagy részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, illetve magánszemélyeknek – köztük az egyik vádlottnak –, sportszervezeteknek.    

A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék azonban bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat. A döntés ellen az ügyészség a bűnösség megállapításáért, a vádlottak és védőik bűncselekmény hiányában történő felmentésért jelentettek be fellebbezést. Az ügy a Szegedi Ítélőtábla bíráinak kizárását követően került a pécsi táblabíróságra.    

A harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla végzésével hatályon kívül helyezte a Szegedi Törvényszék másodfokú ítéletének a másod- és harmadrendű vádlottakra vonatkozó részét, és a másodfokú bíróságot új eljárásra utasította. Az időközben elhunyt elsőrendű vádlottal szemben megszűnt az eljárás.    

Az ítélőtábla hatályon kívül helyező döntésével szemben az ügyészség és a harmadrendű vádlott és védője is fellebbezést jelentett be, ezeket a Kúria azonban nem találta alaposnak. A döntés indoklásában a Kúria egyetértett az ítélőtáblával abban, hogy az elsőfokú ítélet megalapozatlan és annak kiküszöbölése kizárólag bizonyítás felvételével – szakértői vélemény további kiegészítésével, esetleg a szakértő ismételt meghallgatásával – küszöbölhető ki, erre azonban a harmadfokú eljárásban nincs lehetőség.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2020. december 17. 00:12
Harangozz, pifta!!!
Bell & Sebastian
2020. december 16. 23:46
-lásra 8 százalék lett
Bell & Sebastian
2020. december 16. 23:44
Amikor egy hasonló ügybe belekeveredtem, 8 százalékos megtérüléssel riogattak. A hitelezői választmány elnökeként elvileg volt rálátásom a felszámolása, aminek keretében a felszámoló megbízottja, annak szabadúszó apósa 80 és a halál közt, még ellopta a maradékot. A megtérülés pontosan ( százalék lett, de csak az élbolynak, a többség nem kapott semmit. Hogy a felszámoló bíró mennyit kapott, aki elutasította az összes beadványomat, például arra hivatkozva, hogy bűncselekménnyel kapcsolatos nyomozás csak a felszámolás befejeződése után indítható, azt én nem tudom, de meggyőződtem róla személyesen, hogy az egész egyetlen vircsaft, ami arra jött létre, hogy lehúzza a gójokat. És ha elfogyott a pénz, mindig találnak következő birkacsordát, akik hisznek a jog erejében. Óriási tévedés megbízni olyanban, akinek hatalma van fölötted, mert ha gyakorolni fogja, te nem tudsz jól kijönni belőle.
gallfec
2020. december 16. 21:27
Na ezért nincs börtönben az újhülye, az öszeödferi, a boyler klári, meg a damned andrea...meg a többi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!